Κορτέζ (Кортеж) είναι το όνομα της εξάμετρης, μαύρης λιμουζίνας με την οποία εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τελετή της ορκωμοσίας του. Η μεγάλη είδηση για αυτό το αυτοκίνητο είναι ότι πρόκειται για 100% ρωσικό προϊόν, που σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε από το φημισμένο στη Ρωσία Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Αυτοκινήτων και Κινητήρων NAMI (НАМИ). Λέγεται δε ότι για την εξέλιξή του δαπανήθηκαν 12 δισ. ρούβλια.
 
image
(Φωτ: Газета.ру)

Ads

image
(Φωτ: kremlin.ru)

Το κατά πόσον η σχεδίαση του «ειδικού» αυτού αυτοκινήτου θυμίζει κάποια από τις δυτικές λιμουζίνες είναι κάτι που μπορούμε να το συζητήσουμε, γεγονός πάντως είναι ότι εμφανώς βασίστηκε στο πρώτο μεταπολεμικό σοβιετικό αυτοκίνητο, το ZIS-110 (ЗИС-110). Σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι τα αρχικά ZIS παραπέμπουν στο εργοστάσιο Στάλιν, το οποίο μετά τον θάνατο του μεγάλου – και ταυτοχρόνως αμφιλεγόμενου – αυτού ηγέτη της ΕΣΣΔ, στο πλαίσιο της πάταξης της προσωπολατρείας, μετονομάστηκε εργοστάσιο Λιχατσόφ. Οπότε το ZIS έγινε ZIL και το αυτοκίνητο που παραγόταν από το 1945 μέχρι το 1958 βρέθηκε να ολοκληρώνει την καριέρα του ως ZIL-100 (ЗИЛ-110).

image
(Φωτ: paxel.ru)

Ads

Σίγουρο είναι επίσης ότι για την κατασκευή του Κορτέζ δούλεψαν εκατοντάδες Ρώσοι μηχανικοί. Πρόκειται για αυτοκίνητο που προορίζεται σε πρώτη φάση για κρατική χρήση, ωστόσο η εμφάνισή του σηματοδοτεί και το λανσάρισμα μιας νέας ρωσικής μάρκας αυτοκινήτων, της Aurus (από το λατινικό aurum = χρυσός). Κάτι που σημαίνει ότι σύντομα θα δούμε τα μοντέλα της Aurus να διατίθενται στην αγορά. Ήδη ανακοινώθηκε ότι η εταιρία θα δέχεται παραγγελίες από τα τέλη Αυγούστου.



 
Το Κορτέζ, λοιπόν, ήδη διαφημίζεται στη Ρωσία ως το ασφαλέστερο αυτοκίνητο στον κόσμο, για το οποίο μάλιστα σχεδιάστηκαν και ειδικά λάστιχα, ενώ ταυτοχρόνως γίνεται λόγος για κορυφαία άνεση, πολυτέλεια και ποιότητα κατασκευής. Με λίγα λόγια ένα “top” αυτοκίνητο (αυτή τη λέξη χρησιμοποίησαν όλοι οι Ρώσοι τεχνικοί που εμφανίστηκαν σε σχετικό ρεπορτάζ στο κανάλι “Russia 24” για έναν… “top” πρόεδρο, όπως αυτός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

image
(Φωτ: НАМИ)

Το εμπρός καπό κρύβει έναν V12 biturbo κινητήρα με ισχύ που ξεπερνά τους 600 ίππους και εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Porsche, πάντα από το NAMI. Η εξέλιξη του Aurus Kortege ξεκίνησε το 2013 και ήδη στην πλατφόρμα του έχουν χτιστεί 4 διαφορετικά μοντέλα, μεταξύ των οποίων και ένα πολυτελές mini bus.

image
(Φωτ: РИА Новости)