Το δρόμο της αγοράς παίρνει και επισήμως η νέα Jaguar I-PACE, ένα αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε από την αρχή ως ηλεκτρικό όχημα (EV), για να αντιμετωπίσει την πρωτοπόρο Tesla στη μάχη των αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων / μηδενικών ρύπων.

Ads

Η κατασκευασμένη από αλουμίνιο Jaguar με τη μοντέρνα σχεδίαση προσφέρει χώρο για πέντε ενήλικες και αρκετές αποσκευές, ενώ η ηλεκτροκίνηση συνδυάζεται με μετάδοση κίνησης σε όλους τους τροχούς χάρη στα δύο, σχεδιασμένα από την Jaguar, μοτέρ που αποδίδοντας συνδυασμένη ισχύ 400 PS και ροπή 696 Nm επιτρέπουν τα 0-100 km/h να πραγματοποιούνται σε 4,5 δεύτερα.

Η τοποθετημένη κάτω από το πάτωμα μπαταρία ιόντων λιθίου έχει χωρητικότητα 90 kWh προσφέρει αυτονομία έως 480 χιλιόμετρα. Με σύνδεση σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC), το I-PACΕ μπορεί να φορτίσει τη μπαταρία του σε ποσοστό 80% σε 1 ώρα και 25 λεπτά2, ενώ μέσα σε 30 λεπτά μπορεί να πάρει όση ενέργεια χρειάζεται για να κινηθεί για 130 χιλιόμετρα. Σημειώστε ότι η I-PACE θα είναι πλήρως συμβατή και με τους ταχυφορτιστές συνεχούς ρεύματος 100kW, που αναμένεται να τοποθετηθούν τα επόμενα χρόνια σε πολλά σημεία στη Μεγάλη Βρετανία και θα μειώσουν το χρόνο φόρτισης της I-PACE σε 40 λεπτά. Τέλος, με οικιακό φορτιστή εναλλασσομένου ρεύματος (AC) 7 kW η πλήρης φόρτιση επιτυγχάνεται σε 10 ώρες.

image

Ads

Η ενημέρωση του λογισμικού που χρησιμοποιείται από την ηλεκτρική Jaguar θα πραγματοποιείται με ασύρματη σύνδεση, ώστε οι πελάτες να διαθέτουν πάντα την πιο πρόσφατη έκδοσή του, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται για να προσαρμόζει τις ρυθμίσεις των διαφόρων συστημάτων της I-PACE στις προτιμήσεις του οδηγού.

image

Τέλος, οι μηδενικοί ρύποι θα εξασφαλίσουν μια σειρά προνόμια (που ισχύουν στη Μεγ. Βρετανία) στους ιδιοκτήτες της I-PACE όπως μειωμένα τέλη κυκλοφορίας, μειωμένα διόδια κ.ά.

Σημειώνουμε ότι η Jaguar, που είναι τώρα διαθέσιμη για παραγγελία έναντι £ 63.495 (€ 71.340) στο Ηνωμένο Βασίλειο (χωρίς τα κρατικά κίνητρα) προσφέρει εγγύηση οκτώ ετών3 για τη μπαταρία, ενώ σέρβις προβλέπεται κάθε 34.000 χλμ. ή κάθε δύο χρόνια.

image

Σημειώσεις

1. Βάσει του ευρωπαϊκού κύκλου WLTP

2. Με φορτιστή 50kW DC. Το I-PACE θα είναι πλήρως συμβατό με φορτιστές 100kW, καθώς η τεχνολογία ξεδιπλώνεται σε όλη τη Βρετανία, γεγονός που θα επιτρέψει τη φόρτιση 0-80% σε 40 λεπτά.

3. 8 χρόνια εγγύηση μπαταρίας περιορισμένη σε 160.000 χιλιόμετρα. Ολική εγγύηση οχήματος τριών ετών / απεριόριστα χιλιόμετρα.