Οι μαθητές της Κρήτης στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την οδική ασφάλεια, συντάσσοντας την Πρώτη «Διακήρυξη για τη Ζωή» διαμηνύοντας πως αυτή πρέπει να αποτελέσει αφορμή για νέα αρχή, για αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς δεκαετιών στους δρόμους όχι μόνο της μεγαλονήσου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Ads

Η διοργάνωση του Παγκρήτιου Μαθητικού Συνέδριου για την Οδική Ασφάλεια στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων* στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα: τα τροχαία ατυχήματα γίνονται κατανοητά ως ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, μια μεγάλη πληγή για τη χώρα μας, από όλο και περισσότερους έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τη φορά αυτή, τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές της Κρήτης, που με τη συμμετοχή τους στο συνέδριο μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι δεν σκοπεύουν να παραμείνουν απλοί θεατές, αλλά κινητοποιούνται για να βάλουν και αυτοί το λιθαράκι τους στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.

Συμβολική και καθόλου τυχαία η διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου στην Κρήτη, που χάρη στον «αμαρτωλό» – δηλαδή άκρως επικίνδυνο – βόρειο οδικό της άξονα, κατέχει αρνητικά ρεκόρ στον τομέα των ατυχημάτων. στέλνουν μήνυμα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης, πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια της Βουλής, παρουσίασε στοιχεία για τα τροχαία στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας παράλληλα το οικονομικό κόστος τους, που ξεπερνά τα 81,18 δις τα τελευταία 16 χρόνια – δηλαδή περί τα 5,5 δις ή 3,50 % του ΑΕΠ ανά έτος.

Ads

image

Στη «Διακήρυξη για τη Ζωή» οι μαθητές επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «…με τη δύναμη που μας χάρισε το παρόν βήμα του διαλόγου, η πίστη στις πανανθρώπινες αξίες, η “Πρόσωπον προς Πρόσωπον” κοινωνία, οι αξίες που υπηρετούμε ως άνθρωποι και ο ειλικρινής διάλογος μεταξύ μας, θεωρούμε καθήκον μας να διακηρύξουμε με την παρούσα συνάντησή μας και να ενώσουμε τις φωνές μας, πως το παρόν Συνέδριο δεν έχει την πρόθεση να καταδικάσει, αλλά να προβληματίσει, να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει πάνω στο φλέγον ζήτημα των τροχαίων, ένα ζήτημα ζωής και θανάτου».

Για αυτούς τους λόγους «πιστεύουμε ότι το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων είναι πρωτίστως πρόβλημα έλλειψης παιδείας, που σχετίζεται τόσο με τη συμπεριφορά μας, όσο και με την ευρύτερη αντίληψή μας για τον κόσμο και τη ζωή». Γι’ αυτό «η λύση δεν βρίσκεται ούτε στα υψηλά πρόστιμα, ούτε στις αυστηρές ποινές, αλλά στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή και το συνάνθρωπο, διότι όπως διαβάζουμε στο κατά Μάρκον Ευαγγέλιον, κεφάλαιο 12, στίχος 33: “και το αγαπάν τον πλησίον ως εαυτόν πλείόν εστι πάντων των ολοκαυτωμάτων και των θυσιών”, δηλαδή “το να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου, είναι το σπουδαιότερο από όλα τα δώρα στο Θεό και τις θυσίες”».

image

Το κείμενο της Διακήρυξης ολοκληρώνεται με έκκληση στην ελληνική Πολιτεία, στα Κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους Διεθνείς Οργανισμούς (π.χ. ΟΗΕ), στους επίσημους φορείς και σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, ώστε να εργαστούμε μαζί και να αγωνιστούμε για την πολυπόθητη αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας και την υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή, ενάντια στο θάνατο από τα τροχαία.

Η «Διακήρυξη για τη Ζωή» στέλνει δυνατά το Μήνυμα: «Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΗ – Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ. Προτεραιότητα στη Ζωή!». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, που σε μήνυμά του χαρακτήρισε τα τροχαία ατυχήματα μια πραγματική μάστιγα «…που πλήττει, χρόνια, τώρα, την Πατρίδα μας, κυρίως δε τους νέους ανθρώπους, εκείνους οι οποίοι συνιστούν την ελπίδα του μέλλοντος για τον Λαό μας και το Έθνος μας» συνέδεσε το πρόβλημα των τροχαίων «…με την καρδιά του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος της Χώρας, που ούτως ή άλλως «πυροδοτείται» από τον εθνικώς καταστροφικό εφιάλτη της υπογεννητικότητας.» και κήρυξε το Σχολικό Έτος 2017-2018, «Έτος Οδικής Ασφάλειας»

*Το συνέδριο, στο οποίο παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εργασίες από μαθητές σχολείων από τους Νομούς, Λασιθίου (1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου, 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας), Ηρακλείου (ΓΕΛ Νέας Αλικαρνασσού, Πειραματικό ΓΕΛ), Ρεθύμνης (ΓΕΛ Ατσιπόπουλου, Πειραματικό ΓΕΛ), Χανίων (ΓΕΛ Κισάμου, ΓΕΛ Κολυμπαρίου, Πατριαρχική Σχολή Κρήτης- Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο), διοργάνωσαν προ δεκαημέρου η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, ο Δήμος Πλατάνια, η ΠΔΕ Κρήτης και η Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης. 

image