Στο παραπάνω ερώτημα η απάντηση σίγουρα ΔΕΝ είναι ότι η ΛΕΑ υπάρχει για να διευκολύνει τους «ξύπνιους» να αποφύγουν το μποτιλιάρισμα σε κάποια επιστροφή εκδρομέων στο κλεινόν άστυ. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (άρθρο 29) είναι παραπάνω από σαφής: “η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ή των εταιρειών που, κατά παραχώρηση από το Δημόσιο, λειτουργούν, συντηρούν και εκμεταλλεύονται αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών”.

Ads

Δηλαδή, η ΛΕΑ υπάρχει πρώτα απ’ όλα για να μπορούν να φτάσουν εύκολα και γρήγορα στον τόπο ενός ατυχήματος τα ασθενοφόρα και τα οχήματα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας – γιατί η καθυστέρηση σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να συνεπάγεται την απώλεια ζωών.

Δεν επιτρέπεται να κινούμαστε στη ΛΕΑ, ακόμα και αν κινούμαστε πολύ αργά, δεν επιτρέπεται να περπατάμε, δεν επιτρέπεται και να παρκάρουμε σε αυτήν – για το σκοπό αυτό, στους αυτοκινητοδρόμους υπάρχουν ανά τακτά διαστήματα πάρκινγκ.

Η στάθμευση επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε περίπτωση ακινητοποίησης από βλάβη ή ατύχημα, οπότε τοποθετούμε το αυτοκίνητο όσο το δυνατόν πιο δεξιά, στην άκρη της ΛΕΑ, παίρνοντας όλες τις προβλεπόμενες προφυλάξεις (προειδοποιητικό τρίγωνο κλπ.)

Ads

Επίσης, στη ΛΕΑ μπορείτε να σταματήσετε αν σας το ζητήσει η Τροχαία. Έχετε, τέλος, υπόψη σας ότι μία στις δέκα συγκρούσεις προκαλούνται από αυτοκίνητα σταματημένα στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης…

«Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.): Η επί αυτοκινητοδρόμου λωρίδα που βρίσκεται μεταξύ της ακραίας δεξιάς συνεχούς διαγράμμισης και του άκρου της οδού.»
 

Πηγή: Νέα Σελίδα