To Niva ποτέ δεν πεθαίνει και επιστρέφει στη δράση ντυμένο ως ερυθρόλευκο μέλος της ομάδας Lada Niva Red Legend Team! Έχοντας ήδη κατακτήσει τη θέση του ως ένα από τα μακροβιότερα – και πλέον ικανά 4Χ4 – μοντέλα στην ιστορία της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, το δημοφιλέστατο – και στην Ελλάδα – προσιτό τετρακίνητο ετοιμάζεται να τρέξει στο Ράλι Ντακάρ του 2022 στη Σαουδική Αραβία.

Ads

Την ελβετική ομάδα NIVA RED LEGEND Team που συμμετάσχει με ένα τυπικό/κλασικό Niva VAZ-2121 στο επερχόμενο μαραθώνιο Ράλι Ντακάρ (Rally Dakar), το οποίο θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία από τις 2 έως τις 14 Ιανουαρίου 2022, θα υποστηρίξει επίσημα η Lada.

Αρχικά η ομάδα είχε υποβάλει σχετική αίτηση τον Ιούνιο ως Racing Lada στη Ρωσία, αλλά τελικά καταχωρήθηκε στην Ελβετία ανακοινώνοντας ως πλήρωμα τους Μάριο Γιάκομπερ και ο Σλάνταν Μίλιτς. Η Racing Lada σχεδίαζε να συμμετάσχει στον αγώνα ως ανεξάρτητη ομάδα, αλλά η AVTOVAZ ενδιαφέρθηκε για το εγχείρημά τους και μετά από σύντομες διαπραγματεύσεις έγινε ο επίσημος συνεργάτης της ομάδας. Έτσι η ομάδα πήρε και την τελική της ονομασία: Niva Red Legend Team.

«Μάθαμε τυχαία για αυτό το project, καθώς έκανε αρκετό θόρυβο στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Αλλά μας ενδιαφέρει γιατί υπάρχει μια πολύ ωραία ανθρώπινη ιστορία πίσω από αυτό. Θα παρακολουθήσουμε την περιπέτειά τους και θα βοηθήσουμε να τη μοιραστούν με όλους τους θαυμαστές του NIVA σε διαφορετικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων. Το υποστηρίζουμε επειδή μοιράζονται με εμάς τις ίδιες αξίες: του ανταγωνισμού, της περιπέτειας και της φιλίας», δήλωσε ο Fabien Goulmy, LADA Brand & Marketing Director.

Ads

Το Lada Niva Red Legend Team θα τρέξει στη νέα κατηγορία Dakar Classic, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για τα αυτοκίνητα που συμμετείχαν στον θρυλικό αγώνα μέχρι το 2000. Φυσικά, αυτά δεν πρέπει να είναι ακριβώς τα ίδια αυτοκίνητα (αφού πολλά από αυτά έχουν ήδη γίνει εκθέματα σε μουσεία), αλλά είναι απαραίτητο να είναι τα ίδια εκείνα μοντέλα και προετοιμασμένα σύμφωνα με τους κανόνες της εποχής.

Θυμίζουμε ότι το Lada Niva συμμετείχε από το 1979 στα πολύ σκληρά ράλι Παρίσι – Ντακάρ. Η παρουσία μάλιστα του Niva ήταν αρκετά έντονη από τον πρώτο αγώνα, καθώς περιλάμβανε ταυτόχρονα πέντε πληρώματα από την Ευρώπη (αλλά κανένα από την ΕΣΣΔ). Στη συνέχεια, το πρόγραμμα Lada Dakar ανέλαβε ο Γάλλος διανομέας της μάρκας Jean-Jacques Pock: τα Lada Niva που προετοιμάζονταν από αυτόν έτρεχαν στον φημισμένο αγώνα μέχρι το 1988 – με τη δεύτερη θέση το 1982 και το 1983 να είναι μεγαλύτερη επιτυχία που κατέκτησαν. Λίγο αργότερα, στο διάστημα από το 1991 έως το 1995, η ίδια η AVTOVAZ αποφάσισε να συμμετάσχει στο Ντακάρ με το δικό της Lada Niva T3, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Για τον επερχόμενο αγώνα, αγοράστηκε τον περασμένο χειμώνα στο Νοβοσιμπίρσκ ένα Lada Niva “VAZ-2121” του 1984 με 82 χιλιάδες χιλιόμετρα στο κοντέρ. Η προετοιμασία του αυτοκινήτου ξεκίνησε στο τοπικό εξουσιοδοτημένο συνεργείο, όπου αφού αποσυναρμολογήθηκε πλήρως, έγιναν οι απαραίτητες επισκευές/παρεμβάσεις στο αμάξωμα και τον κινητήρα και τοποθετήθηκε και ένα κλωβός ασφαλείας. Μαζί με την AVTOVAZ, αναπτύχθηκε μια νέα ζωντανή εμφάνιση στο στυλ της δεκαετίας του ογδόντα. Η συναρμολόγηση έχει ήδη ολοκληρωθεί, αλλά οι δοκιμές και οι ρυθμίσεις συνεχίζονται, ενώ μένουν ακόμα τέσσερις μήνες μέχρι την έναρξη του Ράλλυ Ντακάρ.
Δείτε το πλήρες άρθρο με τις φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ