Με δύο νέα Plug-in υβριδικά μοντέλα εμπλουτίζει τη γκάμα των premium SUV και Crossover– ή αν θέλετε των Sports Activity Vehicle (SAV) και Sports Activity Coupe (SAC) – μοντέλων του το BMW Group. Ο λόγος για τις νέες BMW X1 xDrive25e και BMW X2 xDrive25e που συνδυάζουν βενζινοκινητήρα με ηλεκτροκινητήρα και μπορούν να προσφέρουν κίνηση με μηδενικούς ρύπους, αποκλειστικά και μόνο με την ενέργεια της μπαταρίας τους, για έως περίπου 60 χιλιόμετρα.

Ads

Το plug-in υβριδικό σύστημα των νέων BMW X1 xDrive 25e και BMW X2 xDrive25e αποτελείται από έναν 3-κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.5L με Τεχνολογία BMW TwinPower Turbo και έναν ειδικά σχεδιασμένο ηλεκτροκινητήρα, βασίζεται δε στην αρθρωτή δομή της τεχνολογίας eDrive του BMW Group. Ο βενζινοκινητήρας αποδίδει μέγιστη ισχύ 92 kW/125 hp και μέγιστη ροπή 220 Nm. Η κινητήρια ισχύς μεταφέρεται μέσω του 6-τάχυτου κιβωτίου Steptronic στους εμπρός τροχούς.

Ο ηλεκτροκινητήρας παράγει 70 kW/95 hp και αποδίδει ροπή 165 Nm που μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβωτίου με μία και μοναδική σχέση μετάδοσης. Έτσι δημιουργείται ένα υβριδικό σύστημα μετάδοσης της κίνησης σε όλους τους τροχούς (AWD) που επιπλέον προσφέρει, χάρη στην άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει όλη τη ροπή του από την πρώτη στιγμή, τη δυνατότητα στον οδηγό να αντιδρά ταχύτατα στις αλλαγές των οδηγικών συνθηκών. Επιπλέον, η θέση του ηλεκτροκινητήρα πάνω από τον πίσω άξονα συμβάλλει στη βέλτιστη κατανομή φορτίου ανά άξονα, γεγονός που σε συνδυασμό με την έξυπνα ελεγχόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κινητήριων μονάδων, παρέχει μέγιστη ευστάθεια στο δρόμο, οδηγική άνεση και δυναμική απόκριση.

image

Ads

Η μπαταρία ιόντων λιθίου έχει ακαθάριστο ενεργειακό περιεχόμενο (gross energy content) 10 kWh, που παρέχει ηλεκτρική αυτονομία από 54 έως 57 km* στην BMW X1 xDrive25e (μεταξύ 55 και 57 km* στη νέα BMW X2 xDrive25e) και μπορεί να φορτιστεί πλήρως σε περίπου πέντε ώρες, με σύνδεση σε συμβατική οικιακή πρίζα, με το στάνταρ καλώδιο. Με επιτοίχιο φορτιστή BMW i Wallbox, η φόρτιση από 0 έως 100% διαρκεί λιγότερο από 3,2 ώρες, με το 80% της συνολικής χωρητικότητας να επιτυγχάνεται μετά από 2,4 ώρες.

Η συνολική ισχύς του συστήματος φτάνει τα 162 kW/220 hp, ενώ η μέγιστη ροπή τα 385 Nm, γεγονός που επιτρέπει στη νέα BMW X1 xDrive25e να επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε μόλις 6,9 δευτερόλεπτα, ενώ η X2 xDrive25e πραγματοποιεί τα 0 – 100 km/h σε 6,8’’. Η τελική ταχύτητα είναι 193 km/h και 195 km/h, αντίστοιχα.

Σημειώστε ότι η BMW στοχεύει να έχει πάνω από ένα εκατομμύριο οχήματα με κάποιου ηλεκτρικό σύστημα κίνησης στους δρόμους μέχρι τα τέλη του 2021. Μέχρι το 2021, το 25% των οχημάτων που θα πωλούνται από το BMW Group στην Ευρώπη θα διαθέτουν λοιπόν κάποιου τύπου ηλεκτροκίνηση (θα είναι δηλαδή είτε πλήρως ηλεκτρικά είτε plug in υβριδικά), ενώ μέχρι το 2025, το ποσοστό αυτό προβλέπεται να φτάσει το 33% και μέχρι το 2030, το 50%. Στο πλαίσιο αυτό το BMW Group σχεδιάζει να διευρύνει τη γκάμα του με 25 επιπλέον ηλεκτροκίνητα μοντέλα μέχρι το 2023.