Το φιλόδοξο στόχο της μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 75% θέτει η βρετανική εταιρία EAV παρουσιάζοντας το εξαιρετικά ελαφρύ επαγγελματικό της όχημα. Το EAV 2Cubed eCargo προορίζεται για αστικές διανομές και αξιοποιεί όχι μόνο την ισχύ του μικρού του ηλεκτροκινητήρα, αλλά και τη μυϊκή δύναμη του οδηγού-αναβάτη του. Ενώ φαίνεται ότι μπορεί να αντικαταστήσει το 40% των συμβατικών van!

Ads

Το τετράτροχο 2Cubed eCargo της Electric Assisted Vehicles (EAV) που βλέπετε στις φωτογραφίες θα το χαρακτηρίζαμε εύκολα ως ηλεκτρικό ποδήλατο, ωστόσο με δύο τροχούς επιπλέον και με τον χαρακτηρισμό του, βάσει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως εξαιρετικά ελαφρύ επαγγελματικό όχημα. Στόχος της EAV είναι να προσφέρει, μεταξύ άλλων, σε όσους ασχολούνται με αστικά logistics, παράδοση τροφίμων και ποτών, συντήρηση εγκαταστάσεων, σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αλλά ακόμη και σε εμπόρους ένα αποτελεσματικό, φθηνό και ιδιαίτερα οικολογικό μεταφορικό μέσο που μπορεί δυνητικά να συνεισφέρει στη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2) και σωματιδίων.

Το ιδιόμορφο αυτό όχημα, που αναμένεται να γίνει η ραχοκοκαλιά της μελλοντικής παραγωγής της EAV, ενσωματώνει μια εντελώς ξεχωριστή μονάδα σασί (chassis cab) που επιτρέπει πολλές επιλογές για το πίσω μέρος του οχήματος. Εκεί μπορεί να τοποθετηθεί το νέο σταθερό κιβώτιο 2Cubed που προσφέρει ένα τετραγωνισμένο χώρο φόρτωσης με όγκο δύο κυβικών μέτρων και ένα πλήρως προσαρμόσιμο εσωτερικό σύστημα ραφιών.

«Η EAV είναι μια προηγμένη εταιρεία μικροκινητικότητας, μηχανικής και κατασκευής οχημάτων που επιλύει ένα σημαντικό και πολύ περίπλοκο μεταφορικό έργο, σε αστικά περιβάλλοντα, χρησιμοποιώντας απλότητα και μικρό βάρος». σχολίασε ο Adam Barmby, CEO και ιδρυτής της EAV. «Η έλευση της τεχνολογίας ηλεκτρικών ποδηλάτων σήμανε ότι μπορούμε τώρα να χρησιμοποιήσουμε ένα βιο-μηχανικό ηλεκτρικό υβριδικό όχημα, όπως το EAV 2Cubed, για να αντικαταστήσουμε τα περισσότερα φορτηγά ή ακόμη και επιβατικά αυτοκίνητα σε αστικά περιβάλλοντα χωρίς απώλειες στην επιχειρηματική αποδοτικότητα ή δυσφορία του χειριστή ή του οδηγού».

Ads

Το EAV 2Cubed είναι το επόμενο βήμα της EAV στο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης «eavolution» που συνδυάζει τη μονάδα σασί (chassis cab) με σταθερό κιβώτιο – χώρο φόρτωσης 2,0 m³ ικανό να μεταφέρει το 20% του φορτίου ενός πετρελαιοκίνητου Ford Transit. Σε αυτό ακριβώς το στοιχείο βασίζει την προσπάθειά της η EAV, καθώς η έρευνα “Transport for London” επιβεβαίωσε ότι το 40% των φορτηγών, όπως το πανταχού παρόν Transit, χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο μόνο το 25% της χωρητικότητάς του! Κατά συνέπεια το νέο EAV 2Cubed αποτελεί μια πραγματική εναλλακτική λύση για αστικές διανομές.

Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο του 2Cubed είναι επί του παρόντος 150 κιλά (συν αναβάτης), αλλά ένα νέο πακέτο τροχών και ελαστικών που θα ανακοινωθεί σύντομα, θα αυξήσει σημαντικά τη μεταφορική του ικανότητα.

Το EAV 2Cubed βρίσκεται ήδη σε παραγωγή στο εργοστάσιο παραγωγής της EAV στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Upper Heyford, κοντά στην Οξφόρδη, με τις παραδόσεις να έχουν ήδη αρχίσει. Πολλές δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα σε ολόκληρη την Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.

Δείτε το πλήρες άρθρο με φωτογραφίες και τεχνικά χαρακτηριστικά κάνοντας κλικ εδώ