Την ισχυρότερη και ταχύτερη Jaguar όλων των εποχών αποκάλυψε η Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations (SVO). Πρόκειται για την τετράθυρη JAGUAR XE SV PROJECT 8 που διαθέτει κινητήρα ισχύος 600 ίππων, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 320 km/h, ενώ χρειάζεται μόλις 3,3 δεύτερα για τα 0-96 km/h.

Ads

Το καπό του εντυπωσιακού τετράθυρου αυτοκινήτου κρύβει έναν πανίσχυρο υπερτροφοδοτούμενο V8 κινητήρα 5,0 λίτρων, που αποδίδοντας 600 ολόκληρους ίππους συνεργάζεται με ένα σύστημα μετάδοσης της κίνησης σε όλους τους τροχούς, προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαθέσιμη ισχύς.

image

Οι παρεμβάσεις της SVO ανέβασαν σε άλλα επίπεδα τα δυναμικά χαρακτηριστικά του «συμβατικού» μοντέλου XE, που ως JAGUAR XE SV PROJECT 8  διαθέτει μεταξύ άλλων αμάξωμα με πολλά στοιχεία κατασκευασμένα από ανθρακονήματα και αλουμίνιο, σε μια προσπάθεια μείωσης του βάρους, ενώ διαθέσιμη θα είναι και μία διθέσια έκδοση που είναι κατά 12,2 κιλά ελαφρύτερη.

Ads

Η απόσταση του αυτοκινήτου από το έδαφος ρυθμίζεται από τον οδηγό, όπως επίσης ρυθμιζόμενα είναι και τα αεροδυναμικά βοηθήματα.

image

Χαρακτηριστική είναι επίσης η χρήση των νέων κεραμικών φρένων της Jaguar και η χρήση για πρώτη φορά –παγκοσμίως- σε αυτοκίνητο ΙΧ, για χρήση σε δημόσιους δρόμους, κεραμικών ρουλεμάν (νιτριδίου του πυριτίου) τεχνολογίας F1.

Το Project 8 που θα συναρμολογείται «στο χέρι» από τους τεχνικούς της SVO στο νέο τεχνολογικό κέντρο της στο Coventry του Ηνωμένου Βασιλείου και θα διατίθεται σε τιμές που θα ξεκινούν (στη Βρετανία) από τις £149.995!

Σημειώνουμε ότι η Jaguar ανακοίνωσε πως θα κατασκευαστούν μόνο 300 «κομμάτια», όλα αριστεροτίμονα.