Το λανσάρισμα της BMW i4 φέρνει την ηλεκτροκίνηση στην καρδιά της μάρκας BMW. Η οδηγική απόλαυση μηδενικών ρύπων έρχεται στον παραδοσιακό πυρήνα της μεσαίας κατηγορίας για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021. Η BMW i4 είναι ένα τετράθυρο gran coupé που συνδυάζει την ευρυχωρία και πρακτικότητα αυτής της αυτοκινητιστικής φιλοσοφίας με τις σπορ ικανότητες για τις οποίες φημίζεται η BMW και μία αυτονομία πειστική για μεγάλα ταξίδια.
 
Η πολυτέλεια του μοντέλου αντανακλάται στο επίπεδο τεχνολογικής εξέλιξης του συστήματος κίνησης και του πλαισίου, στην καλαίσθητη εμφάνιση, στα πρότυπα ποιότητας υλικών και κατασκευής και στην ευρεία γκάμα επιλογών εξατομίκευσης.
 
Επιπλέον, η νέα γενιά του συστήματος ελέγχου/λειτουργίας BMW iDrive και οι προηγμένες καινοτομίες στον τομέα αυτοματοποιημένης οδήγησης και συστημάτων στάθμευσης προσθέτουν άφθονο συναίσθημα στην οδηγική εμπειρία.
 
Η BMW i4 είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας BMW που δίνει έμφαση από την αρχή στις δυναμικές επιδόσεις. Δυο εκδόσεις του μοντέλου θα διατίθενται με το λανσάρισμα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης BMW M με σύστημα κίνησης μηδενικών εκπομπών ρύπων.
 
Η BMW i4 M50 (συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: 24 – 19 kWh/100 km κατά το πρότυπο WLTP, εκπομπές CO2: 0 g/km) ένα μοντέλο υψηλών επιδόσεων της BMW M GmbH, χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός άξονα και έναν ακόμα πίσω προσφέροντας συνολική ισχύ συστήματος 400 kW/544 hp και κορυφαία οδηγική απόλαυση – ενώ η αυτονομία του φτάνει τα 510 km στον κύκλο WLTP.
 
Η BMW i4 eDrive40 (συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: 20 – 16 kWh/100 km κατά WLTP, εκπομπές CO2: 0 g/km) συνδυάζει έναν ηλεκτροκινητήρα 250 kW/340 hp με κλασική πίσω κίνηση. Η μέγιστη αυτονομία του σύμφωνα με το πρότυπο WLTP είναι 590 km.
 
Αποκλειστική τεχνολογία πλαισίου και ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης
Η στάνταρ τεχνολογία πλαισίου της BMW i4 περιλαμβάνει εμπρός άξονα δύο συνδέσμων με γόνατα ελατηρίων και πίσω άξονα πέντε συνδέσμων με ειδική ρύθμιση, αμορτισέρ που ρυθμίζουν συνεχώς την απόσβεσή τους ανάλογα με την αντίστοιχη διαδρομή των ελατηρίων (lift-related dampers), ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης Servotronic, ένα ολοκληρωμένο σύστημα πέδησης και πίσω αερανάρτηση. Η προηγμένη διαχείριση ολίσθησης τροχών βελτιστοποιεί την πρόσφυση και κατευθυντική ευστάθεια σε όλες τις οδικές και καιρικές συνθήκες. Το εξαιρετικά γρήγορο και ακριβές σύστημα τοποθετείται στάνταρ στην BMW i4 ενώ συνεργάζεται με ένα ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης για πρώτη φορά.
 
Αυτός ο συνδυασμός υποστηρίζει την άριστη συμπεριφορά της BMW i4 M50 στις έντονες διαμήκεις και πλευρικές επιταχύνσεις. Ο έλεγχος της ελκτικής ισχύος μέσω των δύο ηλεκτροκινητήρων είναι πολύ ταχύτερος και ακριβής συγκριτικά με ένα κιβώτιο τετρακίνησης ανάμεσα στους άξονες. Η BMW i4 M50 εφοδιάζεται επίσης με προσαρμοζόμενη ανάρτηση M με ειδική ρύθμιση, σπορ σύστημα διεύθυνσης με μεταβλητό λόγο υποπολλαπλασιασμού, φρένα M Sport και (προαιρετικά) ζάντες αλουμινίου M έως 20” με ελαστικά διαφορετικών διαστάσεων εμπρός/πίσω.
 
Ολοκληρωμένη και αποδοτική φιλοσοφία συστήματος κίνησης.
Η 5η γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive στην BMW i4 περιλαμβάνει συστήματα κίνησης που συνδυάζουν τον ηλεκτροκινητήρα, τα ηλεκτρονικά ισχύος και το κιβώτιο σε ένα κέλυφος. Η φιλοσοφία του συστήματος ηλεκτροκίνησης προσφέρει ενεργειακή πυκνότητα έως 2,14 kW/kg και έναν εξαιρετικά υψηλό συντελεστή απόδοσης.
 
Οι ηλεκτροκινητήρες λειτουργούν σύμφωνα με την αρχή ενός σύγχρονου μοτέρ με ρεύμα διέγερσης. Η διέγερση του ρότορα στους κινητήρες της BMW i4 δεν επάγεται από σταθερούς μόνιμους μαγνήτες, αλλά μέσω ρεύματος σε πηνίο που ελέγχεται με απόλυτη ακρίβεια. Τα χαρακτηριστικά επιδόσεων των ηλεκτροκινητήρων ορίζονται από την πλούσια ροπή τους – άμεσα διαθέσιμη από στάση, διατηρείται σε μεγάλο εύρος στροφών. Αν ο οδηγός απαιτήσει υψηλή ισχύ για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα, η BMW i4 M50 ενεργοποιεί το πρόγραμμα Sport Boost, που απελευθερώνει τη μέγιστη ισχύ αλλά και ροπή των 795 Nm του συστήματος κίνησης. Αυτό επιτρέπει στην έκδοση BMW M να επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε 3,9 δευτ. Το σύστημα κίνησης της BMW i4 eDrive40 αποδίδει μέγιστη ροπή 430 Nm, για επιτάχυνση 0 – 100 km/h σε 5,7 δευτερόλεπτα.
 
bmw i4Η σπορ οδηγική εμπειρία συνοδεύεται από έναν αποκλειστικό ήχο που προσαρμόζεται στις εντολές του γκαζιού. Η BMW i4 M50 συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό ακουστικό ‘soundtrack’. Επιπλέον, το BMW IconicSounds Electric επιτρέπει την ενσωμάτωση νέων εκδόσεων ήχου που δημιουργούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Hans Zimmer.
 
Δείτε το πλήρες άρθρο με τις φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ