Τη διάθεσή της να μπει στην… πρίζα δείχνει με κάθε τρόπο η Nissan, αφού στη Διεθνή Έκθεση του Τόκιο όχι έφερε δύο νέα πρωτότυπα ηλεκτρικά μοντέλα, αλλά και ανακοίνωσε την είσοδό της στην Formula E. Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της παγκόσμιας πρεμιέρας του νέου Nissan LEAF, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και της αποκάλυψης του νέου “ηλεκτρικού οικοσυστήματος” στην πρόσφατη εκδήλωση Nissan Futures 3.0.

Ads

Το Nissan IMx, το ένα εκ των δύο νέων πρωτοτύπων, είναι ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο 4θέσιο Crossover, που προσφέρει πλήρως αυτόνομη οδήγηση και αυτονομία άνω των 600 χιλιομέτρων (Japan JC08), ενώ το δεύτερο πρωτότυπο ακούει στο όνομα LEAF NISMO και διακρίνεται για τις σπορ «πινελιές» που το κάνουν να ξεχωρίζει από το «απλό» Leaf. 

Το IMx χρησιμοποιεί την ολοκαίνουργια και αποκλειστική πλατφόρμα ηλεκτροκίνητων οχημάτων της Nissan,  συνδυάζοντας την ισχύ δύο κινητήρων, οι οποίοι παρέχουν ισχύ 320 kW και ροπή 700 Nm. Η πλατφόρμα αυτή επιτρέπει στο πάτωμα να είναι εντελώς επίπεδο, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για χαμηλό κέντρο βάρους, με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς.

Η μπαταρία είναι υψηλής χωρητικότητας και μπορεί να χρησιμεύσει ως “εικονική” μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που σημαίνει ότι το όχημα μοιράζεται την ηλεκτρική ενέργεια μέσω του δικτύου, με δυνατότητα ασύρματης και συμβατικής φόρτισης.

Ads

Η Nissan, τέλος, γίνεται η πρώτη Ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία που θα αγωνιστεί στο «ηλεκτρικό» πρωτάθλημα της Formula E το 2018/19, στο πλαίσιο της προβολής των γενικότερων δραστηριοτήτων της στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και της διάδοσης του μηνύματος «Intelligent Mobility». Πρόκειται για κίνηση που προφανώς σχετίζεται με το γενικότερο καταμερισμό των δραστηριοτήτων του γκρουπ Renault – Nissan, καθώς λίαν προσφάτως έγινε γνωστό ότι η γαλλική εταιρία αποχωρεί από τη Formula E. Η ιαπωνική εταιρία θα συμμετάσχει  στη συγκεκριμένη διοργάνωση από τα τέλη του 2018, όταν το ηλεκτροκίνητο πρωτάθλημα θα εισαγάγει νέους κανονισμούς πλαισίου και μπαταρίας.

image

image

image

image

image

image