Mε δύο επιλογές κινητήρων, δύο επίπεδα αυτονομίας και εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας πραγματοποιεί την είσοδό του στην ελληνική αγορά το Hyundai KΟΝΑ Electric, έχοντας τιμή εκκίνησης τα 37.990 ευρώ.

Ads

Το KΟΝΑ Electric αποτελεί την πλέον πρόσφατη προσθήκη στη γκάμα της Hyundai, που με το μοντέλο αυτό υπήρξε η πρώτη μάρκα αυτοκινήτων στην Ευρώπη που παρουσίασε ένα πλήρως ηλεκτρικό compact SUV. Ανήκοντας στην κατηγορία των οχημάτων μηδενικών ρύπων, το Hyundai Kona Electric συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των SUVs με τα χαρακτηριστικά λειτουργίας των ηλεκτρoκινητήρων και έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω την ηγετική θέση της εταιρείας στην κατηγορία των φιλικών προς το περιβάλλον αυτοκινήτων.

Διατίθεται σε δύο εκδόσεις, με δύο επιλογές κινητήρων που πηγαίνουν «πακέτο» με αντίστοιχες μπαταρίες. Έχουμε λοιπόν την έκδοση με τον πιο ισχυρό ηλεκτροκινητήρα, με μέγιστη ισχύ 204 PS / 150 kW και ροπή 395 Nm, που συνδυάζεται με τη μεγάλη μπαταρία των 64 kWh η οποία προσφέρει αυτονομία 449 χιλιομέτρων (μικτός κύκλος κατά WLTP) και 619 χιλιομέτρων εντός πόλης. Ενώ παραπάνω από ικανοποιητικές είναι οι επιδόσεις με το 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 7,9 δευτερόλεπτα.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 136 PS / 100 kW – αλλά την ίδια εντυπωσιακή ροπή των 395 Nm – ενώ η μικρότερη μπαταρία έχει χωρητικότητα 39 kWh, επιτρέποντας στο ηλεκτρικό Kona να καλύψει με μια μόνο φόρτιση έως και 305 χιλιόμετρα (μικτός κύκλος κατά WLTP) ή 453 χιλιόμετρα εντός πόλης.

Ads

Η φόρτιση της μπαταρίας ιόντων λιθίου στο 80% της χωρητικότητάς της διαρκεί περίπου 54 λεπτά με τη χρήση ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) 100 kW. Με τον ενσωματωμένο φορτιστή των 7,2 kW, η φόρτιση με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) διαρκεί έως 9 ώρες και 35 λεπτά για πλήρη φόρτιση (0%-100%) της μεγάλης μπαταρίας των 64 kWh, ενώ για τη μπαταρία των 39 kWh χρειάζονται 6 ώρες και 10 λεπτά. Οι οδηγοί μπορούν επίσης να φορτίζουν το αυτοκίνητό τους σε μια κοινή οικιακή πρίζα. Η θύρα φόρτισης βρίσκεται μπροστά, στη μάσκα του αυτοκινήτου, δίπλα στο λογότυπο Hyundai.

Με πλάτος 1.800 mm, ύψος 1.570 mm (+20 mm σε σύγκριση με το συμβατικό Kona) και μήκος 4.180 mm (+15 mm σε σύγκριση με το συμβατικό μοντέλο) το Kona Electric κατατάσσεται αναμφισβήτητα στα λεγόμενα B-SUVs, ενώ το μεταξόνιο των 2.600 mm εξασφαλίζει τους απαραίτητους «οικογενειακούς» χώρους. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 332 ενώ με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων δημιουργείται χώρος φόρτωσης 1.114 λίτρων (VDA),
 
Στο εσωτερικό, στην κεντρική κονσόλα μεταξύ οδηγού και συνοδηγού «αναπαύονται» τα κουμπιά P, N, D και R που παίζουν τον ρόλο ενός επιλογέα shift by wire, ενώ ακριβώς κάτω από αυτή την κονσόλα-γέφυρα, βρίσκεται ένας επιπλέον χώρος για προσωπικά αντικείμενα. Ο καινούργιος πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων των 7,0 ιντσών εμφανίζει στοιχεία όπως η ταχύτητα, το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, η ροή ενέργειας κλπ. Ανάλογα με την επιλογή αλλάζει το χρώμα του φόντου και οι ενδείξεις προκειμένου να παρέχουν πάντα τις πιο σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες. Επιπρόσθετα, το head-up display (HUD) προβάλλει τις σχετικές πληροφορίες ακριβώς στο οπτικό πεδίο του οδηγού.
 
Η μπαταρία, σε κάθε περίπτωση, είναι ενσωματωμένη στο αμάξωμα και δεν επηρεάζει αρνητικά τους χώρους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το βάρος οροφής φτάνει τα 80 kg, κάτι που συνεπάγεται τη δυνατότητα τοποθέτησης μπαγκαζιέρας οροφής με την οποία μπορεί να διπλασιαστεί ο χώρος φόρτωσης με επιπρόσθετα 330 λίτρα για αποσκευές.

Σημειώστε ότι το νέο «οικολογικό» μοντέλο της Hyundai είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης της οδήγησης, που αποτελούν τη δέσμη τεχνολογιών Hyundai SmartSense. Μεταξύ αυτών τα Forward Collision Avoidance Assist with Pedestrian Detection (Υποβοήθηση αποφυγής εμπρόσθιας σύγκρουσης με ανίχνευση πεζών), Blind Spot Collision Warning including Rear Cross Traffic Collision Warning (Προειδοποίηση τυφλού σημείου και κάθετης κίνησης κατά την όπισθεν), Lane Keeping Assist (Υποβοήθηση παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας), «έξυπνο» Cruise Control με σύστημα Stop & Go (SCCw/ S & G) κλπ. Σημειώνουμε ότι οι τεχνολογίες Lane Following Assist (Υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας) και ευφυές Cruise Control με Stop & Go (SCCw/ S & G) προσφέρουν στον οδηγό του ηλεκτρικού SUV της Hyundai της εμπειρία ενός προηγμένου αυτοματισμού της οδήγησης.

Ενδεικτικό του επιπέδου της ολικής ασφάλειας που προσφέρει το ηλεκτρικό Kona είναι και το γεγονός ότι υπήρξε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που έλαβε διάκριση 5 αστέρων ANCAP (αυστραλιανός οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας – ΑNCAP).

Στην Ελληνική αγορά το KONA Electric είναι διαθέσιμο στις εξής 4 διαφορετικές – και σε κάθε περίπτωση πλούσια εξοπλισμένες εκδόσεις : Premium 39 kWh (€ 37.990), Premium 64 kWh (€ 42.990), Distinctive 64 kWh (€ 45.990), Limited 64 kWh (€ 48.990). Σημειώστε ότι οι τιμές δεν περιλαμβάνουν το αναμενόμενο όφελος από την κρατική επιδότηση και κατά συνέπεια το επόμενο διάστημα ο καταναλωτής θα επωφεληθεί από τη σχετική έκπτωση.

Για να δείτε τις φωτογραφίες κάντε κλικ εδώ