Σύμφωνα με τη Nissan δεν υπάρχουν μόνο χειμερινά ελαστικά, αλλά και χειμερινά αυτοκίνητα! Ο λόγος για τα ειδικών προδιαγραφών  πρωτότυπα μοντέλα “370Zki” και “Armada Snow Patrol”, που η ιαπωνική εταιρία παρουσίασε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Σικάγο.

Ads

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη μετασκευή ενός 370Z Roadster σε… snowmobile, που φέρει την κωδική ονομασία “370Zki”, είναι έτοιμο να “οργώσει” τα χιονοδρομικά κέντρα, χάρη στο συνδυασμό των χιονοσανίδων (κοινώς… σκι!) εμπρός αλλά και των ερπυστριών στον πίσω άξονα, που αντικαθιστούν τα συνήθη ελαστικά υψηλών επιδόσεων  του σπορ μοντέλου των 332 ίππων.

Προκειμένου  να χωρέσουν πίσω οι DOMINATOR® ερπύστριες της American Track Truck Inc., αρχικά αφαιρέθηκε ολόκληρο το σύστημα κίνησης. Στη συνέχεια σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ένα προσαρμοσμένο κιτ ανύψωσης, το οποίο σήκωσε το όχημα κατά 7,6 εκατοστά. Ακολούθησε η κατασκευή ειδικών βάσεων για τα ελατήρια της πίσω ανάρτησης, μαζί με  τα προσαρμοσμένα διαχωριστικά 7,6 εκατοστών που απαιτούνταν  για τη συναρμολόγηση των ερπυστριών  στους θόλους  των τροχών. Τα εργοστασιακά φρένα έμειναν ως είχαν, αλλά οι γραμμές των φρένων έπρεπε να επαναδιαμορφωθούν, όπως  και το σύστημα της εξάτμισης, προκειμένου να ταιριάξουν κάτω από το όχημα.

image

Ads

Μπροστά, η ανάρτηση τροποποιήθηκε για να προσαρμοστεί στο νέο ύψος και τοποθετήθηκαν ειδικά αμορτισέρ, ώστε να μπορούν να περιστρέφονται οι μπροστινές σανίδες του σκι, που επίσης προέρχονται από την American Track Truck Inc. Ο κινητήρας και το κιβώτιο ταχυτήτων έπρεπε επίσης να αναδιαταχθούν, καθώς τοποθετήθηκε και μια ειδική ποδιά, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν  ζημιές από τις διαδρομές στο χιόνι.

Το Nissan Armada Snow Patrol διαθέτει αυξημένο κατά 7,6 εκατοστά ύψος σε σχέση με το νορμάλ μοντέλο, αλλά και «ακραία» ελαστικά εκτός δρόμου, ενώ με ονομαστική ικανότητα ρυμούλκησης 3,8 τόνων, το Armada μπορεί εύκολα να μεταφέρει trailer με snowmobiles, συμπεριλαμβανομένου και του  Nissan 370Zki…

image

Τα νέα ελαστικά τοποθετούνται σε ζάντες Cognito Series 61 με διάμετρο 20×9 ιντσών, ενώ για να κινείται χωρίς πρόβλημα Armada Snow Patrol στα πιο δύσβατα μονοπάτια, το εμπρόσθιο τμήμα του ενισχύθηκε με τον off-road προφυλακτήρα Smittybilt που διαθέτει προστατευτική μπάρα και βαρούλκο με βίντσι ικανότητας  5,4 τόνων. Για τις διαδρομές στο σκοτάδι, φροντίζει  μια οριζόντια μπάρα  με  διπλής σειράς  LED DR36, σε συνδυασμό με ένα ζεύγος στρογγυλών προβολέων LED 5 ιντσών, αγωνιστικού τύπου, επιμελώς τοποθετημένων στις γρίλιες εμπρός.