Αφού το… άβατο της F1 μας κρατά μακριά από το πιο εντυπωσιακό μηχανοκίνητο σπορ, εμείς θα δημιουργήσουμε το δικό μας! Κάπως έτσι θα μπορούσε να προσεγγίσει κανείς τη δημιουργία του πρωταθλήματος “W Series” – όπου το W παραπέμπει όπως σωστά καταλάβατε στο Women… Το πρωτάθλημα αυτό θα ξεκινήσει του χρόνου, με τη συμμετοχή 20 γυναικών και θα περιλαμβάνει 6 αγώνες σε ευρωπαϊκό έδαφος, εκ των οποίων ο ένας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ads

Οι αγώνες αυτοκινήτων αποκτούν λοιπόν ένα πανευρωπαϊκό γυναικείο πρωτάθλημα που έχει σχεδιαστεί για να γεφυρωθεί το μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο φύλων. Βλέπετε, η F1 κρατά συγκεντρωμένα επάνω της τα φώτα της δημοσιότητας για δεκαετίας τώρα, αλλά απέχει πολύ από το να αποτελεί πεδίο όπου εκφράζεται η ισότητα των δύο φύλων. Περισσότεροι από 900 οδηγοί αγωνίστηκαν από τότε που ξεκίνησε το πρωτάθλημα το 1950, αλλά μόνο δύο ήταν γυναίκες. Η τελευταία επίσημη γυναικεία εμφάνιση ήταν αυτή της Lella Lombardi το 1976. Η Νοτιοαφρικανή Desiré Wilson αγωνίστηκε για τον Tyrell σε έναν αγώνα εκτός πρωταθλήματος, στο Kyalami το 1981 και κέρδισε έναν αγώνα στο βραχύβιο πρωτάθλημα British Aurora F1 στο Brands Hatch το 1980, αλλά παραμένει μια εξαίρεση στον κανόνα. Έτσι, η Formula 1 κατέληξε να είναι ένα ανδρικό κλάμπ. Το πώς αντιμετωπίστηκαν οι γυναίκες φαίνεται χαρακτηριστικά και σε μια παλαιότερη δήλωση του πρώην αφεντικού της F1,  Bernie Ecclestone που απέρριψε τη συμμετοχή τους, λέγοντας ότι “πρέπει να είναι ντυμένες στα λευκά όπως όλες οι άλλες οικιακές συσκευές”!!!

Για τη συμμετοχή δεν θα απαιτείται χρηματοδότηση αλλά οι οδηγοί θα επιλέγονται από ειδικούς κριτές, όπως ο πρώην οδηγός της F1, David Coulthard, ο τεχνικός διευθυντής της Red Bull, Adrian Newey και ο πρώην διευθυντής του Lewis Hamilton στη McLaren, Dave Ryan. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρωτάθλημα θα υπάρχει χρηματικό έπαθλο ύψους 1,15 εκατομμυρίων λιρών!

Δεν λείπουν βέβαια και οι αντιρρήσεις, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η ισότητα δεν επιτυγχάνεται με τη δημιουργία στεγανών – χωριστών πρωταθλημάτων, αλλά με τη συμμετοχή των γυναικών οδηγών σε μεικτά πρωταθλήματα. Μεγάλο μέρος της κριτικής προέρχεται μάλιστα από γυναίκες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ένα ξεχωριστό πρωτάθλημα αποτελεί βήμα προς τα πίσω. Ανάμεσά τους η Pippa Mann, η οποία το 2011 ήταν η πρώτη Βρετανίδα γυναίκα που ανταγωνίστηκε στο Indy 500.

Ads

Στο πρωτάθλημα θα χρησιμοποιηθεί ένα αυτοκίνητο τύπου 2018 Tatuus Formula 3, με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1,8 λίτρων, σλικ ελαστικά και σύστημα προστασίας του οδηγού halo, όπως αυτό που χρησιμοποιείται στη F1.

Το πρωτάθλημα χρηματοδοτείται από τον σκωτσέζο επιχειρηματία Sean Wadsworth, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία του μηχανοκίνητου αθλητισμού δυσκολεύεται να παραμείνει οικονομικά βιώσιμη, πιστεύει ότι το πρωτάθλημα W Series θα έχει υποστήριξη σε βάθος χρόνου.