Τελικά παντού υπάρχει μια γυναίκα, που έχει γράψει τη δική της ιστορία. Ακόμα και στον ανδροκρατούμενο χώρο του αυτοκινήτου. Ο λόγος για την Bertha Benz. Tην πρώτη γυναίκα οδηγό αυτοκινήτου στην ιστορία που το 1888 έκανε ένα οπωσδήποτε μεγάλο ταξίδι, με βάση τα μέτρα της εποχής, 188 χιλιομέτρων, στο «τιμόνι» του περίφημου Patent Motor Car που είχε κατασκευάσει ο σύζυγός της, Carl Benz και το οποίο ήταν ένα τρίκυκλο όχημα με μονοκύλινδρο βενζινοκινητήρα.

Ads

Σε μια εποχή που η λέξη «αυτοκίνητο» δεν υπήρχε ακόμα, η 39χρόνη τότε Bertha Benz με συνοδηγούς τους γιούς της κατάφερε να καλύψει κάλυψει απόσταση 188 χιλιομέτρων. Ταξίδεψε από την πόλη Mannheim μέχρι τη γενέτειρά της Pforzheim με μια άμαξα την οποία «κινούσαν μυστηριώδεις δυνάμεις» σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες της εποχής, που δεν ήταν άλλες από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ο οποίος στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν όπως ήδη είπαμε μονοκύλινδρος 1.660 κ.εκ., τετράχρονος και απέδιδε ισχύ 2,5 ίππων, ενώ το καρμπιρατέρ, που έπαιζε το ρόλο και του ρεζερβουάρ χωρούσε 4,5 λίτρα καυσίμου.

image

Με δεδομένη λοιπόν την περιορισμένη αυτονομία, έκαναν την πρώτη τους στάση ανεφοδιασμού (προκειμένου να αγοράσουν Ligroin [λιγροΐνη] – ένα διαλυτικό σαν τη βενζίνη καθαρισμού) στο φαρμακείο του Wiesloch, το οποίο υπάρχει ακόμα και σήμερα, αποτελώντας ένα ιδιότυπο μνημείο: το πρώτο βενζινάδικο στη ιστορία. Γιατί στάση σε φαρμακείο; Επειδή τα φαρμακεία διέθεταν εργαστήρια που παρασκεύαζαν μεταξύ άλλων και Ligroin.

Ads

Σκοπός του ταξιδιού ήταν να εμψυχώσει τον άντρα της, αποδεικνύοντάς του το πόσο αποτελεσματικά δουλεύει η εφεύρεσή του. Με την κίνησή της αυτή, την ευρηματικότητα και το θάρρος της έστρεψε την προσοχή της κοινής γνώμης  Carl Benz στο Patent Motor Car και η εξέλιξη του αυτοκινήτου πήρε το δρόμο που όλοι γνωρίζουμε.

Με την ευκαιρία λοιπόν της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Mercedes-Benz παρουσιάζει μία μικρού μήκους ταινία για να τιμήσει την πρώτη γυναίκα οδηγό αυτοκινήτου στην ιστορία