Το δικό της εργοστάσιο που θα παράγει καθόδους για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων, στη Βόρεια Αμερική, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να κατασκευάσει η Tesla. Ενώ, η είδηση – δια στόματος Elon Musk – για την αγορά 40.000 στρεμμάτων με κοιτάσματα αργιλώδους λιθίου στη Νεβάδα επιβεβαίωσε ότι η Tesla αρχίζει πλέον – επισήμως – να δραστηριοποιείται στην κλάδο των ορυκτών.

Ads

Υπάρχει αρκετό λίθιο – μόνο στη Νεβάδα – για τον εξηλεκτρισμό των οχημάτων ολόκληρων των ΗΠΑ, δήλωσε ο Elon Musk, που σημείωσε επίσης ότι η Tesla ανακυκλώνει το 100% των μπαταριών των οχημάτων που κατασκευάζει σήμερα και ελπίζει να καταργήσει το κοβάλτιο από τις μπαταρίες. Κάτι, που αν επιτευχθεί, χρησιμοποιώντας περισσότερο νικέλιο αλλά και κάνοντας μια σειρά άλλες βελτιώσεις στη διαδικασία παραγωγής των μπαταριών – αλλά και μειώνοντας κατά 80% την απόσταση που διανύουν οι πρώτες ύλες μέχρι να φτάσουν στο εργοστάσιο – θα μπορέσει, κατά πάσαν πιθανότητα, να μειώσει το κόστος των μπαταριών EV στο μισό.

Σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για τα κοιτάσματα λιθίου της Νεβάδας καθώς παλαιότερα είχε διατυπωθεί σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η εκτίμηση ότι η πολιτεία αυτή θα μπορούσε να παράγει το 25% της παγκόσμιας παραγωγής λιθίου.

«Θα πάμε και θα αρχίσουμε να χτίζουμε τη δικές μας εγκατάστασεις καθόδου στη Βόρεια Αμερική και να αξιοποιήσουμε όλους τους πόρους της Βόρειας Αμερικής που υπάρχουν για το νικέλιο και το λίθιο, και κάνοντας αυτό μόνο εντοπίζοντας την αλυσίδα εφοδιασμού και την παραγωγή καθόδου, μπορούμε να μειώσουμε τα μίλια που διανύσαμε όλα τα υλικά που καταλήγουν στην κάθοδο κατά 80% », δήλωσε ο Drew Baglino, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Powertrain & Energy Engineering στην Tesla, ο οποίος έκανε τη σχετική παρουσίαση, κατά τη διάρκεια της “Tesla Battery Day” μαζί με τον Elon Musk.

Ads

Ο Baglino δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρχουν εγκαταστάσεις μετατροπής λιθίου δίπλα στο εργοστάσιο καθόδου, που κατά τα φαινόμενα θα βρίσκεται κοντά στις εκτάσεις που αγόρασε πρόσφατα η Tesla, ενώ σημείωσε επίσης, η εταιρία εργάζεται πάνω σε μια νέα διαδικασία χωρίς θειικά άλατα που θα μειώσει το κόστος λιθίου κατά 33%.

Τα παραπάνω νέα δεν είναι άσχετα με μία στρατηγική που θέλει την απεξάρτηση από τα τεράστια αποθέματα – 9,0 εκατομμύρια τόνους – λιθίου που ανακαλύφθηκαν στο Μεξικό την τελευταία δεκαετία, με την τελευταία ανακάλυψη των μεγαλύτερων κοιτασμάτων να πιστώνεται, το 2014, στη Bacanora Minerals. Αυτή λοιπόν η επιδίωξη εθνικής αυτάρκειας έχει να κάνει με τις ανησυχίες που δικαίως προκαλεί η δράση των ισχυρών καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρο το έργο της εκμετάλλευσης.

Σημειώστε, τέλος, ότι η Tesla θέλει να εξαγάγει το λίθιο με όσο το δυνατόν λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Έχει, λοιπόν, τα δικά της σχέδια για πιο αποτελεσματική αξιοποίηση του μεταλλεύματος για την παραγωγή καθόδου, χωρίς λύματα, με ταυτόχρονη μείωση κατά 76% στο κόστος διεργασίας – κάτι που ομολογουμένως ακούγεται εντυπωσιακό.

Δείτε το πλήρες άρθρο με τις φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ