Το νέο Peugeot 208, ο εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρίας στην πλέον εμπορική κατηγορία της ελληνικής αγοράς, αναδείχθηκε από τους δημοσιογράφους του ειδικού τύπου, ως το κορυφαίο νέο μοντέλο που ήρθε φέτος στην Ελλάδα.

Ads

Η φετινή εκδήλωση για την ανάδειξη του αυτοκινήτου της χρονιάς για την Ελλάδα ήταν κατά γενική ομολογία μία από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία του 13χρονου πλέον θεσμού: και άψογα οργανωμένη ήταν, σε κατάλληλλο χώρο, σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Πρωτεύουσας – με τη στήριξη της ΕΘΝΙΚΗΣ ασφαλιστικής και της εταιρίας λιπαντικών ENEOS – και συγκινησιακή φόρτιση είχε, αφού φέτος τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν τρία ιδρυτικά μέλη του θεσμού – οι Πάνος Διπλαράκος, Αντώνης Κόλλιας και Τριαντάφυλλος Τσουλφάς – που αφού υπηρέτησαν τον κόσμο των τροχών επί πολλές δεκαετίες και έχοντας πλέον διαβεί το ηλικιακό όριο της σύνταξης πέρασαν στη φάση του επίτιμου μέλους, αλλά και άφθονο «σασπένς» αφού η ψηφοφορία κατέληξε σε… ντέρμπι, με το μικρό γαλλικό αυτοκίνητο να συγκεντρώνει 412 βαθμούς και να κονταροχτυπιέται με τον εκπρόσωπο της μεγάλης ανερχόμενης ασιατικής δύναμης (396 βαθμοί), το Kia XCeed, που εντελώς συμπτωματικά κατασκευάζεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, στη Ζίλινα της Σλοβακίας, μαζί με τα άλλα μέλη της οικογένειας Ceed.

image
Οι δημοσιογράφοι του ειδικού τύπου – μέλη του θεσμού “Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα” σε μια αναμνηστική φωτογραφία, υπό βροχήν!…

Γιατί το 208
Το να πει κανείς ότι όλα τα αυτοκίνητα είναι καλά, αποτελεί βέβαια, απίστευτη κοινοτοπία, αλλά και μεγάλη αλήθεια. Η όποια ψαλίδα μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε ανταγωνιστικά μοντέλα είναι σχεδόν κλειστή, «τρελές» διαφορές δεν υπάρχουν και επιλέγοντας κανείς το καλύτερο παίζει κανείς από τη μια με συναισθήματα (βλ. αισθητική ή και συμπάθειες προς συγκεκριμένες «σχολές» της αυτοκίνησης), από την άλλη με την πρακτικότητα (πόσο μεγάλο ή μικρό είναι ένα αυτοκίνητο και ποια είναι η αποστολή του) και βεβαίως με το “value for money”. Όλα αυτά υπό τη σκέπη της τεχνολογίας και της ασφάλειας, φυσικά!

Ads

image
Δεν είναι τυχαίο το ότι στην δεκατριάχρονη ιστορία του θεσμού και σε σύνολο 14 τίτλων, 8 φορές νικητής ήταν ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας σουπερμίνι

Το γιατί φέτος είχαμε το Peugeot 208 πρώτο αποτυπώνεται με έναν τρόπο και σε σχετική ανάρτησή μου στο facebook:

«Εξαιρετικό αυτοκίνητο είναι, δεν το συζητάμε αυτό. Φοβερή αίσθηση για τον οδηγό -νομίζω αυτό τελικά είναι το μεγαλύτερό του ατού, σε κερδίζει αμέσως το νέο 208 – αναβαθμισμένη ποιότητα κατασκευής, βελτιωμένη εργονομία, ανάρτηση που παντρεύει με μοναδικό τρόπο, α-λα γαλλικά, το κράτημα και την άνεση. Και επιδόσεις καλές, αλλά με συγκρατημένη κατανάλωση, τουλάχιστον για το 100άρι … Και για να μην λέμε μόνο τα καλά, στο πίσω κάθισμα ο χώρος για τα γόνατα δεν είναι ο καλύτερος. Κανείς δεν είναι τέλειος…» Εκτός αυτού, το 208 ανήκει στην φοβερή και τρομερή κατηγορία των «σουπερμίνι» (ή αλλιώς Segment B) που αντιστοιχεί στο 40% περίπου της ελληνικής αγοράς, καθώς αυτά τα αυτοκίνητα διαθέτουν όλα εκείνα τα στοιχεία, που τους επιτρέπουν να παίξουν έστω και οριακά το ρόλο του οικογενειακού μεταφορικού μέσου, ενώ ταυτοχρόνως διαθέτουν σχετικά προσιτή τιμή, αλλά και χαμηλό κόστος κίνησης.

image
Οι άνθρωποι της Peugeot σε μια αναμνηστική φωτογραφία με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Κορίνα Βαλυράκη (στο κέντρο) να κρατά την πλακέτα για το “Αυτοκίνητο του 2020”

image
To νέο Peugeot 208, ο μεγάλος νικητής, το “Αυτοκινητο του 2020”

Η επιλογή μου
Μετά απ’ όλα αυτά το γεγονός ότι ως μέλος – και μάλιστα ιδρυτικό του θεσμού – δεν έδωσα την υψηλότερη βαθμολογία στο Peugeot 208, που το θεωρώ ούτως ή άλλως ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα αυτοκίνητα που έχω οδηγήσει στην καριέρα μου, αποτελεί – όχι άδικα – έκπληξη.

Οφείλω, λοιπόν να εξηγήσω ότι έδωσα 17 βαθμούς στο Kia XCeed όχι τόσο γιατί το θεωρώ ένα σχεδιαστικό κομψοτέχνημα, όσο επειδή τελικά είναι πιο ολοκληρωμένο και πρακτικό, με υπερπλήρης χώρους για μια οικογένεια και εφοδιασμένο με όλα τα σύγχρονα high-tech συστήματα ασφαλείας – και όχι μόνον – που θεωρούνται απαραίτητα σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο. Και γιατί εκτός των άλλων καλύπτεται με 7 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση, παρέχοντας μια σιγουριά στον ιδιοκτήτη του άκρως επιθυμητή.

image
To Kia XCeed, ένα εντελώς νέο μοντέλο για την κορεατική εταιρία.

Το 208 πήρε από μένα την αμέσως ψηλότερη βαθμολογία, 15 βαθμούς (η οριακή διαφορά από το XCeed μόνο τυχαία δεν είναι) την ίδια που πήρε και το Renault Clio, η νέα γενιά ενός μεγάλου best seller, που δεν έχει τη σπιρτάδα του 208 και δεν σε ενθουσιάζει με τον ίδιο τρόπο όταν το οδηγείς, είναι όμως πιο ευρύχωρο και πιο πρακτικό από το Peugeot, άρα μπορεί να παίξει με σαφώς μεγαλύτερη επιτυχία το ρόλο του μικρού οικογενειακού αυτοκινήτου. Έναν ρόλο που συχνά-πυκνά καλούνται να παίξουν τα αυτοκίνητα της κατηγορίας. Δεν κρύβω, τέλος, ότι στην απόφασή μου μέτρησε και η ελαφρά υστέρηση του 208 στα τεστ ασφαλείας του EuroNCAP, έναντι τόσο του XCeed, όσο και το Clio.

Από κει και πέρα με 11 βαθμούς ξεχώρισα την επιτομή της άνεσης, το Citroen C5 Aircross, ένα ευρύχωρο και μοδάτο SUV που προσφέρεται μεν σε λογική τιμή, αλλά σίγουρα δεν είναι το ίδιο προσιτό στον Έλληνα αγοραστή, όσο τα τρία πρώτα μοντέλα. Ενώ στην δική μου πάντα βαθμολογική κλίμακα ακολούθησαν δύο ακόμα μικρότερα SUV, τα DS 3 Crossback (8 βαθ.), τα μικρομεσαία χάτσμακ Mazda 3 και Skoda Scala (7 βαθ.) για να κλείσουν τον κατάλογο ένα πολυτελές (και αντίστοιχα ακριβό) σουπερμίνι , το Audi A1, και ένα όχημα «ειδικού σκοπού», το Suzuki Jimny – και τα δύο με 6 βαθμούς.

image

Πηγή: ΕΘΝΟΣ