Τώρα μπορείτε πλέον να βλέπετε όχι μόνο τι βρίσκεται ακριβώς πίσω από το αυτοκίνητό σας, αλλά και τυχόν εμπόδια που βρίσκονται πίσω από το διπλανό αυτοκίνητο. Τη λύση έχει το νέο Ford Focus, που προσφέρει μια νέα τεχνολογία κάμερας με ευρύ οπτικό πεδίο που κάνει τους ελιγμούς με όπισθεν παιχνίδι, αφού δείχνει τι κρύβεται πίσω από τη γωνία, ενώ μπορεί και να φρενάρει αυτόματα σε περίπτωση κάθετα διερχόμενων οχημάτων
 
Οι κάμερες οπισθοπορείας απολαμβάνουν αυξανόμενη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, καθώς δείχνουν στους οδηγούς τι υπάρχει ακριβώς πίσω τους, στο χώρο που δεν φτάνει το μάτι τους, λόγω της ύπαρξης του πορτμπαγκάζ. Το νέο Ford Focus έρχεται να προάγει αυτή την τεχνολογία στο επόμενο στάδιο, δίνοντας στον οδηγό τη δυνατότητα να δει όχι μόνο τι υπάρχει πίσω, αλλά τι υπάρχει πίσω και δίπλα από το αυτοκίνητό του.


 
Η κάμερα, που τοποθετείται ακριβώς πάνω από την πινακίδα κυκλοφορίας, καταγράφει μία εικόνα 180 μοιρών την οποία εμφανίζει σε οθόνη αφής μέσα στο αυτοκίνητο – κάνοντας αντιληπτούς στους οδηγούς διερχόμενους πεζούς, ποδηλάτες και άλλα οχήματα, ενώ αισθητήρες ραντάρ παρακολουθούν την περιοχή πίσω από το αυτοκίνητο και προειδοποιούν τους οδηγούς για διερχόμενα οχήματα και μοτοσικλέτες. Εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει έγκαιρα στις προειδοποιήσεις, τα φρένα ενεργοποιούνται αυτόματα.
 
 

«Γνωρίζουμε ότι για όλους σχεδόν τους πελάτες μας, οι ελιγμοί με όπισθεν είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της καθημερινής τους οδήγησης – και κάποιοι πραγματικά αγχώνονται. Αυτή η μικρή κάμερα μας βοηθά να κάνουμε ένα βήμα προόδου για ευκολότερη πορεία με όπισθεν» δήλωσε ο Glen Goold, chief program engineer της Ford για το Focus.
 
Εκτός από την Ευρυγώνια Κάμερα Οπισθοπορείας (Rear Wide View Camera), το νέο Focus διαθέτει επίσης Σύστημα Προειδοποίησης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Information System) με Cross Traffic Alert, που ενημερώνει τον οδηγό για την ύπαρξη αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που κινούνται πίσω και πλάι του και δεν είναι ορατά από τους καθρέπτες. Ενώ μπορεί ακόμα και να ενεργοποιήσει αυτόματα τα φρένα για να αποφύγει ή να περιορίσει τις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει στις προειδοποιήσεις.