Έτοιμο για όλα το νέο – και φουλ high tech – σουπερμίνι της Hyundai, είναι διαθέσιμο και σε αυτόματες και σε mild hybrid εκδόσεις, χτυπώντας την πόρτα του Έλληνα αγοραστή με την υπόσχεση της χαμηλότερης έως και κατά 16% κατανάλωσης και δεδομένα τα 352 λίτρα του μεγαλύτερου χώρου αποσκευών της κατηγορίας, έχοντας τιμή εκκίνησης τα € 12.990.

Ads

Αν δεν το ξέρετε, πρέπει να σας πούμε ότι το Hyundai i20 είναι το δημοφιλέστερο μοντέλο της κορεατικής εταιρίας στην Ευρώπη. Το νέο i20 που μπαίνει με αξιώσεις στην άκρως ανταγωνιστική κατηγορία των σουπερμίνι για να αντιμετωπίσει έναν εξαιρετικά σκληρό και πολυπληθή ανταγωνισμό (Ford Fiesta, Nissan Micra, Renault Clio, Seat Ibiza, Toyota Yaris, Volkswagen Polo κλπ.) είναι η 3η γενιά του επιτυχημένου μοντέλου της Hyundai, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2008 και εν έτει 2020 μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει κατακτήσει μια θέση στη συνείδηση του κοινού όχι μόνο ως ένα αξιόπιστο και πρακτικό μεταφορικό μέσο, αλλά και ως ένα αυτοκίνητο ευχάριστο στην οδήγηση με design που ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Εντυπωσιακό design, αυξημένοι χώροι
Έχουμε, λοιπόν, ένα εντελώς νέο Hyundai i20, το οποίο είναι ταυτοχρόνως το πρώτο αυτοκίνητο της Hyundai στην Ευρώπη που υιοθετεί τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία «Sensuous Sportiness», η οποία σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρίας χαρακτηρίζεται «από την αρμονία μεταξύ τεσσάρων θεμελιωδών στοιχείων: των αναλογιών – βασισμένων στη χρυσή αναλογία “φ” – της αρχιτεκτονικής, του στυλ και της τεχνολογίας. Αυτή η σχεδιαστική κατεύθυνση διατηρεί την υψηλή πρακτικότητα αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί συναισθηματική αξία, με εντυπωσιακά κομψή εμφάνιση.»

Σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, το νέο Hyundai i20 χαρακτηρίζεται από ελαφρά μεγαλύτερο πλάτος (+30 mm), ελάχιστα αυξημένο μήκος (+5 mm) και λίγο χαμηλότερο ύψος (-24mm), δείχνει, δε, σαφώς πιο αιχμηρό και εντυπωσιακό – κάτι που ενισχύεται από τους Full LED προβολείς και τις νέας σχεδίασης ζάντες αλουμινίου 16’’ και 17”.

Ads

Για τους επιβάτες των πίσω καθισμάτων υπάρχουν πιο μεγάλοι χώροι, χάρη στο μακρύτερο μεταξόνιο (+10mm), το αυξημένο πλάτος και το χαμηλό τούνελ μετάδοσης, ενώ η χαμηλότερη γραμμή βάσης των παραθύρων και το μικρό παράθυρο στην πίσω κολώνα προσφέρει ακόμα πιο καλή ορατότητα σε σχέση με τον προκάτοχό του, που ήδη ήταν αρκετά καλός στον τομέα αυτόν.

Ο χώρος αποσκευών αυξήθηκε κατά 26 λίτρα, προσφέροντας συνολικά 352 λίτρα για τις αποσκευές των επιβατών – στοιχείο που τον καθιστά κορυφαίο για την κατηγορία, ενώ ο νέος, έξυπνος τρόπος επιτόπιας αποθήκευσης της εταζέρας, στην περίπτωση που χρειάζεται αυτή να αφαιρεθεί για τη μεταφορά αντικειμένων με μεγάλο όγκο, αλλά και το χαμηλότερο κατά 24mm κατώφλι φόρτωσης, βελτιώνουν σημαντικά τη χρηστικότητα του νέου Hyundai i20.
Στο high-tech εσωτερικό δεσπόζει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 10.25’’, με κομψή και λειτουργική απεικόνιση των Driving Modes, αλλά και η κεντρική οθόνη αφής 8” που προσφέρει λειτουργίες split-screen για ταυτόχρονες απεικονίσεις, ενώ συνεργάζεται και με την κάμερα οπισθοπορείας προβάλλοντας και δυναμικές γραμμές καθοδήγησης.

Hyundai SmartStream: Χαμηλότερη κατανάλωση, υβριδική καινοτομία
Με δύο κινητήρες με τρεις επιλογές κιβωτίων, το ολοκαίνουριο i20 μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις ενός μεγάλου φάσματος πελατών. Χάρη, δε, στην τεχνολογία κινητήρων Hyundai SmartStream και στο κατά 4% ελαφρύτερο αμάξωμα, επιτυγχάνει ανταγωνιστικές τιμές εκπομπών CO2 – μειωμένες έως και κατά 15%.

Ο «βασικός» 4-κύλινδρος βενζινοκινητήρας 1.2 MPi με 84 ίππους, είναι τώρα10% αποδοτικότερος, ενώ στην κορυφή της γκάμας συναντάμε τον πλέον σύγχρονης τεχνολογίας 3-κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο «χιλιάρη» 1.0 T-GDi με ισχύ 100 ή 120 ίππους. Για πρώτη φορά, συνδυάζεται Τurbo βενζινοκινητήρας Ενώ το 48V Hybrid (ήπια υβριδικό) σύστημα προαιρετικά στην έκδοση 100 PS και στάνταρ σε αυτή των 120 PS, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών CO2.

Το 48V Hybrid σύστημα συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων (7DCT) ή με το πρόσφατα εξελιγμένο, ευφυές χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, το Intelligent Manual Transmission (iMT), το οποίο διαθέτει ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πεντάλ συμπλέκτη (e-clutch) χάρη στο οποίο αποφεύγεται το κατά λάθος σβήσιμο του κινητήρα κατά την εκκίνηση, αποσυνδέεται ο κινητήρας από το κιβώτιο μόλις ο οδηγός σηκώσει το πόδι του από το πεντάλ του γκαζιού, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να εισέλθει σε λειτουργία «ρολαρίσματος» (coasting) και να εξοικονομεί καύσιμο.
 
Η ασφάλεια της τεχνολογίας
Το γνωστό, πλήρες πακέτο ασφαλείας S-10 Hyundai SmartSense δίνει το παρών και στο νέο i20 ως στοιχείο του βασικού εξοπλισμού, ενώ στην αναβαθμισμένη εκδοχή του περιλαμβάνει επιπρόσθετα δύο νέες τεχνολογίες:
•             Το σύστημα αποφυγής εμπρόσθιας σύγκρουσης (Forward Collision-Avoidance Assist) με ανίχνευση πεζών,
•             Tο σύστημα Προειδοποίησης Αναχώρησης Προπορευόμενου Οχήματος (Leading Vehicle Departure Alert) που βοηθά στην έγκαιρη εκκίνηση από φανάρι.
 
Αναλυτικά, ο αναβαθμισμένος βασικός εξοπλισμός ασφαλείας του νέου Hyundai i20 περιλαμβάνει:
1.            VSM – Συνεργασία Ηλεκτρικής Υποβοήθησης Τιμονιού (MDPS) και Ελέγχου Ευστάθειας (ESC)
2.            TPMS – Σύστημα Ελέγχου Πίεσης Ελαστικών
3.            HAC – Σύστημα Υποβοήθησης Εκκίνησης σε Ανηφόρα
4.            SL – Αυτόματο Σύστημα Περιοριστή Ταχύτητας
5.            LDW – Σύστημα Προειδοποίησης Εκτροπής Λωρίδας
6.            LVDA (νέο) – Σύστημα Προειδοποίησης Αναχώρησης Προπορευόμενου Οχήματος
7.            LKA – Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης Λωρίδας
8.            FCW – Σύστημα Προειδοποίησης Μετωπικής Σύγκρουσης
9.            FCA City – Σύστημα Αυτόματης Έκτακτης Πέδησης (χαμηλών ταχυτήτων)
10.          FCA Interurban – Σύστημα Αυτόματης Έκτακτης Πέδησης (μεσαίων ταχυτήτων)
11.          FCA Pedestrian (νέο) – Σύστημα Αυτόματης Έκτακτης Πέδησης (ανίχνευση πεζών)
12.          HBA – Σύστημα Αυτόματης Ρύθμισης Υψηλής Σκάλας Φώτων
13.          DAW – Σύστημα Προειδοποίησης Απόσπασης Προσοχής Οδηγού

Το ολοκαίνουργιο i20 διαθέτει στάνταρ το σύστημα E-Call, που επιτρέπει στους επιβάτες του να επικοινωνούν χωρίς χρέωση με τον πανευρωπαϊκό αριθμό εκτάκτου ανάγκης 112 με το απλό πάτημα ενός κουμπιού. Επιπλέον, το σύστημα ενεργοποιείται αυτόματα αν ανοίξουν οι αερόσακοι, σώζοντας πολύτιμο χρόνο σε μία έκτακτη κατάσταση.

Ταυτόχρονα, στις νέες πρόσθετες διαθέσιμες τεχνολογίες ασφαλείας του i20 συγκαταλέγονται εξελιγμένα συστήματα όπως τα:
•             Lane Following Assist (LFA): διατηρεί το αυτοκίνητο μόνιμα στο κέντρο της λωρίδας.
•             Blind-spot Collision-avoidance Assist (BCA), Rear Cross-traffic Collision Assist (RCCA), Parking Collision-Avoidance Assist – Reverse (PCA-R): ενεργητική αποφυγή οπίσθιας σύγκρουσης είτε με οχήματα που κινούνται στο τυφλό σημείο του καθρέπτη, είτε με κάθετα διερχόμενα οχήματα κατά την όπισθεν, είτε με σταθμευμένο πίσω όχημα κατά το παρκάρισμα.

Η διάθεση του νέου i20 στην Ελληνική αγορά έχει ήδη ξεκινήσει με τιμή εκκίνησης 12.990€ και ιδιαιτέρως πλούσιες εξοπλιστικά εκδόσεις.

Δείτε το πλήρες άρθρο με φωτογραφίες, τιμές και τεχνικά χαρακτηριστικά κάνοντας κλικ εδώ