Ένα προηγμένο δημόσιο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που μπορεί να τροφοδοτήσει μέχρι τέσσερα οχήματα ταυτόχρονα, με ισχύ έως και 150kW, έθεσε σε λειτουργία η Honda Ευρώπης.

Ads

Ο σταθμός αυτός, που έχει ερευνητικό χαρακτήρα, μπορεί να υποστηρίξει τις μελλοντικές, εξελιγμένες γενιές ηλεκτρικών οχημάτων, εντάσσεται δε στα σχέδια της Honda να καταφέρει, μέχρι το 2025, τα 2/3 των πωλήσεών της στην Ευρώπη να αφορούν ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Ο νέος Ευρωπαϊκός σταθμός δημόσιας φόρτισης για plug-in οχήματα άνοιξε από τη Honda στις R&D εγκαταστάσεις της στο Offenbach της Γερμανίας και χρησιμοποιεί τεχνολογία 940V, που επιτρέπει την ταυτόχρονη φόρτιση μέχρι τεσσάρων οχημάτων με διαφορετικούς τύπους φίσας (προσφέρει έως και 150kW σε τέσσερις φίσες). Ο δημόσιος αυτός σταθμός φόρτισης λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεταξύ των οποίων και το φωτοβολταϊκό του σκέπαστρο. Ενώ, δε, μπορεί να χρησιμοποιείται από σημερινά μοντέλα plug-in αυτοκινήτων, vans, ποδηλάτων ή σκούτερ, η μέγιστη τάση έχει επιλεχθεί για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μελλοντικών οχημάτων που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα.

Η επένδυση της Honda R&D Europe στο σταθμό φόρτισης αποτελεί τμήμα του ερευνητικού project ‘Smart Company’ στην πόλη Offenbach, που έχει στόχο την ανάπτυξη πιο ευφυών και αποδοτικών τρόπων χρήσης των πηγών ενέργειας. Η δυνατότητα τάσης 940V θα προσφέρει νέες ευκαιρίες στην εσωτερική έρευνα της Honda στον τομέα της ηλεκτρικής μετακίνησης, σύμφωνα με την στρατηγική της ‘Electric Vision’ που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Ads

Σε επόμενη φάση του ερευνητικού project, η Honda R&D Europe σκοπεύει να εγκαταστήσει ένα νέο σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου με ενσωματωμένη παραγωγή υδρογόνου στις εγκαταστάσεις του Offenbach. Όπως και ο σταθμός φόρτισης 940V plug-in, μπορεί να τροφοδοτείται αποκλειστικά με ισχύ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης, θα έχει ‘εξυπνο’ σύστημα αποθήκευσης ενέργειας για μεταφορά προς το τοπικό δημόσιο δίκτυο.

Αυτή η δραστηριότητα αποτελεί τμήμα της δέσμευσης της Honda για ένα ηλεκτρικό μέλλον στην Ευρώπη, με σκοπό τα δύο τρίτα των Ευρωπαϊκών αυτοκινήτων που θα πουλά μέχρι το 2025 να είναι ηλεκτροκίνητα. Η εξέλιξη υβριδικών οχημάτων, plug-in υβριδικών, ηλεκτρικών μπαταρίας και κυψελών καυσίμου θα φέρει την Ευρώπη στο προσκήνιο της παγκόσμιας στρατηγικής ηλεκτρικής ενέργειας της Honda.