Η Ford ανακοίνωσε την έναρξη του διαγωνισμού Innovate Mobility Challenge που προσκαλεί τις κοινότητες προγραμματιστών και κατασκευαστών να συνεργαστούν για την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων μετακίνησης σε οκτώ διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Οι παγκόσμιες προκλήσεις ξεκινούν σήμερα σε Λισαβόνα (Πορτογαλία), Λος Άντζελες (ΗΠΑ) και Βομβάη (Ινδία) και θα συνεχιστούν στο Δελχί και την περιοχή Τσενάι (Ινδία), Σαγκάη (Κίνα), Γιοχάνεσμπουργκ (Ν. Αφρική) και σε πανεθνικό επίπεδο στην Αργεντινή. Γράφει ο Νίκος Λουπάκης

Ads

 
Σε κάθε διαγωνισμό, η Ford θα συνεργάζεται με τοπικές αρχές και ειδικούς για την αντιμετώπιση θεμάτων της περιοχής. Την κριτική επιτροπή θα απαρτίζουν στελέχη της Ford που ασχολούνται με την αναζήτηση λύσεων μετακίνησης καθώς και ντόπιοι ειδικοί, με κατάλληλα προσόντα για την περίσταση. Για όλες τις λεπτομέρειες, επισκεφθείτε την αρχική σελίδα του Innovate Mobility Challenge στο σύνδεσμο fordsvl.com/innovatemobility.
 

  • Η Πρόκληση Innovate Mobility Challenge της Ford επεκτείνει τη στρατηγική ανοιχτής καινοτομίας σε οκτώ περιοχές σε όλο τον κόσμο: Λισαβόνα (Πορτογαλία), Βομβάη, Δελχί και Τσενάι (Ινδία), Λος Άντζελες (ΗΠΑ), Γιοχάνεσμπουργκ (Ν. Αφρική), Σαγκάη (Κίνα) και σε πανεθνικό επίπεδο στην Αργεντινή
  • Οι οκτώ προκλήσεις Innovate Mobility καλούν προγραμματιστές και κατασκευαστές να προτείνουν λύσεις σε τοπικά ζητήματα – όπως μείωση κυκλοφοριακής συμφόρησης, παροχή λύσεων υγειονομικής περίθαλψης και βελτίωση μετακίνησης στην εποχή των μουσώνων – για την αντιμετώπιση των πολλών και ποικίλων προβλημάτων που εμφανίζονται στις διάφορες πόλεις του κόσμου. Όλες οι λεπτομέρειες των προκλήσεων υπάρχουν στο σύνδεσμο www.fordsvl.com/innovatemobility
  • Χρησιμοποιώντας την παγκοσμίως προσβάσιμη ανοιχτή πλατφόρμα OpenXC, η Ford φέρνει τοπικό υλικό σε προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο με την ενσωμάτωση δεδομένων οχημάτων σε άλλες τοπικές πηγές δεδομένων για καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών συγκεκριμένων πόλεων και περιοχών

 
Διαφορετικές πόλεις, διαφορετικές ανάγκες

Κάθε πρόκληση είναι σχεδιασμένη με γνώμονα ένα συγκεκριμένο θέμα, φιλοδοξώντας να αντιμετωπιστούν οι ποικίλες ανάγκες των πόλεων σε όλο τον κόσμο.

Ads
  • Λισαβόνα, Πορτογαλία: Κάθε πόλη, ανάλογα με το μέγεθός της, χρησιμοποιεί διαφορετική υποδομή τομέα μεταφορών. Ο διαγωνισμός City Mobility Challenge της Ford στη Λισαβόνα προσκαλεί τους προγραμματιστές να βελτιστοποιήσουν την παράδοση αγαθών και παροχή υπηρεσιών με βιώσιμο τρόπο σε πόλεις, ειδικότερα με πληθυσμό κάτω των 600.000 κατοίκων. Περίοδος υποβολής: 15 Ιουλίου μέχρι 14 Οκτωβρίου, και οι νικητές θα ανακοινωθούν το Νοέμβριο.
  • Βομβάη, Ινδία: Καθώς η εποχή των μουσώνων διαρκεί αρκετούς μήνες προκαλώντας συνήθως ανεπανόρθωτες ζημιές στην υποδομή μεταφορών – όπως πλημμυρισμένοι, αδιάβατοι δρόμοι ακόμα και διακοπή λειτουργίας του αστικού σιδηροδρόμου  – η πρόκληση Monsoon App Downpour θα εστιάσει στην αξιοποίηση οχημάτων και πληροφοριών για τη βελτίωση των μετακινήσεων σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η περίοδος υποβολής για τη Βομβάη είναι από 15 Ιουλίου μέχρι 14 Οκτωβρίου και οι νικητές θα ανακοινωθούν το Νοέμβριο.
  • Λος Άντζελες, ΗΠΑ: Το Parking Lots 2.0 μεταφέρει το παρκάρισμα στον 21ο αιώνα με την αναθεώρηση εξωτερικών χώρων στάθμευσης, ώστε να αυξηθεί η ποικιλία χρήσεων και η αισθητική αξία τους, διασφαλίζοντας παράλληλα πρόσβαση σε χώρο στάθμευσης. Η περίοδος υποβολής για το project του LA θα τρέξει από 15 Ιουλίου έως 14 Οκτωβρίου και οι νικητές θα ανακοινωθούν το Νοέμβριο.
  • Δελχί, Ινδία: Η Πρόκληση SUMURR Golden Hour καλεί τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές λογισμικού αξιοποιώντας πληροφορίες για ταχύτερη για ταχύτερη ιατρική επέμβαση και αύξηση των διαθέσιμων πληροφοριών με σκοπό τη βελτιωμένη αποκατάσταση της υγείας στο κρίσιμο διάστημα της ‘Χρυσής Ώρας’ μετά από ένα τραυματισμό. Περίοδος υποβολής: 30 Ιουλίου έως 30 Οκτωβρίου.
  • Περιοχή Τσενάι, Ινδία: Η πρόκληση SUMURR mHealth επικεντρώνεται στην αξιοποίηση πληροφοριών για την επέκταση υγειονομικών υπηρεσιών σε απομακρυσμένες, αγροτικές περιοχές προσβάσιμες από το Τσενάι. Περίοδος υποβολής: 30 Ιουλίου έως 30 Οκτωβρίου.
  • Σαγκάη, Κίνα: Σε ένα κόσμο με αυξανόμενο δείκτη αστικοποίησης και πυκνοκατοίκησης, η ανεύρεση λύσεων κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης για βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο διαγωνισμός Urban Commuter Challenge, ιδανικός για μία από τις μεγαλύτερες και πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Κίνας, καλεί τους προγραμματιστές να βρουν τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ζωής, μέσω εφαρμογών που βοηθούν στη βελτίωση επιλογών μετακίνησης και αντιμετώπισης της κυκλοφοριακής ανάσχεσης. Περίοδος υποβολής: 14 Αυγούστου έως 14 Νοεμβρίου.
  • Γιοχάνεσμπουργκ, Ν. Αφρική: Η πρόκληση του Γιοχάνεσμπουργκ εστιάζει στην καινοτομία για προστιθέμενη αξία του οχήματος με τη δημιουργία αξεσουάρ για επαγγελματικά οχήματα, στη μεγαλύτερη πόλη της Ν. Αφρικής. Περίοδος υποβολής: 14 Αυγούστου και περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν προσεχώς.
  • Πανεθνική, Αργεντινή: Ο διαγωνισμός Future of Mobility Contest καλεί φοιτητές κολλεγίων και επιχειρηματίες να υποβάλλουν ιδέες που θα βοηθήσουν στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στη βελτίωση της συνολικής μετακίνησης στην Αργεντινή, κυρίως πάνω σε θέματα όπως πολεοδομία, ευφυής υποδομή και νέα μοντέλα για δημόσια και ιδιωτική μετακίνηση. Περίοδος υποβολής: 18 Ιουλίου μέχρι 29 Αυγούστου και μετά την αξιολόγηση των φιναλίστ οι νικητές θα αναδειχτούν το Νοέμβριο.

Παγκόσμια πρόσκληση για προγραμματιστές

Το πρόγραμμα OpenXC της Ford είναι μία μη παραγωγική, ανοιχτή πλατφόρμα λογισμικού και υλισμικού που ενθαρρύνει κορυφαίους προγραμματιστές να πειραματιστούν με Do-It-Yourself projects χρησιμοποιώντας δεδομένα οχημάτων σε πραγματικό χρόνο. Οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιούν δεδομένα OpenXC όπως οποιαδήποτε άλλη πηγή δεδομένων σε smartphone, tablet ή web app. Το Innovate Mobility Challenge καλεί τους προγραμματιστές να ενσωματώσουν αυτές τις πληροφορίες οχημάτων σε πραγματικό χρόνο σε εφαρμογές σχετικές με θέματα βιωσιμότητας και μετακίνησης, είτε ενσωματώνοντας τα δεδομένα σε υπάρχουσες εφαρμογές ή δημιουργώντας νέες εφαρμογές εξ αρχής.

Η πλατφόρμα OpenXC παρέχει στους προγραμματιστές πρόσβαση σε πάνω από 15 τύπους δεδομένων οχημάτων, όπως τα σχετικά με την ταχύτητα του οχήματος, τις στροφές του κινητήρα, τη στάθμη καυσίμου αλλά και λειτουργίες όπως κατά πόσον οι καθαριστήρες είναι ενεργοποιημένοι ή όχι ή εάν μία πόρτα είναι ανοιχτή» δήλωσε ο K. Venkatesh Prasad, senior technical leader, Open Innovation, Ford Motor Company. «Με αυτές τις προκλήσεις, απευθυνόμαστε στα καλύτερα μυαλά της κοινότητας προγραμματιστών, επειδή γνωρίζουμε ότι καμία εταιρία και κανένα άτομο, μεμονωμένα, δεν έχουν την απάντηση. Τοπικά προβλήματα χρειάζονται τοπικές λύσεις και προς αυτό είμαστε προσανατολισμένοι.»
 
Πληροφορίες βραβείων και προϋποθέσεις διαγωνισμών

Οι τρεις πρώτοι διαγωνισμοί του Innovate Mobility Challenge – Βομβάη, Λισαβόνα και Λος Άντζελες – θα προσφέρουν βραβεία συνολικής αξίας US$30.000 για κάθε πρόκληση με ένα μεγάλο βραβείο US$15.000 για κάθε νικητή. Στο διαγωνισμό της Αργεντινής, ο νικητής θα κερδίσει μία υποτροφία για Μεταπτυχιακό σε Πανεπιστήμιο της Αργεντινής και ένα ταξίδι στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με μηχανικούς του τομέα μετακίνησης της Ford και να παρακολουθήσει το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου Β. Αμερικής. Τα υπόλοιπα βραβεία θα ανακοινωθούν προσεχώς.