Το απολύτως πιο οικονομικό καύσιμο, το φυσικό αέριο συνδυάζεται τώρα με το Fiat Panda, ένα διαχρονικά δημοφιλές μικρό και προσιτό αυτοκίνητο, στην έκδοση Fiat Panda CNG που τώρα δεν προσφέρει μόνο το απολύτως χαμηλότερο κόστος κίνησης, αλλά δεν επιβαρύνεται και από τέλη κυκλοφορίας.

Ads

Η σχέση της Fiat με τη φυσικό αέριο δεν είναι καινούρια. Ούτε και το Panda είναι η πρώτη φορά που διατίθεται με κινητήρα διπλού καυσίμου προσφέροντας τη δυνατότητα λειτουργίας με φυσικό αέριο. Η αρχή έγινε το 1997 οπότε η Fiat άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της με έμφαση όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στη φιλικότητα προς το περιβάλλον. Σήμερα, περισσότερο από 2 δεκαετίες αργότερα, η Fiat είναι από τους ηγέτες της αυτοκινητοβιομηχανίας στην παραγωγή επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων CNG (Compressed Natural Gas – Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο [αυτή τη μορφή φυλάσσεται σε ειδικά ρεζερβουάρ το φ.α.]), με το Panda να αποτελεί το δημοφιλέστερο μοντέλο στην κατηγορία.

Χάρη στη δυνατότητα κίνησης με φυσικό αέριο, το Fiat Panda CNG, προσφέρει κορυφαία οικονομία με το κόστος κίνησης να καταβαραθρώνεται στα επίπεδα των 3,0 ευρώ/100χλμ. συναγωνιζόμενο το κόστος κίνησης των σύγχρονων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Και αυτό παρά την υψηλή απόδοση του Turbo κινητήρα (80hp).
Ενώ παράλληλα προσφέρει και το πλεονέκτημα της ιδιαίτερα αυξημένης αυτονομίας. Αυτή ξεπερνά τα 1.000 χλμ. χάρη στα δύο ρεζερβουάρ: αυτό του φυσικού αερίου με 12 kg CNG & το κλασικό «ντεπόζιτο» με 35 λίτρα βενζίνης. Ενώ επιπλέον προσόν είναι οι χαμηλές εκπομπές ρύπων που του εξασφαλίζουν απαλλαγή από την καταβολή τελών κυκλοφορίας.

Ο κάτοχος του Fiat Panda CNG απολαμβάνει, λοιπόν, σημαντικό όφελος στον τομέα του κόστους καυσίμου, το οποίο περιορίζεται σχεδόν στο μισό (ανάλογα με τον τύπο καυσίμου με το οποίο γίνεται η σύγκριση) σε σχέση με αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν άλλα ορυκτά καύσιμα συμπεριλαμβανομένου και του diesel, και του υγραερίου (LPG).

Ads

Παράλληλα σημαντικό είναι το όφελος και για το περιβάλλον, αφού πρακτικά μηδενικές είναι οι εκπομπές μικροσωματιδίων, ενώ κατά 95% λιγότερες είναι οι εκπομπές υδρογονανθράκων (HC) σε σχέση με τους βενζινοκινητήρες. Επίσης, περιορισμένη είναι η εκπομπή οξειδίων του αζώτου (NOx) χωρίς να απαιτείται η προσθήκη ειδικού φίλτρου όπως στους κινητήρες πετρελαίου. Τέλος οι μειωμένες εκπομπές CO2 (110 g/km με μετρήσεις WLTP) εκτός από το όφελος προς το περιβάλλον απαλλάσσουν το Panda CNG από την καταβολή τελών κυκλοφορίας.

Το Fiat Panda CNG είναι διαθέσιμο με 12.290* ευρώ, καλύπτεται δε με 5ετη εργοστασιακή εγγύηση έως 200.000χλμ. και αντίστοιχης ισχύος υπηρεσία οδικής βοήθειας. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις μειωμένες ανάγκες συντήρησης, λόγω της «καθαρής» καύσης που εξασφαλίζει το φυσικό αέριο, συνθέτουν την πλέον φιλική, αλλά και προσιτή λύση μετακίνησης.
 
*Η τιμή περιλαμβάνει το όφελος προωθητικής πολιτικής

Δείτε το πλήρες άρθρο με τις φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ