Τα 250 ευρώ φτάνει το πρόστιμο που θα επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας υφυπουργού οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου. Οι σχετικοί έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα και όσοι δεν έχουν ασφαλίσει το αυτοκίνητό τους πρέπει να βιαστούν!
 

Ads

Το να κυκλοφορείς με ανασφάλιστο αυτοκίνητο είναι ούτως ή άλλως κάτι παρακινδυνευμένο, καθώς χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί κανείς να βρεθεί πολύ άσχημα μπλεγμένος, χάνοντας την περιουσία του ή και καταλήγοντας φυλακή. 

Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτοί που αποφασίζουν να πάρουν το ρίσκο, ενδεχομένως και λόγω της κρίσης και της οικονομικής στενότητας που αυτή έφερε, είναι πολύ περισσότεροι απ’ ότι θα περίμενε κανείς, αφού κάποιοι μιλούν για ακόμα και 1.000.000 ανασφάλιστα αυτοκίνητα. Μπορεί βέβαια αρκετοί από αυτούς που έχουν ανασφάλιστα τα οχήματά τους να μην τα κινούν, θεωρώντας ότι έτσι δεν υφίσταται κίνδυνος να μπλέξουν, αφού ούτε σε ατύχημα μπορεί να εμπλακούν ούτε και να τους ελέγξει η τροχαία πρόκειται.

Τα πράγματα όμως πολύ σύντομα αλλάζουν, όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα που έχουν πινακίδες κυκλοφορίας πρέπει (βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας) να είναι ασφαλισμένα και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκινά τις διασταυρώσεις των στοιχείων κυκλοφορούντων οχημάτων με τα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιριών. Η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνεται σε συγκεκριμένη ημερομηνία και οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων αυτοκινήτων θα λαμβάνουν τη σχετική ειδοποίηση, βάσει της οποίας θα πρέπει να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους, αφού προηγουμένως πληρώσουν το σχετικό παράβολο.

Ads

Σημειώνουμε ότι όποιος έχει αμφιβολίες σχετικά με το αν το αυτοκίνητό του είναι ασφαλισμένο, αλλά και για να σιγουρευτεί ότι το ασφαλιστήριο συμβόλαιό του είναι έγκυρο, μπορεί να κάνει το σχετικό έλεγχο αρκετά εύκολα μέσω της online εφαρμογής του Ελληνικού Κέντρου Πληροφοριών, μπαίνοντας στη διεύθυνση www.hic.gr και συμπληρώνοντας τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του και το Α.Φ.Μ. του.
 
Θυμίζουμε ότι η σχετική διαδικασία είχε καθοριστεί με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, τον Ιανουάριο του 2016, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Με την Υπουργική Απόφαση:

1) Ορίζεται η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γ.Γ.Δ.Ε. ως η αρμόδια υπηρεσία για τον εντοπισμό των τυχόν ανασφάλιστων αυτοκινήτων οχημάτων.

2) Η Δ.ΗΛΕ.Δ αναλαμβάνει την επεξεργασία, τη ζεύξη και τη διασταύρωση των αρχείων που τηρούνται ηλεκτρονικά στις παρακάτω υπηρεσίες:

  • Αρχείο της Γ.Γ.Δ.Ε. όπως αυτό ενημερώνεται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθώς και τις μεταβολές των κατά τόπους Εφοριών.
  • Αρχείου του Κέντρου Πληροφοριών, το οποίο αποτελεί υπηρεσιακή μονάδα του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.
  • Των αρχείων οποιασδήποτε άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή Υπουργείου που νομιμοποιείται να εκδίδει άδειες κυκλοφορίας οχημάτων.

Οι παραπάνω υπηρεσίες υποχρεούνται να θέτουν, σε διαρκή βάση, στη διάθεση της Δ.ΗΛΕ.Δ. τα παραπάνω αρχεία, προκειμένου να διενεργείται, με ηλεκτρονικό τρόπο ο έλεγχος και εντοπισμός των αυτοκίνητων οχημάτων.

3) Ορίζεται η διαδικασία εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων ως εξής:

  • Το Κέντρο Πληροφοριών θα αποστέλλει αρχείο ασφαλισμένων οχημάτων, μετά από αίτημα της Δ.ΗΛΕ.Δ., για συγκεκριμένη ημερομηνία.
  • Η Δ.ΗΛΕ.Δ. με βάση τα διαθέσιμα και τηρούμενα ηλεκτρονικά αρχεία και το αρχείο του Κέντρου Πληροφοριών, θα εντοπίζει με διασταύρωση τα οχήματα που είναι σε κυκλοφορία στη συγκεκριμένη ημερομηνία και θα παράγει αρχείο πιθανών ανασφάλιστων οχημάτων.
  • Η Δ.ΗΛΕ.Δ, θα αποστέλλει ειδοποιητήρια επιστολή στους ιδιοκτήτες των πιθανώς ανασφάλιστων οχημάτων, είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είτε στην τελευταία δηλωθείσα ταχυδρομική διεύθυνση, με την οποία θα τους καλεί να προβούν άμεσα στην ασφάλιση του οχήματός τους.
  • Με την ίδια επιστολή θα ενημερώνονται, για τη διαδικασία την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου το όχημα τους να εξαιρεθεί από το αρχείο των πιθανών ανασφάλιστων οχημάτων, σε περίπτωση που έχει τηρηθεί η υποχρέωση ασφάλισης του οχήματος, υπάρχει απαλλαγή από την υποχρέωση, τεκμηριωμένη ακινησία του ή λάθος στα στοιχεία ασφάλισης ή κυκλοφορίας του.
  • Την ίδια επιστολή θα λαμβάνουν και οι χρήστες του taxisnet με ανάρτησή της στο λογαριασμό τους.

4) Ο ιδιοκτήτης, ο οποίος θα λαμβάνει ειδοποιητήρια επιστολή, θα προβαίνει στην ασφάλιση του οχήματος, προσκομίζοντας σε ασφαλιστική επιχείρηση το ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 250 Ευρώ και προαιρετικά την ειδοποιητήρια επιστολή.

5) Ο ιδιοκτήτης που δεν υποχρεούται να προβεί σε ασφάλιση του οχήματος για οποιοδήποτε νόμιμο λόγο (όπως αναφέρθηκαν παραπάνω), θα πρέπει να απευθυνθεί στις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση των δεδομένων τους και εν συνέχεια ενημέρωση της Δ.ΗΛΕ.Δ., για τον αποχαρακτηρισμό του οχήματος ως ανασφάλιστο.

6) Κατά την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου η ασφαλιστική επιχείρηση θα εξετάζει μέσω της υπηρεσίας που θα παρέχεται από τη Δ.ΗΛΕ.Δ., εάν το όχημα που πρόκειται να ασφαλιστεί έχει εντοπισθεί ως ανασφάλιστο, προκειμένου να απαιτήσει το ηλεκτρονικό παράβολο. Η ασφαλιστική επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει εντός δεκαπέντε εργάσιμων ημερών την Δ.ΗΛΕ.Δ. προκειμένου να προβαίνει άμεσα στη δέσμευση του ηλεκτρονικού παράβολου.

7) Η Δ.ΗΛΕ.Δ σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα έχει τη δυνατότητα να ανταλλάσσει ή να αναζητά στοιχεία από το Κέντρο Πληροφοριών, είτε μαζικά με τη μορφή αρχείου είτε μέσω υπηρεσίας διαδικτύου, σχετικά με την κατάσταση των οχημάτων που έχουν χαρακτηρισθεί ως ανασφάλιστα και να λαμβάνει ενδεικτικά τις κατά περίπτωση πληροφορίες (αριθμό πρωτοκόλλου ειδοποιητήριας επιστολής, ημερομηνία έναρξης ασφάλισης, ασφαλιστική επιχείρηση, μοναδικό αριθμό ηλεκτρονικού παράβολου, στοιχεία ασφαλιστηρίου σε περίπτωση που υφίσταται).

8) Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη του οχήματος με τα οριζόμενα από την Υπουργική Απόφαση, η Δ.ΗΛΕΔ. σε χρονικό διάστημα, όχι μεγαλύτερο των δύο μηνών, από τη διενέργεια της διασταύρωσης, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, θα αποστέλλει τα στοιχεία του οχήματος (για το οποίο δεν υφίσταται ασφαλιστική κάλυψη) και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του, στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή, για την σε βάρος του επιβολή κυρώσεων και ποινών. Σε περίπτωση επιβολής χρηματικού προστίμου από την Αστυνομική Αρχή, δεν απαιτείται (κατά την ασφάλιση του οχήματος) και η πληρωμή του παράβολου των 250 Ευρώ.

9) Η Δ.ΗΛΕ.Δ καλείται να εκτελεί τη διαδικασία που ορίζει η Υπουργική Απόφαση, τουλάχιστον δύο φορές ετησίως.