Την παράδοση του πρώτου «τράκτορα» Volvo FH LNG που κινείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο στη βιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» ανήγγειλε ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη που συνεργάζεται με την BlueFuel, στο πλάισιο μίας πιλοτικής δράσης, προκειμένου να προωθήσουν τις «καθαρές» μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.

Ads

Η χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG (Liquified Natural Gas) στην Ευρώπη δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς σήμερα κινούνται σήμερα με LNG 12.000 βαρέα οχήματα (κυρίως σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία), με στόχο ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 280.000 βαρέα οχήματα μέχρι το 2030, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα γίνεται ένα πρώτο βήμα και στην Ελλάδα με τον Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη να προμηθεύει τον Τιτάνα με τον πρώτο τράκτορα Volvo FH LNG που κινείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο για τις μεταφορές τσιμέντου εντός Ελλάδας, σε συνεργασία με την εταιρία BlueFuel, με σημαντικά οφέλη τόσο για την ανταγωνιστικότητα όσο και για το περιβάλλον.

Ο τράκτορας Volvo FH LNG της VOLVO TRUCKS, της οποίας αποκλειστικός Εισαγωγέας και Διανομέας στην Ελλάδα από το 1950 είναι ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, διαθέτει βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στα υψηλά πρότυπα που ισχύουν στην Ευρώπη. Ο τράκτορας Volvo FH LNG διαθέτει 6-Κύλινδρο κινητήρα αερίου 12.8 λίτρων με 460 ίππους και ροπή 2.300 Nm και καλύπτει τις προδιαγραφές Euro6. Πρόκειται για ένα φορτηγό που προορίζεται για βαριές εθνικές μεταφορές και μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.

Καθώς ο κινητήρας τροφοδοτείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο, προσφέρει υψηλές αποδόσεις  και αξιοπιστία με έως και 20% χαμηλότερες εκπομπές CO2 καθώς και τη δυνατότητα μείωσης του κόστους καυσίμου.

Ads

Πέρα από τη μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης, μέσω της χρήσης LNG στα βαρέα οχήματα εξαλείφονται κατά 100% οι εκπομπές SΟx (οξείδια του θείου) και μικροσωματιδίων, ενώ οι εκπομπές ΝΟx (οξείδια του αζώτου) μειώνονται κατά 80%. Ένα ακόμα όφελος, ιδιαίτερα σημαντικό στο αστικό περιβάλλον, είναι η μείωση του θορύβου σε ποσοστό 50%.

Για την προμήθεια του LNG, ο Τιτάνας θα συνεργαστεί με την BlueFuel, η οποία συνδυάζει την τεχνογνωσία της Blue Grid στην προμήθεια και διανομή LNG, με την εμπειρία, τη γεωγραφική παρουσία μέσω του δικτύου πρατηρίων «ελίν» και την οργανωτική ισχύ της ΕΛΙΝΟΙΛ, επιδιώκοντας να αποκτήσει ηγετική θέση στον ανεφοδιασμό οχημάτων με υγροποιημένο φυσικό αέριο σε πανελλαδικό επίπεδο. Η BlueFuel θα είναι σε θέση, μέσα από το δίκτυο πρατηρίων «ελίν», να αρχίσει τους ανεφοδιασμούς με φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή (LNG) το 2022.
Δείτε το πλήρες άρθρο με τις φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ