Καθώς ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων υποφέρει από έλλειψη ύπνου και καθώς η κούραση θεωρείται η αιτία για το 1 στα 5 τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη η Τεχνολογία Drivers Alert System της Ford έρχεται να προσφέρει την απαραίτητη αφύπνιση πίσω απ’ το τιμόνι.

Για τους περισσότερους Ευρωπαίους που ζουν με πολύ λίγο ύπνο, είτε επειδή τους ξύπνησε αξημέρωτα κάποιος ζωηρός μπόμπιρας, είτε καθυστέρησαν να κοιμηθούν μετά από χθεσινοβραδινή έξοδο, η έλλειψη ύπνου μπορεί να αποδειχτεί η μεγαλύτερη πρόκληση.

Σύμφωνα με έρευνα, ο 1 στους 3 Ευρωπαίους κοιμάται πολύ λίγο.* Αυτό, πίσω από το τιμόνι, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα για οδήγηση, προκαλώντας μειωμένη συγκέντρωση και καθυστερημένες αντιδράσεις, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει στους οδηγούς μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Η κούραση ευθύνεται για το 1 στα 5 τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, ** και 1 στους 5 οδηγούς παραδέχεται ότι τον έχει πάρει ο ύπνος στο τιμόνι. ***

Σε αυτοκινητόδρομους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, εναέριες και πλευρικές πινακίδες αναβοσβήνουν υπογραμμίζοντας τους κινδύνους, αλλά και τα αυτοκίνητα εκδίδουν προειδοποιήσεις εάν οι οδηγοί παρουσιάσουν σημάδια κόπωσης. Το Driver Alert system της Ford χρησιμοποιεί μία εμπρόσθια κάμερα για να αναγνωρίζει οδικές σημάνσεις, να ανιχνεύει ακούσια εκτροπή από την πορεία του αυτοκινήτου και εμφανίζει το σύμβολο μιας κούπας καφέ για να δείξει ότι είναι ώρα για διάλειμμα.

 «Πολλές φορές οι οδηγοί πιέζονται από πολλά και διάφορα – όλοι θέλουν να φτάσουν στο σπίτι το ταχύτερο δυνατόν. Όμως μία κούπα καφέ μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική υπενθύμιση ότι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσεις στο σπίτι είναι με ασφάλεια και αυτό μπορεί να σημαίνει στάση για ξεκούραση ή καφέ» δήλωσε ο Andrej Loewen, driver assistance engineer, Vehicle Engineering, Ford Ευρώπης.

Η Ford συνεχίζει να βελτιώνει το σύστημα το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν μία δεκαετία περίπου. Και για οχήματα εξοπλισμένα με σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 3, λέγοντας τη μαγική φράση “I need a coffee”, αυτό θα αρχίσει αμέσως την αναζήτηση κάποιου cafe. Στην Ευρώπη, η αναβαθμισμένη τεχνολογία θα διατίθεται για τα Edge, Galaxy, Mondeo, S MAX και Transit. Το νέο Fiesta θα ωφεληθεί επίσης από τις βελτιώσεις.

Παρατηρήσεις
* Απόψεις &  Προσδοκίες Ευρωπαίων Καταναλωτών από τα Στρώματα 2015, η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών Κλινοστρωμάτων (EBIA)
** Υπνηλία στο τιμόνι, http://www.esrs.eu/fileadmin/u ser_upload/publications/Livre_ blanc_VA_V4.pdf
*** Υπνηλία στο τιμόνι στην Ευρώπη: έρευνα 19 χωρών, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research, τόμος 24, θέμα 3, 2015. Στην έρευνα συμμετείχαν 12.434 άτομα