Τo ολοκαίνουριο Renault CLIO διακρίθηκε ως ένα από τα ασφαλέστερα μοντέλα που έχουν αξιολογηθεί ποτέ από τον ανεξάρτητο οργανισμό Euro NCAP. Έγινε το 22ο μοντέλο στην ιστορία της Renault που κερδίζει την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στη δομή αλλά και τον εξοπλισμό του που του χαρίζει κορυφαία επίδοση στην αξιολόγηση παθητικής ασφάλειας, ενώ, παράλληλα, μια πλήρης γκάμα προηγμένων ηλεκτρονικών βοηθημάτων οδήγησης, του εξασφαλίζουν κορυφαία επίδοση στην αξιολόγηση της ενεργητικής ασφάλειας.

Ads

Συγκεκριμένα, το νέο CLIO έχει επιτύχει 96% στον τομέα αξιολόγησης ασφάλειας των ενήλικων επιβατών, η απολύτως ανώτερη τιμή της κατηγορίας και δη με κριτήρια αξιολόγησης 2019, που είναι και τα πιο σκληρά. Αντιστοίχως, με 89% έχει επιτύχει την απολύτως κορυφαία τιμή της κατηγορίας, όσον αφορά στην προστασία των παιδιών. Με 72%, στην αξιολόγηση της προστασίας των πεζών, βρίσκεται στο Top 3 της κατηγορίας, την ώρα που οι βασικοί του ανταγωνιστές έχουν σκοράρει έως και 16 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα, στα αντίστοιχα φετινά τεστ αξιολόγησης. Τέλος, με 75% βρίσκεται στο Τοp 2 όλης της κατηγορίας, αναφορικά με την αξιολόγησή του για τα συστήματα ασφαλείας που το εξοπλίζουν από τη βασική του έκδοση.

Χάρη στην ηλεκτρονική αρχιτεκτονική του ΝέοCLIO, καθίσταται δυνατή η αναγνώριση πεζών και δικυκλιστών από το σύστημα ενεργού φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην κορυφαία επίδοση (11/12) που πέτυχε το μοντέλο στις αξιολογήσεις του Euro NCAP για το εν λόγω σύστημα.

Βασισμένο στην καινούρια, σπονδυλωτή πλατφόρμα CMF-B το ΝέοCLIO επωφελείται από την ενισχυμένη δομή αμαξώματος, την ανασχεδιασμένη δομή των νέων καθισμάτων του και τις νέες ζώνες ασφαλείας που προσφέρουν κορυφαία υποστήριξη σε όλους τους επιβάτες, ασχέτως σωματότυπου και θέσης μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ εξοπλίζονται με πυροτεχνικούς προεντατήρες και περιοριστές φορτίου.

Ads

Παράλληλα, το νέο CLIO εξοπλίζεται με την τεχνολογία Fix4sure, που προστατεύει τους επιβάτες από το φαινόμενο του «υποβρυχίου», δηλαδή από το να γλιστρούν κάτω από τη ζώνη, όταν κάθονται στη θέση τους κατά τη διάρκεια μιας πρόσκρουσης ή ενός απότομου φρεναρίσματος.

Επιπροσθέτως, η υποδομή του ΝέοCLIO επιτρέπει την τοποθέτηση παιδικών καθισμάτων τόσο στις πίσω θέσεις όσο και στη θέση του συνοδηγού, πάνω στις βάσεις Isofix, ενώ φροντίζει και για την προστασία του κεφαλιού των πίσω επιβατών, σε περίπτωση πλευρικής πρόσκρουσης.

Το Νέο CLIO πλαισιώνεται από μια ευρεία γκάμα εξοπλισμού ασφάλειας που περιλαμβάνει: 6 αερόσακους, ABS με σύστημα υποβοήθησης απότομου φρεναρίσματος, σύστημα υποβοήθησης διατήρησης πορείας καθώς και προειδοποίησης εκτροπής από τη λωρίδα, σύστημα αναγνώρισης πινακίδων οδικής σήμανσης και ενημέρωσης τήρησης ορίων ταχύτητας, προειδοποίηση εγγύτητας, σύστημα ενεργού φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης, cruise control με περιοριστή ταχύτητας, ηχητική και οπτική ενημέρωση λυσίματος όλων (ακόμα και των πίσω) ζωνών ασφαλείας, emergency call, 100% full LED εμπρός φώτα (με σύστημα αυτόματης εναλλαγής φώτων υψηλής σκάλας ανάλογα το επίπεδο εξοπλισμού), όλα στάνταρ από τη βασική έκδοση.  
Το Νέο CLIO μπορεί να εξοπλιστεί και με σύστημα υποβοήθησης οδήγησης σε αυτοκινητόδρομο και μποτιλιάρισμα που του επιτρέπει επίπεδο 2 αυτόνομης οδήγησης.