Το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων σχετικά με την πορεία της αγοράς αυτοκινήτου δεν χρειάζεται ιδιαίτερο σχολιασμό.

Αποτυπώνει μια πραγματικότητα μάλλον αναμενόμενη, ενώ είναι σίγουρα πολύ νωρίς για να κάνεις ασφαλείς προβλέψεις για όλη τη χρονιά. Παραθέτουμε λοιπόν το σχετικό κείμενο που περιέχει και τη γνωστή πλέον υπενθύμιση για τα επίπεδα που κυμαίνονται οι πωλήσεις σε σχέση με την προ κρίσης κατάσταση:

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών το μήνα Ιανουάριο 2016 υπήρξαν ελαφρώς μειωμένες κατά -2,5% ως προς το μήνα Ιανουάριο 2015.

Στα καινούργια φορτηγά παρατηρήθηκε μείωση -17,7%, ως προς τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η αγορά των καινούργιων λεωφορείων σημείωσε αύξηση 14,3%, συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2015, ωστόσο εξαιτίας του μικρού μεγέθους της, οι διαφορές σε απόλυτους αριθμούς είναι ιδιαίτερα μικρές.

Τέλος, στα καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 cc) οι ταξινομήσεις σημείωσαν πτώση –13,9% ως προς τον Ιανουάριο του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά αυτοκινήτου έχει υποστεί τα τελευταία χρονιά δραματική συρρίκνωση, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ύφεσης, η οποία αγγίζει το -80,7% συγκριτικά με το μέσο όρο της δεκαετίας 2000-2009.