Επιθυμώντας προφανώς και για προφανείς λόγους να μην μείνει πίσω στην κούρσα της ηλεκτροκίνησης, η Ford έχει το δικό της σχέδιο για τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της που περιλαμβάνει το λανσάρισμα 40 ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών μοντέλων, μεταξύ των οποίων και 16 πλήρως ηλεκτρικά μέχρι το 2022. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το πρόγραμμα δοκιμών του Transit Custom Plug-In Hybrid (PHEV) Van που τώρα επεκτείνεται στην Κολωνία και θα επιτρέψει να βγουν συμπεράσματα σχετικά με τη δυνατότητα αξιοποίησης της «οικολογικής» τεχνολογίας στο χώρο του επαγγελματικού αυτοκινήτου.

Ads

Η συγκεκριμένη δοκιμή, η οποία θα πραγματοποιηθεί με 10 οχήματα και θα έχει διάρκεια 12 μηνών, είναι η τρίτη κατά σειρά, μετά από τις αντίστοιχες σε Λονδίνο και Βαλένθια και θα ξεκινήσει την άνοιξη σε συνεργασία με τον δήμο της πόλης και τοπικές εταιρίες. Στόχος της Ford, που χρηματοδοτεί το όλο πρόγραμμα, είναι να αποκτηθεί μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την χρήση οχημάτων τέτοιου τύπου.

image

Το Transit Custom PHEV διαθέτει ένα υβριδικό σύστημα που επιτρέπει κίνηση αποκλειστικά μη τον ηλεκτροκινητήρα, δηλ. με μηδενικούς ρύπους, για πάνω από 50 χιλιόμετρα. Αυτό καθιστά το υβριδικό επαγγελματικό Ford ιδανικό για χρήση στην πόλη, όπου οι διανυόμενες αποστάσεις δεν είναι πολύ μεγάλες. Παράλληλα, ο γνωστός βενζινοκινητήρας 1.0L EcoBoost λειτουργεί ως γεννήτρια και φορτίζει, ανάλογα με τις ανάγκες, την υγρόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου αυξάνοντας τη συνολική αυτονομία σε 500 χιλιόμετρα. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 14 kWh και είναι τοποθετημένη κάτω από το πάτωμα, ώστε να μην επηρεάζει το χώρο φόρτωσης. Ο εμπρός προφυλακτήρας «κρύβει» μια φίσα σύνδεσης για πλήρη φόρτιση της μπαταρίας μέσα σε τρεις ώρες μέσω μιας παροχής 240-volt με 16Α ή 32Α.

Ads

image

Όλοι οι εταίροι θα χρησιμοποιούν μία ήδη υπάρχουσα υποδομή φόρτισης και οχήματα εξοπλισμένα με συστήματα τηλεματικής και γεωγραφικών περιορισμών που εξασφαλίζουν λειτουργία μηδενικών ρύπων σε προκαθορισμένες ζώνες χαμηλών ρύπων.

Η Ford ανακοίνωσε τη νέα δοκιμή στο συμπόσιό της “City of Tomorrow”, στην Κολωνία, όπου συναντήθηκαν ιθύνοντες από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως πολεοδόμοι, υπεύθυνοι λήψης πολιτικών αποφάσεων και ειδικοί από το χώρο των μεταφορών, προκειμένου να συζητήσουν ένα κοινό όραμα για το μέλλον των μετακινήσεων στην πόλη. «Για τη ραγδαία αναπτυσσόμενη Πόλη της Κολωνίας, οι μετακινήσεις μηδενικών ρύπων είναι ένα κρίσιμο θέμα για το μέλλον. Κάθε ερευνητικό πρόγραμμα που λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση θα ωφελήσει την πόλη μας.» δήλωσε ο Henriette Reker, Δήμαρχος της Πόλης της Κολωνίας.

Σημειώνουμε ότι στην Έκθεση Επαγγελματικού Αυτοκινήτου στο Ανόβερο τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ford παρουσίασε μία έκδοση παραγωγής του Transit Custom PHEV που θα αρχίσει να πωλείται το δεύτερο εξάμηνο του 2019.