Μεγάλες προσδοκίες για τη Nissan που δηλώνει ότι θέλει να επαναπροσδιορίσει το μέλλον της οδήγησης με την τεχνολογία «Brain-to-Vehicle» (B2V) που διαβάζοντας τη σκέψη του οδηγού θα έχει τη δυνατότητα να επιδράσει στα διάφορα υποσυστήματα του αυτοκινήτου, μειώνοντας τους χρόνους αντίδρασης σε κάθε ενέργεια του οδηγού.

Ads

Πώς τώρα θα γίνεται αυτό; Μία ειδική συσκευή που φοράει ο οδηγός μετράει τη δραστηριότητα του εγκεφαλικού κύματος, η οποία στη συνέχεια αναλύεται από αυτόνομα συστήματα. Με την πρόβλεψη της προτιθέμενης κίνησης, υπάρχει άμεση ενεργοποίηση π.χ. του συστήματος διεύθυνσης (αν ο οδηγός θέλει να στρίψει) ή του συστήματος πέδησης (αν θέλει να φρενάρει), με αποτέλεσμα οι ενέργειες αυτές να πραγματοποιούνται σε χρόνους μειωμένους κατά 0,2 έως 0,5 δευτερόλεπτα, σε σχέση με το χρόνο που απαιτείται για την πραγματοποίησή τους από τον οδηγό χωρίς τη βοήθεια του B2V.

Επίσης, με την ανίχνευση και την αξιολόγηση της “όχλησης” του οδηγού, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει το στυλ οδήγησης, όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε αυτόνομη λειτουργία, ενώ ο Δρ. Lucian Gheorghe, ερευνητής που διεξάγει την έρευνα B2V, στο ερευνητικό κέντρο της Nissan στην Ιαπωνία, δήλωσε ότι άλλες πιθανές χρήσεις της τεχνολογίας περιλαμβάνουν την προσαρμογή του εσωτερικού περιβάλλοντος του οχήματος, σύμφωνα με. Για παράδειγμα, η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιήσει την επαυξημένη πραγματικότητα για να ρυθμίσει τι βλέπει ο οδηγός και να δημιουργήσει ένα πιο χαλαρωτικό περιβάλλον.

image

Ads

Τέλος, σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Nissan, Daniele Schillaci, «οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την αυτόνομη οδήγηση σαν κάτι πολύ αόριστο στο μέλλον, όπου οι άνθρωποι παραδίδουν τον έλεγχο στις μηχανές. Ωστόσο, η τεχνολογία B2V κάνει το αντίθετο, χρησιμοποιώντας σήματα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο για να κάνει την οδήγηση ακόμη πιο συναρπαστική και ευχάριστη». 

Η τεχνολογία B2V της Nissan θα παρουσιαστεί στην CES 2018 (“Consumer Electronics Show” – Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών) στο Λας Βέγκας, 9-12 Ιανουαρίου 2018.