Η 2η γενιά του Dacia Duster είναι πλέον εδώ και ετοιμάζεται να δοκιμάσει την τύχη της στην αγορά με έναν εξαιρετικό τιμοκατάλογο που καθιστά το συγκεκριμένο SUV μοναδικό, καθώς προσφέρεται σε 4 τετρακίνητες, πλούσια εξοπλισμένες εκδόσεις, σε τιμές κάτω των 20.000 ευρώ, ενώ για όποιον επιλέξει ένα προσθιοκίνητο Duster, η τιμή εκκίνησης είναι τα 13.670 ευρώ!
 
Βεβαίως μπορεί κανείς να πει ότι η τετρακίνηση και οι αναμφισβήτητες δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου (τουλάχιστον για τα δεδομένα των SUV) υπήρχαν και πριν, όπως υπήρχαν επίσης και οι μεγάλοι χώροι, που παρέπεμπαν σε… Scenic! Στο νέο Duster όμως συναντάμε μια συνολική ποιοτική αναβάθμιση, που είναι πλέον αισθητή και «με το μάτι», χάρη στα νέα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ταμπλό, για τις επενδύσεις στις πόρτες, αλλά και χάρη στις νέες ταπετσαρίες. Το δικό της ρόλο στην αίσθηση του «πλούτου» έπαιξε και η βελτίωση της ηχομόνωσης μέσω αύξησης του ποσοστού των ηχομονωτικών υλικών στην καμπίνα και το χώρο του κινητήρα σε ποσοστό από 20% έως και 50%.

Ads

image
 
Αναβάθμιση

Πλήρως ανανεωμένο λοιπόν το DUSTER, με νέο design που ξεχωρίζει και ολοκαίνουργιο εσωτερικό που προσφέρει αυξημένη πρακτικότητα, εργονομία και μια αίσθηση πολυτέλειας που έλειπε από το μοντέλο πρώτης γενιάς. Εφοδιασμένο με μια σειρά προηγμένων νέων συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού, το νέο Duster συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ικανό στις εκτός δρόμου διαδρομές και παράλληλα άνετο, ασφαλές και πρακτικό στην καθημερινή χρήση. Μπορεί λοιπόν να κάνει κανείς δεκτό τον ισχυρισμό της αντιπροσωπείας ότι «Τα πάντα έχουν αλλάξει, εκτός από την τιμή».
Οι «εμφανισιακές» αλλαγές, μέσα-έξω, γίνονται εύκολα αντιληπτές, επισημαίνουμε όμως ότι ο ανασχεδιασμός της κεντρικής κονσόλας δημιούργησε επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους, ενώ επέτρεψε και την τοποθέτηση του επιλογέα του συστήματος 4κινησης στη βέλτιστη θέση (δίπλα στο χειρόφρενο).
 
Χώροι, χώροι, χώροι

Οι αποθηκευτικοί χώροι στην καμπίνα του νέου Duster φτάνουν τα 27,2 λίτρα, συμπεριλαμβανομένων και 2,8 λίτρων που προσφέρει ένα νέο συρτάρι το οποίο βρίσκεται κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού.

Ads

Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 478 λίτρα (445 dm3 VDA) για την έκδοση 2WD και τα 467 λίτρα (411 dm3) για την έκδοση 4WD. Με την αναδίπλωση δε του πίσω καθίσματος η συνολική χωρητικότητα φτάνει τα 1,478 dm3 VDA(1,623 λίτρα).
 
Η «τεχνική» συνταγή της επιτυχίας

Το νέο Duster έχει όλα εκείνα τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά τα οποία το κάνουν εξαιρετικά ικανό στις εκτός δρόμου διαδρομές:

•          Μήκος: 4,34 m
•          Πλάτος: 1,80 m
•          Απόσταση από το έδαφος 210 mm
•          Γωνία προσέγγισης: 30°  – Γωνία διαφυγής 34° (33° έκδοση 4WD)
•          Γωνία ράμπας: 21°

Επίσης, το νέο Duster εφοδιάζεται με μία σειρά δοκιμασμένων και αποδοτικών κινητήρων:

·          Κινητήρα βενζίνης 1.6 SCe 115 (εκδόσεις 2WD και 4WD) που συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο.
·          Κινητήρα πετρελαίου 1.5 dCi 110 (εκδόσεις 2WD και 4WD) ο οποίος συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο, αλλά και το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC (μόνο στην έκδοση 2WD).

Το Hill Descent Control ελέγχει για λογαριασμό του οδηγού την ταχύτητα του αυτοκινήτου σε κατηφορικές διαδρομές με μεγάλη κλίση, επενεργώντας στα φρένα, ενώ ο συνδυασμός των συστημάτων Hill Start Assist και HillDescent Control κάνουν την οδήγηση σε δρόμους με μεγάλη κλίση πολύ πιο εύκολη και ασφαλή. Για τους φίλους της εκτός δρόμου οδήγησης, η απεικόνιση 4X4 στο σύστημα MediaNav Evolution περιλαμβάνει πυξίδα και κλινόμετρα (διαμήκης και εγκάρσιος άξονας) που ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τον οδηγό για τις κλίσεις του οχήματος.

image

Ίδια, χαμηλή τιμή

Τέλος, παρά τη σημαντική αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα, το νέο Dacia DUSTER διατίθεται στις δημοφιλέστερες εκδόσεις του στην Ελληνική αγορά χωρίς απολύτως καμία αύξηση της τιμής σε σχέση με το μοντέλο της προηγούμενες γενιάς. Με αυτό τον τρόπο διατηρεί στο ακέραιο τον κορυφαίο Value for Money χαρακτήρα του. Το νέο Dacia Duster εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο από τις 13.670 ευρώ, ενώ η πλήρως εξοπλισμένη έκδοση 1.5dCi 110 4Χ4 Sportive, παραμένει σταθερά στις 17.350 ευρώ. Σταθερή παραμένει και η διάθεση του μοντέλου με 5 Χρόνια Εργοστασιακή Εγγύηση και 3 Χρόνια Οδική Βοήθεια.

image
 
Εδώ μπορείτε να δείτε Video για το νέο Dacia Duster:

(Το νέο στην ειδική πίστα στα λατομεία Διονύσου)

(Η σχεδιαστική εξέλιξη του Dacia Duster)

(Οι δοκιμές του νέου Dacia Duster στο κέντρο εξέλιξης της Renault)