Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία Connected Safety με την οποία εξοπλίζονται όλα τα νέα Volvo, τα αυτοκίνητα μπορούν πλέον ανταλλάσσουν πληροφορίες, μέσω ενός δικτύου cloud, για την οδική ασφάλεια ενημερώνοντας έγκαιρα τους οδηγούς τους, που μπορούν έτσι να αποφεύγουν κινδύνους και να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες.

Ads

Βασικά συστατικά του Connected Safety αποτελούν τα συστήματα Hazard Light Alert και Slippery Road Alert, τα οποία λανσαρίστηκαν για πρώτη φορά στη Σουηδία και τη Νορβηγία το 2016, στα μοντέλα της Σειράς 90 της Volvo. Από την επόμενη εβδομάδα, θα αποτελούν στάνταρ εξοπλισμό σε όλα τα Volvo – Μodel Υear 2020 – στην Ευρώπη, ενώ μπορούν να τοποθετηθούν και σε όλα τα μοντέλα που βασίζονται στις πλατφόρμες SPA και CMA της Volvo, από το 2015 και μετά (MY2016).

Μόλις ένα μοντέλο της Volvo, εξοπλισμένο με το σχετικό σύστημα, ενεργοποιήσει τα αλάρμ του, το Hazard Light Alert στέλνει ένα σήμα σε όλα τα Volvo που βρίσκονται κοντά και είναι συνδεδεμένα στην υπηρεσία cloud, προειδοποιώντας τους οδηγούς για να αποφύγουν πιθανό ατύχημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε τυφλές στροφές και σε σημεία του δρόμου με υψομετρική διαφορά, όπου δεν υπάρχει επαρκής ορατότητα.

Παράλληλα, το Slippery Road Alert ενισχύει την πληροφόρηση του οδηγού τόσο για την τρέχουσα κατάσταση του δρόμου όσο και για εκείνη που πρόκειται να συναντήσει στην πορεία του, συλλέγοντας ανωνύμως πληροφορίες για την κατάσταση του δρόμου από προπορευόμενα αυτοκίνητα και προειδοποιώντας έγκαιρα τους οδηγούς που προσεγγίζουν ένα ολισθηρό τμήμα του δρόμου. Ήδη, εδώ και ένα περίπου χρόνο, η Volvo Cars και η Volvo Trucks μοιράζονται δεδομένα σε Σουηδία και Νορβηγία, ώστε να προειδοποιούν τους οδηγούς των οχημάτων τους για τους κινδύνους που θα συναντήσουν στη διαδρομή τους.

Ads

image

image

“Ο διαμοιρασμός δεδομένων ασφαλείας σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των αυτοκινήτων μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ατυχημάτων”, δήλωσε η Μαλίν Έκχολμ (Malin Ekholm), επικεφαλής του Volvo Cars Safety Centre. “Οι ιδιοκτήτες Volvo συνεισφέρουν απευθείας στο να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι για άλλους οδηγούς που θα ενεργοποιούν τη συγκεκριμένη δυνατότητα, ενώ επωφελούνται επίσης από την έγκαιρη προειδοποίηση για πιθανές επικίνδυνες συνθήκες που θα συναντήσουν μπροστά τους”.

Η Volvo καλεί και τους άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια, για να επωφεληθούν οι οδηγοί όλων των αυτοκινήτων. Σημειώνουμε ότι πρόσφατα, μέσω του EVA Initiative, η σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά καθιστά τη γνώση της για την ασφάλεια προσβάσιμη σε μία κεντρική ψηφιακή βιβλιοθήκη – ανοιχτή στις άλλες στις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, τις οποίες και καλεί να τη χρησιμοποιήσουν, ώστε οι δρόμοι να γίνουν ασφαλέστεροι για όλους.