Μια έκδοση – με αυξημένες δυνατότητες κίνησης – του γνωστού ηλεκτρικού της μοντέλου i3 παρουσίασε η BMW. Τη διαφορά κάνει η καινούργια μπαταρία η οποία αν και έχει τις ίδιες διαστάσεις με την προηγούμενη, διαθέτει σαφώς μεγαλύτερη χωρητικότητα 120 Ah (42,2 kWh), έναντι 94 Ah (33 kWh) του υπάρχοντος μοντέλου που λανσαρίστηκε το 2016, επιτρέποντας πλέον κίνηση με μηδενικούς ρύπους για 260 χιλιόμετρα, σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης (αύξηση κατά 60 χλμ.).
 
Έχοντας διπλάσιας χωρητικότητας μπαταρία σε σχέση με το μοντέλο της πρώτης γενιάς (60 Ah / 22,6 kWh) το οποίο, ως γνωστόν, είχε λανσαριστεί το 2013, και εφοδιασμένο με ισχυρό ηλεκτροκινητήρα 125 kW/170 hp, το BMW i3 χαρακτηρίζεται από κατανάλωση ενέργειας στο μικτό κύκλο δοκιμών μόλις 13,1 kWh/100 km, ενώ στη σπορ εκδοχή του, το μοντέλο “i3s”, που διαθέτει ακόμα ισχυρότερο ηλεκτροκινητήρα 135 kW/184 hp, η κατανάλωση φτάνει τα 14,6 – 14,0 kWh/100 km. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το νέο πρότυπο WLTP, η μέγιστη αυτονομία του BMW i3 φτάνει τα 310 χλμ. (προηγουμένως 255 χλμ.) και του i3s τα 285 χλμ. (προηγουμένως 245 χλμ.). Οι επιδόσεις (0-100 km/h σε μόλις 7,3’’ για το i3 και 6,9’’ για το i3s) απλώς επιβεβαιώνουν την υπόσχεση της βαυαρικής εταιρίας για τη σπορ διάσταση του οικολογικού της μοντέλου.

Ads

image

image

image

Ads

 
Η τοποθετημένη κάτω από το πάτωμα του i3 μπαταρία υψηλής τάσης κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της BMW στο Dingolfing και αποτελείται από οκτώ μονάδες, κάθε μία με δώδεκα κυψέλες. Οι πρόσφατες βελτιώσεις οδήγησαν στην αύξηση της χωρητικότητας της μπαταρίας, όπως ήδη αναφέραμε, στα 120 Ah χωρίς μεταβολή του μεγέθους της.
 
Σημειώστε ότι το λανσάρισμα της νέας μπαταρίας συνοδεύεται και με μια σειρά άλλες διαφοροποιήσεις, περιορισμένης έκτασης, που αφορούν είτε το φινίρισμα (π.χ. νέα απόχρωση για την προαιρετική έκδοση εσωτερικού Loft) είτε στοιχεία του εξοπλισμού, όπως οι προσαρμοζόμενοι προβολείς LED με λειτουργία matrix για τη μεγάλη σκάλα. Ενώ σε λίγο καιρό, ένα σπορ πακέτο που προορίζεται για το BMW i3 θα περιλαμβάνει μαύρα πλαίσια θόλων τροχών και σπορ αμορτισέρ, ελατήρια και αντιστρεπτικές δοκούς, χαμηλωμένη ανάρτηση, φαρδύ μετατρόχιο και 20άρες ζάντες αλουμινίου.
 
Το βελτιστοποιημένο σύστημα καθοδήγησης μέσω των live tiles του λειτουργικού συστήματος iDrive, διατίθεται τώρα σε συνδυασμό με το προαιρετικό σύστημα πλοήγησης Business. Στο μέλλον, θα προσφέρονται επίσης προαιρετικά τηλεφωνία με ασύρματη φόρτιση και ασύρματο wifi (LAN hotspot) για τα BMW i3 και BMW i3s.