«Εξυπνότερα» επιχειρεί να κάνει τα αυτοκίνητά της η BMW συνδέοντάς τα αφ’ ενός με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και αφ’ ετέρου με το internet. Ένα σύνολο ηλεκτρονικών υπηρεσιών υπό την ομπρέλα του πακέτου “Connected Drive” προσφέρει μια σειρά δυνατότητες σε οδηγό και επιβάτες, από τις οποίες άλλες σχετίζονται με την ασφάλεια και άλλες με την άνεση.

Ads

Ενδεχομένως, το πιο ουσιώδες από τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο ηλεκτρονικό πακέτο της BMW, είναι η κλήση έκτακτης ανάγκης: σε περίπτωση ατυχήματος, κάτι το οποίο γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον «εγκέφαλο» του αυτοκινήτου (μην ξεχνάμε ότι τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι γεμάτα με πλήθος από αισθητήρες για την ενεργοποίηση των διαφόρων βοηθητικών συστημάτων – όπως το ESP ή το ABS ή οι αερόσακοι).

Με τη λειτουργία Κλήση Έκτακτης Ανάγκης στην Ελλάδα, το όχημα θα μπορεί να συνδεθεί, είτε αυτομάτως είτε χειροκίνητα (με τη βοήθεια ειδικού διακόπτη), απευθείας με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό έκτακτης ανάγκης (112). Στην περίπτωση αυτή, η επικοινωνία με τη γραμμή έκτακτης ανάγκης θα μπορεί να διενεργείται στα Eλληνικά, Aγγλικά ή Γαλλικά και η διάσωση θα οργανώνεται από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Με ενεργοποιημένη κάρτα SIM ο εκπρόσωπος του τηλεφωνικού Κέντρου Έκτακτης Ανάγκης (112) βλέπει στην οθόνη του έναν αριθμό με συγκεκριμένη αρίθμηση, που δηλώνει ότι η κλήση γίνεται από αυτοκίνητο, ο οποίος αντιστοιχεί στην κάρτα SIM του αυτοκινήτου.

Ads

Εάν οι επιβαίνοντες είναι σε θέση να μιλήσουν, μπορούν να δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον εκπρόσωπο του Κέντρου Έκτακτης Ανάγκης (112), ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία διάσωσης.
Εάν οι επιβαίνοντες δεν είναι σε θέση να μιλήσουν, τότε ο εκπρόσωπος του Κέντρου Έκτακτης Ανάγκης (112) μπορεί να κινήσει άμεσα τη διαδικασία εντοπισμού. Σε περίπτωση διακοπής της κλήσης μπορεί ο εκπρόσωπος να καλέσει πίσω το αυτοκίνητο.

image

image

Η άλλη πλευρά του «πακέτου» έχει να κάνει με μια σειρά υπηρεσίες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως… γραμματειακή υποστήριξη. Πρόκειται για εφαρμογές (Teleservices) που περιλαμβάνουν αυτόματη επικοινωνία χωρίς παρέμβαση του οδηγού με το εξουσιοδοτημένο service όταν κάτι στο αυτοκίνητο δεν πάει καλά ή όταν πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης, άμεση επικοινωνία με την οδική βοήθεια (θυμίζουμε ότι η BMW έχει για τους πελάτες της ειδική υπηρεσία), αλλά και συνεχή έλεγχο του επίπεδου φόρτισης της μπαταρίας του οχήματος, διασφάλιζοντας ότι δεν θα… μείνουμε από μπαταρία (TeleService Battery Guard).

Σημειώνουμε ότι η υπηρεσία BMW Roadside Assistance μπορεί να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα από τον πελάτη σε περίπτωση τεχνικής βλάβης. Πέραν από την τρέχουσα θέση του οχήματος, ο αριθμός πλαισίου του οχήματος, το χρώμα και το μοντέλο του οχήματος επίσης διαβιβάζονται στην κινητή υπηρεσία της BMW κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Ο κατάλογος με τα ηλεκτρονικά βοηθήματα δεν σταματά εδώ, αφού υπάρχει και ένα επιπλέον «πακέτο» υπηρεσιών (BMW Apps, BMW Online) που έχει κάνει με τη σύνδεση στο internet και την παροχή μιας σειράς χρήσιμων πληροφοριών, όπως ειδήσεις (υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα μετατροπής κειμένου σε φωνή, ώστε ο οδηγός να ακούει αυτό που επρόκειτο να διαβάσει), πρόγνωση καιρού, αλλά και τη δυνατότητα αναζήτησης on-line άλλων πληροφοριών.

Ενδιαφέρον είναι ότι μπορεί κανείς να αναζητήσει ένα ξενοδοχείο, ένα μουσείο ή κάποιο άλλο σημείο ενδιαφέροντος και στη συνέχεια να δώσει εντολή στο σύστημα πλοήγησης να τον καθοδηγήσει μέχρι το σημείο αυτό.
Τέλος προσφέρεται η δυνατότητα σύνδεσης του smartphone κινητού τηλεφώνου που προσφέρει με τη βοήθεια ειδικών applications επιπλέον ευκολίες, όπως η λειτουργία «Last Mile Navigation & Αναζήτηση Αυτοκινήτου» που δείχνει τον δρόμο μέχρι τον τελικό προορισμό (με τα πόδια) και την επιστροφή προς το σημείο που έχει παρκάρει ο οδηγός το αυτοκίνητο.

Επίσης, ο οδηγός θα μπορεί να έχει δυνατότητα πρόσβασης σε Υπηρεσίες και εφαρμογές του BMW ConnectedDrive από το εξωτερικό του οχήματος, οποιαδήποτε στιγμή, μέσω του δικού του Apple iPhone ή Android smartphone. Θα μπορεί λοιπόν κανείς να βρίσκει χρήσιμες πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση του αυτοκινήτου του, όπως τα χιλιόμετρα που έχει καλύψει και η αυτονομία του, τρέχουσες απαιτήσεις συντήρησης, μηνύματα Check Control και αν οι πόρτες είναι κλειδωμένες και τα παράθυρα κλειστά.

Ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού που θα επιλέγει κανείς κατά την αγορά του αυτοκινήτου θα παρέχεται η δυνατότητα για ρύθμιση της θερμοκρασίας της καμπίνας εκ των προτέρων για μία προκαθορισμένη ώρα αναχώρησης, η πόρτα του οδηγού θα μπορεί να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει από απόσταση, αλλά και να ενεργοποιείται η κόρνα του αυτοκινήτου ή το σινιάλο των προβολέων (για ευκολότερο εντοπισμό σε ένα χώρο πάρκινγκ).