Το αυτοκίνητο που βοηθά τον οδηγό να δει πέρα από εκεί που φτάνει το μάτι του, “συγχωνεύοντας” πραγματικούς και εικονικούς κόσμους, δημιουργώντας την απόλυτη εμπειρία του συνδεδεμένου αυτοκινήτου, ετοιμάζει η Nissan. Το όνομα της τεχνολογίας που θα επιτρέψει κάτι τέτοιο είναι Invisible-to-Visible ή αλλιώς I2V. Η ιαπωνική εταιρία ετοιμάζεται να επιδείξει την τεχνολογία αυτή στην έκθεση τεχνολογίας CES (8-11 Ιανουαρίου, Λάς Βέγκας – ΗΠΑ), μέσω μιας διαδραστικής, τρισδιάστατης εμπειρίας στο περίπτερό της.
 
Το I2V έρχεται για να υποστηρίξει τους οδηγούς, συγκεντρώνοντας πληροφορίες από αισθητήρες έξω και μέσα από το όχημα, σε συνδυασμό με δεδομένα από το “σύννεφο” (cloud). Αυτό επιτρέπει στο σύστημα όχι μόνο να παρακολουθεί το άμεσο περιβάλλον του αυτοκινήτου, αλλά και να αντιλαμβάνεται  τι είναι μπροστά, ακόμα και να δείχνει τι βρίσκεται πίσω από τη γωνία ή από ένα κτίριο. Για να γίνει δε η οδήγηση πιο ευχάριστη, οι οδηγίες προσφέρονται με έναν διαδραστικό, ανθρώπινο τρόπο, μέσω… “avatars” που εμφανίζονται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.
 
Το I2V τροφοδοτείται από την τεχνολογία Omni-Sensing της Nissan, η οποία λειτουργεί ως κόμβος, συγκεντρώνοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνολογία SAM (Seamless Autonomous Mobility) της Nissan, αναλύει το οδικό περιβάλλον, μέσω πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο ενώ το ημιαυτόνομο σύστημα υποστήριξης οδηγού ProPILOT, παρέχει πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον γύρω από το αυτοκίνητο.

Ads

image
 
Η τεχνολογία χαρτογραφεί ένα εικονικό χώρο 360 μοιρών γύρω από το αυτοκίνητο, παρέχοντας μια σειρά πληροφορίες για τις κυκλοφοριακές συνθήκες, την ορατότητα, τη σήμανση ή τους πεζούς που βρίσκονται κοντά. Μπορεί επίσης να παρακολουθεί τους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας αισθητήρες στην καμπίνα, προκειμένου να προβλέψει καλύτερα πότε μπορεί να χρειαστούν βοήθεια για να βρουν κάτι ή για να κάνουν μια στάση για ξεκούραση, ώστε να παραμείνουν σε εγρήγορση.
 
Το I2V μπορεί επίσης να συνδέσει τους οδηγούς και τους επιβάτες με άλλους ανθρώπους, μέσω του εικονικού κόσμου του Metaverse. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε μια οικογένεια, σε φίλους και συνεργάτες, να “εμφανίζονται” μέσα στο αυτοκίνητο ως τρισδιάστατα είδωλα σε περιβάλλον augmented –reality, για την παροχή βοήθειας.
 
Κατά τη διάρκεια της αυτόνομης οδήγησης, το I2V μπορεί να κάνει την παραμονή στο αυτοκίνητο πιο άνετη και ευχάριστη. Για παράδειγμα, σε οδήγηση υπό βροχή,  το τοπίο μιας ηλιόλουστης ημέρας μπορεί να προβάλλεται μέσα στο όχημα. Κατά την επίσκεψη σε έναν νέο προορισμό, το σύστημα μπορεί να αναζητήσει στο Metaverse έναν τοπικό “ξεναγό”, προσφέροντας επικοινωνία με τους επιβάτες του οχήματος, σε πραγματικό χρόνο. Οι πληροφορίες που παρέχονται από τον “ξεναγό” μπορούν να συλλεχθούν με το Omni-Sensing και να αποθηκευτούν στο cloud, έτσι ώστε αν κάποιοι άλλοι επισκεφθούν την ίδια περιοχή, να έχουν πρόσβαση σε αυτού του είδους την χρήσιμη καθοδήγηση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από το ενσωματωμένο στο όχημα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, για να προσφέρει μια πιο αποτελεσματική κυκλοφορία, στους δρόμους της περιοχής.

image

image

Ads

image

 
Κατά την κανονική οδήγηση, το I2V παρέχει πληροφορίες από το Omni-Sensing, ως “επικάλυψη” στο πλήρες οπτικό πεδίο του οδηγού. Οι πληροφορίες αυτές, βοηθούν τους οδηγούς να αξιολογήσουν τις οδικές συνθήκες και να προετοιμαστούν για περιοχές με χαμηλή ορατότητα, δρόμους με κακό οδόστρωμα, κυκλοφοριακή συμφόρηση κλπ.
 
Κατά την άφιξη στον προορισμό, το I2V μπορεί να έχει πρόσβαση στο SAM για να ανιχνεύσει χώρους στάθμευσης και να σταθμεύσει το όχημα, απαλλάσσοντας τον οδηγό από καταστάσεις που απαιτούν δύσκολους χειρισμούς.
 
Βίντεο με τον τρόπο λειτουργίας της πρωτοποριακής τεχνολογίας I2V, μπορείτε να δείτε εδώ: