Το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό είναι καθ’ οδόν προς την καθημερινότητά μας και ο όρος αυτόνομη οδήγηση (autonomous driving) έχει μπει στο λεξιλόγιό μας. Κάποιοι αυτοματισμοί υπάρχουν ήδη στα αυτοκίνητα παραγωγής που οδηγούμε, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι με τη βοήθεια των οποίων τα αυτοκίνητα θα «ανεβαίνουν» σταδιακά επίπεδο αυτονομίας. 

Ads

Ποια είναι όμως τα 6 επίπεδα της αυτόνομης οδήγησης;

Επίπεδο 0: Τα πάντα ελέγχονται από τον οδηγό. 

Επίπεδο 1: Ο αυτοματισμός αφορά κάποιο σύστημα υποστήριξης του οδηγού (π.χ. το cruise control ελέγχει την ταχύτητα και την κίνηση κατά το διαμήκη άξονα του αυτοκινήτου, αλλά ο οδηγός έχει τον έλεγχο του τιμονιού και κατευθύνει το αυτοκίνητο εκεί που θέλει). 

Ads

Επίπεδο 2: Το αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να επιταχύνει και να φρενάρει αυτόματα, αλλά έχει πλέον τον έλεγχο και του συστήματος διεύθυνσης (π.χ. σύστημα traffic jam assist). Όμως ο οδηγός οφείλει να επαγρυπνεί και να είναι έτοιμος να αναλάβει τον έλεγχο του αυτοκινήτου μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Επίπεδο 3: Ο οδηγός μπορεί πλέον να αφήσει τα χέρια απ’ το τιμόνι και να ασχοληθεί με άλλα πράγματα, αφήνοντας τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου στο σύστημα αυτόνομης οδήγησης, αλλά πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του σε 10 δευτερόλεπτα.

Επίπεδο 4: Το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί χωρίς καμία παρέμβαση από πλευράς οδηγού σε μια σειρά από περιπτώσεις (π.χ. κίνηση στον αυτοκινητόδρομο) αλλά και να παρκάρει μόνο του, χωρίς ο οδηγός να βρίσκεται μέσα σε αυτό.

Επίπεδο 5: Εδώ ο οδηγός δεν χρειάζεται καθόλου και το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί απολύτως αυτόματα, σε οποιοδήποτε δρόμο. 
 
Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε στο σχετικό κατατοπιστικό βίντεο, που δημιουργήθηκε με αφορμή την παρουσίαση του νέου Audi A8. 

Τα μυστικά της αυτόνομης οδήγησης εξηγεί ο Miklos Kiss, επικεφαλής του τμήματος προ – εξέλιξης και συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού (predevelopment and driver assistance systems) της Audi: