Στη Φλόριντα «μετακομίζει» το τμήμα αυτόνομης οδήγησης της Ford για να πραγματοποιήσει τις πρώτες δοκιμές υπηρεσίας διανομών (delivery) με αυτόνομα οχήματα.

Στο κείμενο που ακολουθεί, ο Sherif Marakby, Ford Vice President, Αυτόνομα Οχήματα και Εξηλεκτρισμός εξηγεί τα γιατί και τα πώς του ενδιαφέροντος αυτού project που εξελίσσεται στους δρόμους του Miami και του Miami Beach (επαρχία Miami-Dade):

Το Miami πρόσφατα  καταγράφηκε ως η 10η πιο συνωστισμένη πόλη στον κόσμο σύμφωνα με το Inrix Global Traffic Scorecard, και η πέμπτη πιο πολυπληθής στις ΗΠΑ. Οι κάτοικοι του Miami περνούν κατά μέσο όρο 64 ώρες στην κίνηση το χρόνο σε ώρες αιχμής – ή σχεδόν το 10% του συνολικού τους χρόνου οδήγησης.

Για να καταλάβουμε τι θα βιώσουν οι κάτοικοι της περιοχής Miami-Dade με την υπηρεσία αυτοοδηγούμενων οχημάτων, το πρώτο μέρος της παρουσίας μας θα περιλαμβάνει πιλοτικά προγράμματα συνεργασίας, ξεκινώντας με τις Domino’s και Postmates. Τα ευρήματα από αυτή την έρευνα θα συμπεριληφθούν στη σχεδίαση του ειδικού, αυτόνομου οχήματος που προγραμματίζουμε να λανσάρουμε το 2021 για να υποστηρίξουμε την επέκταση της υπηρεσίας μας.

Προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση σε ερωτήσεις όπως:

  • Πριν ένα αυτόνομο όχημα κάνει μία παράδοση, πώς θα γίνεται η φόρτωση και θα αποστέλλεται σε αποστολή;
  • Στο τέλος της διαδρομής, πώς οι πελάτες θα συνεργάζονται με το όχημα για να  παραλαμβάνουν το φαγητό ή τα τρόφιμα και πόσο μακριά από τα σπίτια τους θα είναι διατεθειμένοι να περπατήσουν για να τα πάρουν;
  • Πώς θα ωφελούνται οι άνθρωποι από μία τέτοια εμπειρία αυτοοδηγούμενων οχημάτων;

Κάτι που πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη είναι το κόστος της άνεσης. Σήμερα, οι παραδόσεις μπορούν να γίνονται στην πόρτα κάποιου, συνήθως με μία έξτρα επιβάρυνση. Συχνά, οι οδηγοί διπλοπαρκάρουν παράνομα όταν δεν μπορούν να βρουν ελεύθερο χώρο στάθμευσης, με μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουν κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ένα αυτοοδηγούμενο όχημα δεν θα θέλει φιλοδώρημα και δεν θα παρκάρει παράνομα. Επομένως, από την αρχή καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν εμπόδια και οφέλη για την υπηρεσία παραδόσεων με αυτοοδηγούμενα οχήματα στις πόλεις.

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης για τα οχήματά μας επεκτείνοντας τις δοκιμές σε συνεργασία με την Argo AI. Η λειτουργία μιας επιχείρησης αυτοοδηγούμενων οχημάτων σε οποιαδήποτε πόλη απαιτεί πλήρη γνώση της τοπικής νομοθεσίας και των οδηγικών συνηθειών των κατοίκων, κάτι στο οποίο ειδικεύεται η Argo. Ένας νέος στόλος οχημάτων Argo βρίσκεται ήδη σε κυκλοφορία, χαρτογραφώντας τους δρόμους και γράφοντας χιλιόμετρα που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τον τρόπο που κινούνται στις πόλεις. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλη τη χρονιά καθώς προσθέτουμε οχήματα και επεκτείνουμε τις περιοχές δοκιμών.

Με όλα αυτά τα οχήματα στο δρόμο, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μερικά πραγματικά πρακτικά θέματα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα δημιουργήσουμε πλήρως αυτοοδηγούμενα οχήματα, αλλά κάτι για το οποίο δεν μιλάμε πολύ είναι η ανάγκη της φροντίδας του στόλου, μετά από μία ολόκληρη μέρα ή νύχτα στο δρόμο. Τα οχήματα αυτά θα πρέπει να συντηρούνται, να επισκευάζονται και να καθαρίζονται,  ακόμα και να απομακρύνονται οι τσίχλες από τα καθίσματα. Η φροντίδα ενός οχήματος - αυτόνομου ή μη – απαιτεί χώρο και ανθρώπινο δυναμικό.

Γι’ αυτό εγκαινιάζουμε το πρώτο μας σταθμό αυτόνομων οχημάτων στο Miami. Καθώς βρίσκεται κοντά στο κέντρο, θα αποτελέσει τη βάση από την οποία θα εξελίξουμε διαδικασίες διαχείρισης οχημάτων μας και θα στεγάσει το δοκιμαστικό στόλο μας. Εδώ θα πλένονται τα οχήματα και θα καθαρίζονται οι αισθητήρες τους. Θα εκτελούνται οι συνήθεις εργασίες συντήρησης και θα επιλύονται προβλήματα που θα προκύπτουν.