Παγκόσμια πρεμιέρα για φορτηγό χωρίς οδηγό σε δημόσιο δρόμο: είναι το «Freightliner Inspiration Truck» της Daimler Trucks, με το σύστημα Highway Pilot, που γίνεται το πρώτο φορτηγό στον κόσμο με άδεια για χρήση σε οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα, το αυτόνομο φορτηγό έλαβε άδεια για κυκλοφορία στην Πολιτεία της Νεβάδα των Η.Π.Α.

Η ιδέα του αυτοκινήτου χωρίς οδηγό φαίνεται ότι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, καθώς φαίνεται δελεαστική για το χώρο των μεταφορών. Στην περίπτωση μάλιστα των οδικών μεταφορών στις ΗΠΑ, όπου καλύπτονται πολλά και μονότονα χιλιόμετρα σε ατελείωτους αυτοκινητόδρομους, το πράγμα αποκτά άλλη διάσταση. Η ασφάλεια είναι ένα κίνητρο (τα πρώτα αποτελέσματα ερευνών της Daimler Trucks δείχνουν ότι η αυτόνομη οδήγηση μειώνει το άγχος των οδηγών, που μπορεί να μην συμμετέχουν άμεσα στην οδήγηση για μεγάλο διάστημα, αλλά θα βρίσκονται στο όχημα), η οικονομία ένα δεύτερο.

Η Daimler Trucks είναι λοιπόν ο πρώτος κατασκευαστής παγκοσμίως που έχει άδεια κυκλοφορίας για φορτηγά αυτόνομης οδήγησης. Το πρώτο ταξίδι του λεγόμενου «Freightliner Inspiration Truck», το οποίο έλαβε χώρα στην «U.S. highway 15» των Η.Π.Α., στο Λας Βέγκας, έγινε από τον Brian Sandoval, Κυβερνήτη της Νεβάδα, και τον Dr Wolfgang Bernhard, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG, υπεύθυνος για Φορτηγά και Λεωφορεία.

Τον Ιούλιο του 2014, η Daimler Trucks είχε πραγματοποιήσει την πρώτη παρουσίαση ενός αυτόνομου φορτηγού, όταν το Mercedes-Benz Future Truck 2025 έκανε μία διαδρομή σε περιφραγμένο τμήμα της λεωφόρου Α14 κοντά στο Μαγδεμβούργο. Τώρα, η πρώτη εμφάνιση του «Freightliner Inspiration Truck» σε δημόσιο δρόμο των Η.Π.Α. σηματοδοτεί το επόμενο βήμα προς τη γραμμή παραγωγής. Τους τελευταίους μήνες, η τεχνολογία έχει δοκιμαστεί σε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και διαμορφώθηκε για χρήση σε αυτοκινητόδρομο των Η.Π.Α.

«Είμαστε οι μόνοι ανάμεσα στους κατασκευαστές που είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τεχνολογίες σε όλες τις επιχειρησιακές μονάδες και τα εμπορικά σήματα. Έχουμε χρησιμοποιήσει το σύστημα Highway Pilot στην αμερικάνικη μάρκα Freightliner, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και το αναπτύξαμε για το πρώτο αυτόνομο φορτηγό στον κόσμο που διαθέτει άδεια για λειτουργία σε πραγματικό δρόμο», αναφέρει ο Dr Bernhard.

Παγκόσμια πρεμιέρα στο Λας Βέγκας

Η παγκόσμια πρεμιέρα του «Freightliner Inspiration Truck» πραγματοποιήθηκε κοντά στο Λας Βέγκας, σε εκπροσώπους από το χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, της κυβέρνησης καθώς και των επιχειρήσεων.

Σημειώνουμε ότι τα φορτηγά είναι μακράν το σημαντικότερο μέσο μεταφοράς στις ΗΠΑ. Tο 2012 μετέφεραν περίπου το 70% των φορτίων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνολικά 9,4 δισεκατομμύρια τόνοι φορτίου μεταφέρονται με φορτηγά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές αναμένεται να τριπλασιασθούν έως το 2050. Τα αυτόνομα φορτηγά μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτήν την αύξηση εναρμονίζοντας οικονομικές με περιβαλλοντικές ανάγκες.