Το μεγάλο γαλλικό γκρουπ PSA και η Peugeot προωθούν τη βέλτιστη χρήση των πρώτων υλών – και αξιοποιούν στρατηγικά τη χρήση πράσινων ή ανακυκλώσιμων υλικών – για την κατασκευή των αυτοκινήτων τους, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
 
Ο άνθρωπος αντιμέτωπος με το περιβάλλον 
Τα δέκα δισεκατομμύρια θα φτάσει ο πληθυσμός της Γης μέχρι το 2060, κάτι που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ – Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (Organization for Economic Cooperation and Development) σημαίνει πως η χρήση πρώτων υλών θα πρέπει να διπλασιαστεί για να καλυφθούν οι ανάγκες της ανθρωπο-πλημμύρας, γεγονός που με τη σειρά του θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο περιβάλλον.

Ads

Δεδομένου ότι η διάδοση του αυτοκινήτου δημιουργεί πολλαπλές παρενέργειες σε σχέση με το περιβάλλον, η χρήση φυσικών πόρων για την κατασκευή του, αλλά και η δυνατότητα ανακύκλωσης των υλικών κατασκευής του είναι ζητήματα τα οποία έχουν απασχολήσει όλους τους κατασκευαστές. Απέναντι στην περιβαλλοντική πρόκληση, αλλά και στην ανάγκη της μείωσης του κόστους παραγωγής, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει να βρούν λύσεις στα παρακάτω ζητήματα:

  • Προμήθεια υλικών από αξιόπιστες εφοδιαστικές αλυσίδες (οι οποίες σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και τη δεοντολογία).
  • Υπεύθυνη διαχείριση των αναλώσιμων προϊόντων (όπως, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων).
  • Χρήση υλικών συμβατών προς την κυκλική οικονομία, με έμφαση σε δύο ζητήματα: την ανάγκη ανακύκλωσης οχημάτων που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους και την ανακύκλωση υλικών των οποίων η διαθεσιμότητα στον πλανήτη είναι περιορισμένη
  • Περιορισμός της χρήσης εκείνων φυσικών πόρων οι οποίοι σπανίζουν και κατ’ επέκταση κατά συνέπεια έχουν αυξημένο κόστος.
  • Εξάλειψη ουσιών που μπορούν εν δυνάμει να γίνουν επικίνδυνες, βάσει των κανονισμών.

 
Η ενσωμάτωση των ανακυκλώσιμων υλικών στα αυτοκίνητα της Peugeot
Η ανακυκλωσιμότητα των οχημάτων θα αποτελέσει ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα για την αυτοκινητοβιομηχανία μέσα στα επόμενα χρόνια.
Οι περιβαλλοντικές συνέπειες του σχεδιασμού των οχημάτων της έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψιν από την Peugeot, γεγονός το οποίο επηρέασε και τα πρόσφατα λανσαρίσματα των νέων μοντέλων της μάρκας. Ήδη από το αρχικό στάδιο του σχεδιασμού, τα αυτοκίνητα πρέπει να περιλαμβάνουν ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία αξιολογούνται από τον ίδιο τον κατασκευαστή.
 
Τα πιο καινούρια μοντέλα της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν ήδη παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα αυτοκινήτου που διαθέτει ανακυκλώσιμα υλικά ή υλικά από φυσικούς πόρους:

  • Προγράμματα κοινοπραξίας μεταξύ των νέων Peugeot 208 και 2008 και άλλα για το 508 έχουν οδηγήσει σε κοινή χρήση ανακυκλώσιμων, φυσικών υλικών στα οχήματα αυτά. Τα νέα Peugeot 208, 2008 & 508 έχουν έναν αξιοσέβαστο μέσο όρο της τάξεως του 30-31% σε ανακυκλώσιμα υλικά, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 40-80 στοιχεία/εξαρτήματα. Αυτά περιλαμβάνουν:
  • Χρήση φυσικών ινών για την ενίσχυση του ταμπλό
  • Χρήση ανακυκλωμένου πολυπροπυλενίου στις προστατευτικές ποδιές (για τον αέρα κάτω από το δάπεδο, κάτω από το ρεζερβουάρ, στον αερόσακο, στους εμπρός / πίσω θόλους και στους προφυλακτήρες)
  • Χρήση ανακυκλωμένου πολυαμιδίου στα τάσια των τροχών και της πολλαπλής εισαγωγής, καθώς και στο συγκρότημα βεντιλατέρ-κινητήρα.

 Δείτε φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ
 

Ads