Στην “ιερή” κατηγορία της αμερικανικής αγοράς – την κατηγορία των pickup – αποφάσισε να κτυπήσει αυτή τη φορά η Tesla, με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μοιάζει περισσότερο με όχημα μάχης που έχει βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας και λιγότερο με ένα κανονικό ελαφρύ ανοιχτό φορτηγό, pickup, σαν αυτά που κυκλοφορούν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους των ΗΠΑ. Η ομάδα του Elon Mask, όπως πάντα, είχε μια εντελώς δική της προσέγγιση και έμειναν μακριά από παραδοσιακή αρχιτεκτονική δημοφιλών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικών μοντέλων όπως τα Ford F-150, Chevrolet Silverado και Ram 1500. Το αποτέλεσμα είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό, έστω και αν η συγκεκριμένη αισθητική είναι συζητήσιμη!
 
Δεν υπάρχει λοιπόν ανεξάρτητο πλαίσιο τύπου σκάλας, όλες οι εξωτερικές επιφάνειες είναι επίπεδες, ενώ στο σύνολό του, το αυτοφερόμενο αμάξωμα που η Tesla αποκαλεί “exoskeleton” είναι κατασκευασμένο από εξαιρετικά υψηλής αντοχής κράμα ανοξείδωτου χάλυβα, που αντέχει ακόμα και σε πυροβολισμούς. Ενώ τα επίπεδα τζάμια είναι επίσης πολύ πιο ανθεκτικά από τα συνηθισμένα, έστω και αν στην παρουσίαση έσπασαν στη διάρκεια μίας επίδειξης αντοχής σε κτύπημα μεταλλικής μπάλας, αναγκάζοντας τον Elon Mask, να διασκεδάσει την κατάσταση λέγοντας ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση…

Ads

image

image

image
 
Κατά τ’ άλλα, το Tesla Cybertruck έχει μήκος 5885 mm, πλάτος 2027 mm και ύψος 1905 mm. Ο χώρος φόρτωσης διαθέτει πόρτα με ράμπα, αλλά και ένα ηλεκτροκίνητο κάλυμμα-ρολό. Το μήκος της καρότσας είναι 1981 mm, ο όγκος κάτω από το κάλυμμα φτάνει τα 2,8 κυβικά μέτρα, ενώ το πίσω παρμπρίζ μπορεί να κατέβει για προσφέρει άμεση πρόσβαση στο χώρο του φορτίου. Το ωφέλιμο φορτίο φτάνει τα 1588 kg.
 
Σημειώνουμε ότι στο χώρο φόρτωσης χωρά εύκολα μία “γουρούνα”, γεγονός που δεν είναι τυχαίο, αφού η Tesla ετοιμάζει το δικό της ένα ηλεκτρικό τετράτροχο ATV – με design Cybertrack όπως είναι φυσικό – το οποίο μάλιστα είχαν την ευκαιρία να δουν κατά την παρουσίαση του pickup, οι δημοσιογράφοι. Επιπλέον, το Cybertrack διαθέτει το παραδοσιακό για την Tesla εμπρόσθιο πορτμπαγκάζ, και αρκετούς, ενσωματωμένους στο αμάξωμα, χώρους για μικροαντικείμενα στους οποίους παρέχεται πρόσβαση από έξω.

Ads

image
 
Επιπλέον, το ηλεκτρικό pickup είναι εφοδιασμένο με προσαρμοζόμενη ανάρτηση με δυνατότητα αλλαγής της απόστασης από το έδαφος, που φτάνει έως τα απίστευτα 406 mm, καθώς ο “πάτος” του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι σχεδόν επίπεδος. Για όσους δε, ασχολούνται με τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των εκτός δρόμου οχημάτων, να πούμε ότι γωνία προσέγγισης είναι 35 και η γωνία αποχώρησης 28 μοίρες.

image
 
Η γκάμα περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις. Δυστυχώς, προς το παρόν η Tesla δεν αποκάλυψε στοιχεία σχετικά με την ισχύ του κινητήρα και την χωρητικότητα της μπαταρίας, αλλά περιορίστηκε σε άλλα στοιχεία. Η βασική έκδοση του Cybertruck είναι “πισωκίνητη” με ένα ηλεκτρικό μοτέρ, που εξασφαλίζει επιτάχυνση 0-60 mph (0-97 km/h) σε λιγότερο από 6,5” και τελική ταχύτητα 177 km/h, διαθέτει αυτονομία με μία φόρτιση πάνω από 400 km και δυνατότητα έλξης ρυμουλκούμενου με βάρος 3,4 τόνους.
 
Η έκδοση Dual Motor διαθέτει τετρακίνηση με δύο ηλεκτροκινητήρες, χρειάζεται 4,5 δεύτερα για τα  0-97 km/h, αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 193 km/h, διαθέτει αυτονομία άνω των 480 km, ενώ το ρυμουλκούμενο φορτίο φτάνει τους 3,4 τόνους.
 
Τέλος, η κορυφαία έκδοση Tri Motor διαθέτει τρεις ηλεκτροκινητήρες (έναν στον μπροστινό και δύο στον πίσω άξονα), επιτάχυνση 0-97 km/h σε 2,9 δευτερόλεπτα, τελική ταχύτητα 209 km/h, αυτονομία μεγαλύτερη των 800 km και ρυμουλκούμενο φορτίο 6,4 τόνους!

image
 
Το Cybertruck έχει ένα σαλόνι με έξι θέσεις (μπροστά μπορούν να καθίσουν τρία άτομα) και με το συνηθισμένο μινιμαλιστικό στυλ της Tesla: υπάρχει μεγάλη κεντρική οθόνη και δεν υπάρχουν κουμπιά. Το τιμόνι στη φωτογραφία επίδειξης μπορεί στη συνέχεια να δώσει τη θέση του σε ένα απλό τιμόνι. Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει αυτόματο πιλότο και το φορτιστή μπορεί να φορτιστεί από τερματικά DC χωρητικότητας μέχρι 250 kW.
 
Σημειώνουμε τέλος, ότι όπως συμβαίνει συνήθως με την Tesla, έχει ήδη αρχίσει η λήψη παραγγελιών για το νέο μοντέλο, ενώ και οι τιμές έχουν επίσης ανακοινωθεί. Η βασική έκδοση του Cybertruck κοστίζει 39.900 δολάρια ΗΠΑ, η έκδοση με δύο κινητήρες κοστίζει $ 49.990, ενώ η έκδοση των τριών κινητήρων φτάνει τα 69.900 δολάρια. Οι πωλήσεις όμως θα ξεκινήσουν μόνο στα τέλη του 2021, ενώ οι πιο ισχυρές εκδόσεις τριών κινητήρων θα κάνουν την εμφάνισή τους το 2022.