Και μόνο τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου MINI John Cooper Works GP αρκούν για να μας βάλουν σε υποψίες σχετικά με τις δυνατότητες της νέας δημιουργίας της βρετανικής εταιρίας. Εφοδιασμένο με έναν δίλιτρο 4-κύλινδρο, υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 225 kW/306 ίππων το διθέσιο μοντέλο – που βασίζεται στο 3θυρο MINI – δεν έχει πρόβλημα να «σπάει» τα χρονόμετρα επιταχύνοντας από στάση μέχρι τα 100 km/h σε μόλις 5,2 δευτερόλεπτα. Πρόκειται προφανώς για ένα σπάνιο σπορ μοντέλο, με αγωνιστικά γονίδια, που δημιουργεί νέα δεδομένων ως προς τις επιδόσεις στην κατηγορία των μικρών, αλλά ταυτοχρόνως και πολυτελών, αυτοκινήτων. Αυτές οι επιδόσεις είναι που του δίνουν τον τίτλο του ταχύτερου μοντέλο στην ιστορία της Βρετανικής μάρκας με έγκριση τύπου για κανονική κυκλοφορία στο δρόμο.

Ads

Η γνήσια αγωνιστική αίσθηση – για την οποία κάνει τόσο πολύ λόγο η μαμά εταιρία – είναι προϊόν του συνδυασμού διαφόρων παραγόντων, με πρώτο και καλύτερο τον κινητήρα – που είναι ο ισχυρότερος που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε μικρό αυτοκίνητο της μάρκας, αλλά και της ανάρτησης, η οποία βασίζεται στην αγωνιστική τεχνογνωσία του τμήματος John Cooper Works και, βέβαια, του αμαξώματος που είναι βελτιστοποιημένο ως προς το βάρος, τη στρεπτική ακαμψία και την αεροδυναμική.

image

image

Ads

Το νέο MINI John Cooper Works GP, του οποίου οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το Μάρτιο του 2020, παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Los Angeles (22 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2019), ενώ, όπως μαθαίνουμε, την περιορισμένη παραγωγή των 3.000 αντιτύπων έχει αναλάβει το εργοστάσιο της MINI στην Οξφόρδη.

image

Το νέο MINI John Cooper Works GP φιλοδοξεί να συνεχίσει μία συναρπαστική παράδοση που είναι συνδεδεμένη με το όνομα του θρυλικού σχεδιαστή της Formula 1, John Cooper και ξεκίνησε με το ντεμπούτο του κλασικού Mini πριν από 60 χρόνια. Τόσο στο δρόμο, όσο και στην αγωνιστική πίστα, ο συνδυασμός αυτός παράγει επιτυχίες στο πεδίο του μηχανοκίνητου αθλητισμού: από το πρώτο Mini Cooper και την κατάκτηση του Βρετανικού Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού (British Touring Car Championship) μέχρι τις τρεις νίκες στο Monte Carlo Rally, τη σειρά MINI Challenge, επιδόσεις στο Ράλι Dakar και την τελευταία γενιά των μοντέλων John Cooper Works.

Συγκρινόμενο με το MINI John Cooper Works, το νέο MINI John Cooper Works GP διαθέτει επιπλέον 75 ίππους. Γι’ αυτό άλλωστε, κατά τη διάρκεια των test drives στη φάση εξέλιξης πριν την παραγωγή, ολοκλήρωσε το γύρο του Nordschleife στην πίστα του Nürburgring σε λιγότερο από οκτώ λεπτά – σχεδόν ένα λεπτό ταχύτερα από τον αμέσως προηγούμενο προκάτοχό του.

image

Ακολουθούν τα βασικά χαρακτηριστικά του MINI John Cooper Works GP:

  • 4-κύλινδρος 2.0L κινητήρας με Τεχνολογία MINI TwinPower Turbo
  • Ισχύς 225 kW/306 hp και ροπή 450 Nm.
  • 55 kW/75 hp περισσότερη ισχύς από το MINI John Cooper Works.
  • Επιτάχυνση 0 – 100 km/h σε 5,2 δεύτερα
  • Τελική ταχύτητα: 265 km/h (χωρίς ηλεκτρονικό κόφτη)
  • Ειδική για το μοντέλο τροφοδοσία λαδιού και φιλοσοφία ψύξης προσαρμοσμένη για μέγιστες επιδόσεις.
  • Ειδικό για το μοντέλο σπορ σύστημα εξαγωγής με «δυναμικό» ήχο.
  • 8-τάχυτο σπορ κιβώτιο Steptronic με ενσωματωμένο μηχανικό μπλοκέ διαφορικό για τους εμπρός τροχούς.
  • Διαφορετική σχεδίαση και σετάρισμα πλαισίου, ανάρτηση χαμηλωμένη κατά 10 mm συγκριτικά με του MINI John Cooper Works.
  • Σπορ φρένα υψηλών επιδόσεων.
  • Εξαιρετικά άκαμπτη δομή αμαξώματος, καλύτερη έδραση κινητήρα και ανάρτησης.
  • Ειδικές για το μοντέλο εμπρός και πίσω ποδιές.
  • Αεροτομή οροφής με διπλή πτέρυγα.
  • Εντυπωσιακά ανθρακονημάτινα ένθετα θόλων τροχών.
  • Εσωτερικό με δύο καθίσματα και ειδικό cockpit για το μοντέλο.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπουμε τα MINI John Cooper Works GP (2012), MINI John Cooper Works GP (2019), MINI Cooper S με το John Cooper Works GP Kit (2006)

image

image