Καινούριο κεφάλαιο ανοίγει για το compact, πεντάθυρο χάτσμπακ Audi, το Α3, που επανέρχεται με το νέας, τέταρτης γενιάς μοντέλο το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονα σπορ σχεδίαση και είναι προικισμένο με ουκ ολίγα «καλούδια» από το τεχνολογικό οπλοστάσιο της Audi.

Ads

Έχοντας κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 1996, το Audi A3 που λανσάρεται εν έτει 2021 είναι αναπόφευκτα ψηφιακό, όπως άλλωστε και ο «εξάδελφος» που ακούει στο όνομα Volkswagen Golf και διαθέτει άφθονα high tech συστήματα ξεκινώντας από την ανάρτηση και φθάνοντας έως τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού.

Οι προσφερόμενοι κινητήρες
Η γκάμα πλαισιώνεται από κινητήρες βενζίνης (TFSI) και πετρελαίου (TDI) – για τους οποίους η Audi υπόσχεται υψηλή ενεργειακή απόδοση, που συνδυάζονται με χειροκίνητα και αυτόματα προηγμένα κιβώτια ταχυτήτων. Και εδώ, όπως στο Volkswagen Golf, βλέπουμε να απουσιάζει ο 1,6 λίτρων πετρελαιοκινητήρας του Volkswagen Group, ο οποίος φαίνεται ότι δεν «βολεύει» πλέον στην επίτευξη των στόχων του CO2.

Στο λανσάρισμα, λοιπόν, από την άποψη των κινητηρίων συνόλων έχουμε τις παρακάτω επιλογές:
•             35 TFSI (1.5 TFSI), 150 PS, 6-τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων
•             30 TDI (2.0 TDI), 116 PS, 6-τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων
•             35 TDI (2.0 TDI), 150 PS, 7-τάχυτο αυτόματο διπλού συμπλέκτη S tronic

Ads

Φωτογραφίες του νέου Audi A3 μπορείτε να δείτε εδώ

Ενώ θα ακολουθήσουν:
•             35 TFSI (1.5 TFSI με σύστημα ήπιας υβριδικής τεχνολογίας 48 V), 150 PS, με κιβώτιο S tronic επτά ταχυτήτων
•             30 TFSI (1.0 TFSI), 110 PS, χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων

Περαιτέρω κινητήρια συστήματα θα συμπληρώσουν την γκάμα κατά τη διάρκεια του έτους:
•             Plug-in υβριδικό σε δύο επίπεδα ισχύος
•             g-tron με χρυσή φυσικού αερίου / CNG ως καύσιμο
•             S3 Sportback
•             Εκδόσεις quattro

Άνεση και τεχνολογία
Οι διαστάσεις του κυμαίνονται στο πλαίσιο της κατηγορίας με μήκος 4,34 m, πλάτος 1,82 m, μεταξόνιο 2,64 m και ύψος 1,43 m που υπόσχονται ένα ευρύχωρο εσωτερικό και εξασφαλίζουν χώρο αποσκευών 380 και 1200 λίτρων με διαθέσιμη προαιρετικά ηλεκτρική πίσω πόρτα.

Στον τομέα των συστημάτων ψυχαγωγίας και ενημέρωσης έχουμε στάνταρ MMI οθόνη αφής 10,1 ιντσών και ψηφιακό πίνακα οργάνων ενώ προσφέρεται εξτρά το Audi virtual cockpit plus με οθόνη 12,3 ιντσών, οθόνη αφής με αναγνώριση χειρόγραφου τρόπου εισαγωγής, φωνητικό έλεγχο (Natural-language voice control) με δυνατότητα διαλόγου, Head-up display στον προαιρετικό εξοπλισμό.

Στα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού έχουμε στάνταρ το Audi pre sense front, την αποφυγή σύγκρουσης “collision avoidance assist” και την προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας “lane departure warning”. Προαιρετικό είναι το προσαρμοζόμενο cruise control adaptive cruise assist, το side assist, το σύστημα βελτίωσης της απόδοσης “efficiency assist”, η υποβοήθηση διασταυρούμενης κυκλοφορίας “cross-traffic assist”, η υποβοήθηση στάθμευσης “park assist” και οι κάμερες 360 μοιρών 360 degree cameras.

Κατά τ’ άλλα έχουμε εκτενή χρήση τεχνολογίας LED φωτισμού, μεγάλες δυνατότητες εξατομίκευσης, επιλογή από πολλά επίπεδα εξωτερικού και εσωτερικού εξοπλισμού και νέα χρώματα, πακέτο εσωτερικού φωτισμού με 30 χρώματα και συγκεκριμένα φωτεινά εφέ (στάνταρ με επιλογή εσωτερικού Design selection). Σημειώστε τους πολύ ενδιαφέροντες προβολείς Matrix LED που αποτελούνται ο καθένας από 5×3 τμήματα LED, ως προαιρετικός εξοπλισμός. Η βασική έκδοση προσφέρεται με «απλούς» προβολείς LED, με LED φώτα ημέρας. Διαθέσιμα είναι δώδεκα εξωτερικά χρώματα και τρία επίπεδου εξοπλισμού (Standard, Advanced, S line).