Mε νέο, υπετροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης με απόδοση 130 και 150 ίππων εφοδιάζεται τώρα το Duster, το πλέον εμπορικό μοντέλο της Dacia – και ταυτοχρόνως το πρώτο σε πωλήσεις SUV της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικής. Πρόκειται για τον Energy 1.3 TCe, τον εφοδιασμένο με φίλτρο σωματιδίων κορυφαίο κινητήρα της εταιρίας που αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας της συνεργασίας του Groupe Renault με την Daimler και υπόσχεται ευχάριστη οδήγηση, καθώς προσφέρει υψηλή ροπή από τις χαμηλές στροφές, συνεχή παροχή της ροπής μέχρι το υψηλό φάσμα στροφών, αλλά και χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών CO2.
 
Με ισχύ 130 ή 150 ίππων (ανάλογα με την έκδοση) και κορυφαία ροπή 240 ή 250 Nm, προσφέρει χαμηλή μέση κατανάλωση, από 6,0 έως 6,4 λίτρα/100 χλμ. αλλά και ενδιαφέρουσες επιδόσεις, με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 200 χλμ./ώρα (έκδοση 1.3 TCe 150).  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις αυτές είναι οι καλύτερες στη γκάμα του μοντέλου, ενώ ο νέος κινητήρας συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων.
 
Όλα αυτά χάρη στην τεχνολογία “Bore Spray Coating”, την επικάλυψη δηλαδή των κυλίνδρων με ειδικό υλικό για τον περιορισμό των τριβών και την καλύτερη μεταφορά της θερμότητας, με αποτέλεσμα τη βελτιστοποίηση της απόδοσης. Επίσης, ο νέος κινητήρας κάνει χρήση του Συστήματος Διπλού Μεταβλητού Χρονισμού (Dual Variable Timing Camshaft), ενώ τo καύσιμο ψεκάζεται απευθείας στον κύλινδρο με αυξημένη – στα 250 bar – πίεση, την ώρα που η σχεδίαση του θαλάμου καύσης επιτρέπει τη βέλτιστη ανάμειξη του καυσίμου με τον αέρα, βοηθώντας έτσι τον περιορισμό της κατανάλωσης.

Ads

image
 
Ο νέος κινητήρας Energy 1.3 TCe είναι διαθέσιμος τόσο στις δικίνητες όσο και στις τετρακίνητες εκδόσεις του μοντέλου, που προσφέρονται από 15.980 ευρώ, ενισχύοντας  το “Value for Money” προφίλ του μοντέλου, το οποίο συνοδεύεται από 5 Χρόνια Εργοστασιακή Εγγύηση και 3 Χρόνια Οδική Βοήθεια.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ