Τη Διευκόλυνση των Οχημάτων Έκτακτης Ανάγκης έχει σαν τελικό της σκοπό τεχνολογία που εξελίσσει η Ford. Πρόκειται για σύστημα ενημέρωσης των οδηγών σχετικά με τη θέση και την πορεία των οχημάτων αυτών που αναμένεται να βοηθά αστυνομικά, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα να φτάνουν ταχύτερα στο προορισμό τους. Η τεχνολογία είναι ανάμεσα στα συστήματα που δοκιμάζει η εταιρεία στα πλαίσια του προγράμματος UK Autodrive

Το να προσπαθείς να εντοπίσεις από πού προέρχεται ο ήχος μιας σειρήνας ενώ οδηγείς μπορεί να σε αγχώσει τρομερά, Ακόμα χειρότερα, μπορεί να καθυστερήσει τη διέλευση ενός οχήματος έκτακτης ανάγκης αν δεν απομακρυνθείς γρήγορα και με ασφάλεια από την πορεία του. Για το λόγο αυτό, η Ford έχει εξελίξει μία τεχνολογία που στέλνει σήμα από το ασθενοφόρο, το πυροσβεστικό ή το αστυνομικό όχημα απευθείας σε οδηγούς που βρίσκονται στην περιοχή, για να γνωρίζουν ακριβώς από πού έρχεται και πόσο απέχει το όχημα του οποίου η σειρήνα ακούγεται.
Μπορείτε να δείτε πώς λειτουργεί η τεχνολογία εδώ:

Μόνο στη Βρετανία, το 2015, συνέβησαν 475 τροχαία ατυχήματα με εμπλοκή οχημάτων άμεσης επέμβασης. Εκτιμάται λοιπόν, ότι αυτή η τεχνολογία – που εκδίδει ηχητικές και οπτικές προειδοποιήσεις για τον οδηγό στο ταμπλό οργάνων – θα μπορεί κάποια στιγμή ακόμα και να συμβουλεύει τους οδηγούς για την καλύτερη σειρά ενεργειών ώστε να μην εμποδίζουν τη διέλευση.
«Ο χρόνος είναι  πολύτιμος για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και αυτή η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει να εξοικονομήσουν πολύτιμα δευτερόλεπτα, επιτρέποντας στους υπόλοιπους οδηγούς να ανοίγουν δρόμο,» δήλωσε ο Christian Ress, supervisor, Automated Driving Europe, Ford Research & Advanced Engineering.
Αυτή την εβδομάδα η Ford θα παρουσιάσει την τεχνολογία Emergency Vehicle Warning στο UK Autodrive, ένα πρόγραμμα δοκιμών για συνδεδεμένα οχήματα ύψους 20 εκατομμυρίων λιρών που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση και υποστηρίζεται από 16 εταιρείες τεχνολογίας και αυτοκινήτων, τοπικές αρχές και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ads

Οδηγίες ασφαλείας
Όταν ακούτε σειρήνα οχήματος έκτακτης ανάγκης:
•          Παραμείνετε ήρεμοι, βλέπετε, ακούτε προσεκτικά. Εάν ακούσετε σειρήνα, υποθέστε ότι ένα όχημα έκτακτης ανάγκης έρχεται προς το μέρος σας και σκεφθείτε την επόμενη κίνηση
•          Κλείστε τη μουσική μέσα στο αυτοκίνητο για να μπορείτε να ακούτε τη σειρήνα
•          Προσπαθήστε να κάνετε στην άκρη ανοίγοντας δρόμο και αν είναι ανάγκη σταματήστε στην άκρη του δρόμου, σε μέρος ασφαλές και χρησιμοποιήστε τα φλας / αλάρμ για να δείξετε τις προθέσεις σας
•          Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος για να περάσει το όχημα. Έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να ακολουθεί και άλλο όχημα έκτακτης ανάγκης (στην περίπτωση που πρόκειται για πυροσβεστικό όχημα, αυτό είναι σχεδόν βέβαιο)