Μέχρι τα τέλη του 2021 ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon θα έχει να κυκλοφορούν στο δρόμο 10.000 ηλεκτρικά ελαφρά φορτηγά, που έχει παραγγείλει από τη νεοφυή – και πολλά υποσχόμενη – κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ, Rivian. Ενώ μέχρι το τέλος του 2030 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Amazon θα φτάσουν τις 100.000 μονάδες.

Ads

100.000 ηλεκτρικά βαν ανακοίνωσε ότι είχε παραγγείλει ήδη από πέρυσι στη αυτοκινητοβιομηχανία Rivian, που ετοιμάζεται να λανσάρει τα δικά της μοντέλα. Η Amazon, η οποία είναι επίσης και μέτοχος της Rivian, σχεδιάζει να έχει 10.000 από αυτά τα φορτηγά σε λειτουργία έως τις αρχές του 2022 και το σύνολο των 100.000 στο δρόμο μέχρι το 2030.

Rivian: Μια ανερχόμενη δύναμη της ηλεκτροκίνησης
Θυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι ενώ η Rivian ιδρύθηκε για να δημιουργήσει κάτι που ανταγωνιζόταν το πρώτο αυτοκίνητο της Tesla, το Roadster, ο διευθύνων σύμβουλος της Rivian, RJ Scaringe, τελικά έστρεψε την εταιρεία σε μια πιο πρακτική – και μαζικότερη από άποψη πελατειακής βάσης – κατεύθυνση.

Πέρυσι, η Rivian κατάφερε να εξασφαλίσει τεράστιες επενδύσεις από μια σειρά από σημαντικούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένης και της Amazon. Η εταιρεία του Jeff Bezos ηγήθηκε ενός γύρου χρηματοδότησης ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο του 2019, αλλά δεν αποκάλυψε το ακριβές ποσό που επένδυσε στη Rivian. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, η Ford ανακοίνωσε μια επένδυση 500 εκατομμυρίων δολαρίων στη Rivian, την οποία οι εταιρείες ότι θα αξιοποιήσουν ότι θα οδηγήσουν για την εξέλιξη ενός νέου ηλεκτρικού μοντέλου για λογαριασμό της Ford, το οποίο όμως έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας του COVID-19. Ενώ πρόσφατα, η Rivian προσείλκυσε μια επένδυση 350 εκατομμυρίων δολαρίων από την Cox Automotive, ένα μεγάλο όνομα στον χώρο των λιανικών πωλήσεων. Τότε, τον Ιούλιο του 2020, η εταιρεία κατάφερε να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων – το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ποσό που κατάφερε να αντλήσει – σε μία κίνηση που είχε επικεφαλής την αμερικανική εταιρία επενδύσεων T. Rowe Price και η οποία περιλάμβανε και πάλι την Amazon.

Ads

Ένα ηλεκτρικό βαν με σήματα Amazon
Με βάση τις πρώτες φωτογραφίες, φαίνεται ότι το design του βαν της Rivian έχει αλλάξει κάπως από τότε που η εταιρία το είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά. Σημειώστε δε ότι πρόκειται για σχέδιο μοναδικό για την Amazon και ότι, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής τα φορτηγά θα φέρουν το λογότυπό της και όχι το λογότυπο Rivian.

Τα εμπρός φωτιστικά σώματα πάντως φαίνεται να σηματοδοτούν κάποια συνέχεια με το φορτηγό R1T, καθώς και με το SUV R1S της Rivian. Η κυκλοφορία και των δύο οχημάτων έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις παραδόσεις του R1T να έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2021 και του R1S τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. Πρόκειται για καθυστέρηση περίπου έξι μηνών σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Η Rivian έχει λοιπόν ήδη αλλάξει τον προγραμματισμό της παραγωγής του R1T, αλλά λίγα έχουν αποκαλυφθεί σχετικά με μια γραμμή παραγωγής για τα βαν της Amazon, η οποία θα κατασκευαστεί στις ίδιες εγκαταστάσεις: ένα πρώην εργοστάσιο της Mitsubishi στο Normal του Ιλλινόις.

Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τα βαν της Amazon, πάντως ούτε η Rivian ούτε η Amazon έχουν πει ότι τα φορτηγά δεν θα σχετίζονται ιδιαιτέρως ούτε με το pickup R1T ούτε με το SUV R1S – κάτι τέτοιο δεν θα είχε άλλωστε νόημα αφού οι απαιτήσεις από ένα βαν διανομών είναι σαφώς αμικρότερες από αυτές που έχουμε από ένα SUV ή ένα pickup.

Είναι, πάντως, πιθανό το νέο βαν να χρησιμοποιήσει μια έκδοση της πλατφόρμας “skateboard” των R1T και R1S, πιθανότατα με μεγαλύτερο μεταξόνιο. Σημειώστε ότι η Rivian δήλωσε ότι η μεγαλύτερη – συμβατή με το skateboard της – μπαταρία θα προσφέρει αυτονομία έως 640 χιλιόμετρα στο pickup και το SUV.
Σημειώστε επίσης ότι τα ηλεκτρικά σχέδια της Amazon δεν περιορίζονται στη Rivian, αφού η εταιρία σχεδιάζει επίσης να αγοράσει ηλεκτρικά φορτηγά και από άλλους κατασκευαστές. Έτσι, τον Αύγουστο, ανακοίνωσε την αγορά 1.800 Mercedes-Benz eSprinter και eVito van. Επίσης, ανακοίνωσε σχέδια για τη χρήση μεγαλύτερων φορτηγών από την Lion Electric του Καναδά.

Δείτε το πλήρες άρθρο με τις φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ