H Alfa Romeo Tonale είναι ένα ολοκαίνουριο SUV, με premium σπορ χαρακτήρα, που επιτρέπει στην ιταλική μάρκα να επανέλθει στο προσκήνιο με μια πιο προσιτή πρόταση σε σχέση με τη μεγαλύτερη αδελφή Stelvio. Το εξαιρετικά όμορφο design δεν είναι το μοναδικό προσόν του νέου μοντέλου, που ενσωματώνοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας προσφέρει επίσης επιδόσεις, ασφάλεια, άνεση, αλλά και τα απαραίτητα οικολογικά πιστοποιητικά που επιβάλλει η εποχή.
 
Μετά την εντυπωσιακότατη Stelvio, που με τις επιδόσεις και τα δυναμικά χαρακτηριστικά της μπαίνει – σε ορισμένες τις εκδόσεις στα όρια στα χωράφια των… supercars – η Alfa Romeo παρουσιάζει ένα ακόμα SUV, με όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν ένα προϊόν της μάρκας να ξεχωρίζει, απευθυνόμενη σε ένα κείνο που θέλει αυτοκίνητο με χαρακτήρα, αλλά κάπως πιο προσιτό. Πρόκειται για την Alfa Romeo Tonale, η οποία φέρνει μαζί της άφθονα νέα στοιχεία, ενώ η ίδια η εταιρεία δεν έχει πρόβλημα να δηλώνει ότι η Tonale σηματοδοτεί τη μεταμόρφωση της μάρκας. Μάλιστα, ο τίτλος της σχετικής διαδικτυακής παρουσίασης ήταν “Alfa Romeo Tonale: La Metamorfosi”. Σε αυτή τη μεταμόρφωση όμως το νέο μοντέλο διατηρεί παρόλα αυτά αναλλοίωτο το DNA της μάρκας.

Ads

Alfa Romeo DNA: Πολύ ωραίο στιλ
Προφανώς αν ήθελε κανείς να μιλήσει για DNA της Alfa Romeo θα ξεκινούσε είτε από τα δυναμικά χαρακτηριστικά, είτε από το κράτημα και τις επιδόσεις, είτε από το design του νέου μοντέλου. Εμείς επιλέγουμε το πρώτο, μιας και σε αυτό εμπλέκεται και ένας Έλληνας, o Αλέξανδρος Λιώκης, lead exterior designer της Alfa Romeo Tonale. Μην ξεχνάτε ότι η εξωτερική σχεδίαση είναι και το πρώτο που αντικρίζει ο καταναλωτής, δημιουργώντας την αντίστοιχη θετική ή αρνητική εντύπωση, όταν αποφασίζει να δει (είτε σε φωτογραφίες είτε εκ του φυσικού) τι είναι τέλος πάντων αυτό το καινούργιο μοντέλο για το οποίο ακούει να γίνεται λόγος.

Εν προκειμένω, αυτό που μπορούμε χωρίς φόβο και πάθος να πούμε είναι ότι το νέο δημιούργημα της ιστορικής μάρκας που ακούει στο όνομα Tonale είναι μία πραγματική Alfa Romeo – με όλη τη σημασία της λέξης! Πίσω από την Tonale βρίσκεται το Centro Stile Alfa Romeo το οποίο δημιούργησε και το πρωτότυπο που είχε παρουσιαστεί στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης αλλά και το μοντέλο παραγωγής, στο οποίο τώρα βλέπουμε στοιχεία που παραπέμπουν στο λαμπρό σχεδιαστικό παρελθόν της Alfa Romeo, όπως τα τριπλά Full-LED Adaptive Matrix φώτα, «κληρονομιά» από την SZ Zagato και το πρωτότυπο Proteo. Είναι επίσης και οι χαρακτηριστικές ζάντες με τις πέντε οπές αλλά μια σειρά άλλα στοιχεία που έρχονται με τον τρόπο τους να σε διαβεβαιώσουν για καθαρότητα του σχεδιαστικού DNA.

Όλα αυτά σε ένα μοντέλο που τοποθετείται από την άποψη των διαστάσεων ξεκάθαρα στην κατηγορία των C-SUV, με 4,53μ. μήκος, 1,84μ. πλάτος και 1,6μ. ύψος.

Ads

Μεταμόρφωση της τεχνολογίας
Φτάνουν όμως όσα είπαμε μέχρι εδώ για να γίνει λόγος για «μεταμόρφωση»; Προφανώς όχι. Τη μεταμόρφωση λοιπόν πρέπει να την αναζητήσει κάνεις στις νέες τεχνολογίες που συναντάμε στην Tonale. Σε αυτές για παράδειγμα περιλαμβάνεται το νέο σύστημα πολυμέσων με αναβαθμίσεις over the air (OTA) που αποτελεί στοιχείο του βασικού εξοπλισμού του μοντέλου, αλλά και υπηρεσίες που προσφέρονται ώστε το όχημα να είναι πάντα ενημερωμένο με τις τελευταίες εξελίξεις. Το σύστημα περιλαμβάνει τον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων με οθόνη 12,25 ιντσών και την κεντρική οθόνη αφής των 10,25 ιντσών με ειδική σχεδίαση ώστε να παρέχει όλες τις πληροφορίες στον οδηγό, χωρίς να αποσπά την προσοχή του από το δρόμο. Με συνολική διάσταση 22,5 ιντσών, οι δύο οθόνες TFT προσφέρουν την κορυφαία εμπειρία χρήσης στην κατηγορία.

Στη μεταμόρφωση περιλαμβάνονται Επίσης όλες εκείνες οι προηγμένες τεχνολογίες υποβοήθησης του οδηγού που συνθέτουν το περιβάλλον της αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2. Η Alfa Romeo Tonale είναι λοιπόν εξοπλισμένη με συστήματα όπως το intelligent adaptive cruise control που διατηρεί όχι μόνο την ταχύτητα αλλά και την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα σταθερή στον αυτοκινητόδρομο, το Line centering που διατηρεί αυτόματα το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας και άλλα πολλά που συνθέτουν ένα περιβάλλον υψηλής τεχνολογίας και υψηλής ασφάλειας.

Μεταμόρφωση των συστημάτων κίνησης: hybrid & plug in hybrid
Στη μεταμόρφωση εντάσσεται επίσης και ο εξηλεκτρισμός των συστημάτων κίνησης του νέου μοντέλου. Με την Tonale, η Alfa Romeo περνά το κατώφλι της ηλεκτροκίνησης προσφέροντας μία «ελαφρώς» και μία «βαρέως» εξηλεκτρισμένη έκδοση.

Στην πρώτη περίπτωση έχουμε κάτι που θα χαρακτηρίζαμε ως mild hybrid σύστημα κίνησης, ήπια υβριδικό σύστημα κίνησης δηλαδή, που συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης του εξελιγμένου βενζινοκινητήρα τεχνολογίας Hybrid VGT (Variable-Geometry Turbo) 1,5 λίτρου/160 ίππων με τον οποίο εφοδιάζεται η Alfa Romeo Tonale. Όμως αυτό το 48V σύστημα δεν είναι ακριβώς αυτό που νομίζετε, καθώς ο ηλεκτροκινητήρας του είναι αρκετά ισχυρός, αποδίδει 15 ίππους, ενώ η μέγιστη ροπή του φτάνει τα 55 Nm – γεγονός ου του δίνει τη δυνατότητα να κινήσει και μόνος του το αυτοκίνητο!

Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε αυτό που κοινώς αποκαλείται plug-in hybrid σύστημα και είναι αυτό που προσφέρει τις κορυφαίες επιδόσεις, καθώς η συνδυασμένη ισχύς του φτάνει τους 275 ίππους, επιτρέποντας στην Alfa Romeo Tonale να κατεβάζει σε αυτή την έκδοση τα 0-100 σε μόλις 6,2 δευτερόλεπτα. Σημειώστε ότι η Plug in Hybrid Tonale προσφέρει και τετρακίνηση, καθώς ο ηλεκτροκινητήρας κινεί τους πίσω τροχούς.

Πέραν αυτών η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει και τον νέο diesel 1,6 λίτρων με ισχύ 130 ίππους και ροπή που ανεβαίνει στα 320 Nm. Ο κινητήρας αυτός συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων “TCT” της Alfa Romeo.

Tέλος οφείλουμε να κάνουμε μία σύντομη αναφορά και στις αναρτήσεις, έναν τομέα στον οποίο η Alfa Romeo έχει στο παρελθόν γράψει μία λαμπρή ιστορία. Η είδηση σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι τόσο η ανεξάρτητη ανάρτηση με γόνατα McPherson σε όλους τους τροχούς αλλά τα αμορτισέρ τεχνολογίας FSD (Frequency Selective Damping), τα οποία εξελίχθηκαν σε συνεργασία με την Koni. Σημειώστε ότι διαθέσιμη είναι και η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση “Dual Stage Valve” με δύο επιλογές λειτουργίας (Comfort, Sport), η οποία συνεργάζεται με το σύστημα παραμετροποίησης D.N.A. που εφοδιάζει όλες τις εκδόσεις της Tonale.
Δείτε το πλήρες άρθρο με τις φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ