Μία επίσημη ανακοίνωση του γκρουπ PSA (Peugeot-Citroen) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια στο διεθνή τύπο. Στην ανακοίνωση γίνεται, μεταξύ άλλων, λόγος και για το ενδεχόμενο να αποκτήσει η PSA την Opel.

Ads

Αν αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα, σε μια περίοδο που το γαλλικό γκρουπ βρίσκεται σε άνοδο, θα υπάρξουν σημαντικές ανακατατάξεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, αφού η PSA, θα βρεθεί να είναι δεύτερη δύναμη στην Ευρώπη (με 16,3% της αγοράς), εμπρός από το αντίπαλο γαλλικό δεός – τη Renault – και πίσω από την πάντοτε κραταιά Volkswagen.

Σήμερα ακολούθησε νέα επίσημη ανακοίνωση, από τη General Motors αυτή τη φορά, που λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα: «Από το 2012, η General Motors και ο Όμιλος PSA έχουν σε εφαρμογή μια συμμαχία που μέχρι σήμερα καλύπτει, τρία έργα στην Ευρώπη και η οποία έχει δημιουργήσει σημαντικές συνέργειες για τις δύο ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, η General Motors και ο Όμιλος PSA εξετάζουν τακτικά πρόσθετες δυνατότητες επέκτασης της συνεργασίας αυτής.

Ο Όμιλος PSA και η General Motors επιβεβαιώνουν την διερεύνηση πολλών στρατηγικών πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη βελτίωση της κερδοφορίας και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής εξαγοράς της Opel Vauxhall από την PSA.» Και η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση: «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαβεβαίωση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.» Κάτι που προφανώς αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ads

Ενδιαφέρον για την υπόθεση εξέφρασαν και Γάλλοι αξιωματούχοι, καθώς το γαλλικό κράτος έχει στην κατοχή το 14% της PSA και θα ενδιαφερόταν για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας και για την ενδεχόμενη αύξηση των θέσεων εργασία