Από σήμερα και μέχρι τις 19 Μαρτίου, ο κόσμος του αυτοκινήτου δίνει το παρών στο εκθεσιακό κέντρο Palexpo, τόσο με νέα μοντέλα που θα δοκιμάσουν την τύχη τους κατά τους επόμενους μήνες στην αγορά, όσο και με διάφορα περισσότερο ή λιγότερο φουτουριστικά πρωτότυπα που δείχνουν τη μορφή των πραγμάτων που θα έρθουν…

Ads

Σήμερα ανοίγει τις πύλες της στο κοινό η διεθνής έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης μία από τις πέντε -παγκοσμίως- σημαντικότερες διοργανώσεις του χώρου του αυτοκινήτου. Η έκθεση της Γενεύης μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί και η σημαντικότερη στην Ευρώπη, καθώς επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο (οι «αντίπαλες» μεγάλες εκθέσεις του Παρισιού και της Φρανκφούρτης διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια) ενώ η έναρξή της συνοδεύεται και με την ανάδειξη του ευρωπαϊκού αυτοκινήτου της χρονιάς.

Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν συνολικά 180 εκθέτες, στους οποίους εκτός από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες περιλαμβάνονται και μικρότεροι κατασκευαστές, σχεδιαστικοί οίκοι, εξειδικευμένοι επαγγελματίες κ.ά. Τα πάσης φύσεως εκθέματα υπολογίζονται σε περίπου 900, ανάμεσά τους και τα 148 νέα ή ανανεωμένα μοντέλα που θα πραγματοποιήσουν είτε την παγκόσμια είτε την ευρωπαϊκή, είτε την ελβετική πρεμιέρα τους. Οι διοργανωτές αναμένουν περίπου 700.000 επισκέπτες.

Η έντονη παρουσία των πάσης φύσεως SUV και Crossover, πολλά από τα οποία είναι εντελώς νέα (όπως το DS 7 CROSSBACK ή το Opel Crossland X κ.ά.) ή διαδέχονται μοντέλα με βαρύ όνομα (Volvo XC60) είναι το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της έκθεσης.

Ads

Από κει και πέρα η ηλεκτροκίνηση για ακόμα μια φορά δηλώνει ποικιλοτρόπως παρούσα (Renault Zoe e-Sport, Hyundai FE Fuel Cell Concept κλπ.) ακολουθούμενη από κοντά από την αυτόνομη οδήγηση (Peugeot Instict, VW Sedric), δηλαδή τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, ενώ κάποια «ιδιαίτερα» σπορ αυτοκίνητα δίνουν το δικό τους δυναμικό χρώμα στην έκθεση (Renault Alpine A110, Porsche 911 GT3, Ferrari 812 Superfast).

Δεν λείπουν βέβαια και σημαντικές πρεμιέρες πιο «συμβατικών» μοντέλων παραγωγής / πλατιάς κατανάλωσης όπως το Opel Insignia, η νέα ναυαρχίδα της Opel που στις παραμονές της έκθεσης πέρασε οριστικά σε γαλλικά χέρια, το νέο Kia Picanto, το ανανεωμένο Skoda Citigo, τα νέα Ford Fiesta, Seat Ibiza, Suzuki Swift κλπ.

Ξεκινάμε λοιπόν με μια πρώτη ματιά στα SUV της Γενεύης:

image

Audi Q8 Sport Concept

image

Range Rover Velar

image

Opel Crossland X

image

DS 7 CROSSBACK

image

SsangYong XAVL Concept

image

Volvo XC60

image

Citroen C-Aircross Concept

image

Mitsubishi Eclipse

image

Renault Captur

image

Nissan Qashqai

image

Subaru XV

image

Jeep Compass

Φωτογραφίες: gims.swiss, Audi, Volvo