Μείωση κατά 2% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα είχαμε τον περασμένο χρόνο, ενώ αντίστοιχη μείωση είχαμε και το 2016, όχι όμως και το 2015 που σημειώθηκε αύξηση των θυμάτων κατά 1%. Αυτά προκύπτουν από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα οποία φαίνεται ότι το 2020 δεν θα έχουμε επιτύχει το επιθυμητό επίπεδο οδικής ασφάλειας στους δρόμους της Γηραιάς ηπείρου.
 
Σύμφωνα, λοιπόν, με ανάλυση του ETSC (European Transport Safety Council) ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των θανάτων από τροχαία κατά 50% (σε σχέση με τα επίπεδα του 2010) τη δεκαετία μέχρι το 2020 μοιάζει τώρα ανέφικτος, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, μείωσε τον αριθμό των θανάτων από τροχαία συμβάντα κατά 20% την περίοδο 2010-2017, κάτι όμως που απέχει αρκετά από τον αρχικό στόχο της μείωσης κατά 38% που χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος του 2020.
 
Σχολιάζοντας την δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων ο Antonio Avenoso, Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC, είπε ότι απαιτείται η υποχρεωτική εφαρμογή τεχνολογιών όπως τα Automated Emergency Braking (ΑEB) και Intelligent Speed Assistance (ISA), καλύτερες υποδομές κανόνων ασφάλειας και η επίσπευση της εφαρμογής της αυτοματοποιημένης οδήγησης «εντός εβδομάδων κ όχι μηνών».
 
Και αν για τις υποδομές ασφαλείας μπορεί κανείς να συμφωνήσει, όπως μπορεί να συμφωνήσει και για το AEB η εσπευσμένη εφαρμογή της αυτοματοποιημένης οδήγησης μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς μιλάμε για τεχνολογία που βρίσκεται υπό εξέλιξη και με συγκεκριμένες καταγεγραμμένες αστοχίες, με ανθρώπινα θύματα. Εξ’ άλλου ακόμα και αν σήμερα άρχιζε η πώληση αυτόνομων οχημάτων, θα χρειάζονταν δεκαετίες για να αντικατασταθεί όλος το στόλος των αυτοκινήτων. Οπότε σε πρώτη φάση, είναι προτιμότερο να μιλά κανείς για σωστή εκπαίδευση και επαρκή αστυνόμευση.
Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τη διεθνή εμπειρία, καθώς σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι χώρες όπως η Εσθονία και η Σλοβενία είναι παραδείγματα χωρών Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν μειώσει δραματικά τα θύματα των τροχαίων τα τελευταία χρόνια.