Μία νέα τεχνολογία μπαταριών, προϊόν Ολλανδικής startup, που προσφέρει υπόσχεται σημαντική αύξηση της αυτονομίας ηλεκτρικών οχημάτων και αξιοσημείωτες μειώσεις κόστους, αναδείχτηκε ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού BMW Startup Challenge που είχε θέμα τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες που θα διαμορφώσουν το μέλλον των μετακινήσεων και της ζωής στην πόλη.

Η κατασκευασμένη από καθαρή σιλικόνη άνοδος για χρήση σε στοιχεία μπαταριών ιόντων λιθίου ήταν η καινοτόμα πρόταση της ολλανδικής Startup “LeydenJar” που αναδείχτηκε 1η μεταξύ των δέκα φιναλίστ του διαγωνισμού καινοτομίας BMW Startup Challenge.

Η άνοδος μπαταρίας από σιλικόνη της LeydenJar εκτιμάται ότι έχει δεκαπλάσια χωρητικότητα σε σχέση με τα ανόδια από γραφίτη, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού οχήματος έως 50%. Η τεχνολογία προσφέρει σημαντική αύξηση αυτονομίας των οχημάτων που λειτουργούν με μπαταρία και αισθητή μείωση του κόστους / χιλιόμετρο. Η τεχνολογία λέγεται ότι είναι κλιμακούμενη και μπορεί να ενταχθεί στην υπάρχουσα διαδικασία παραγωγής μπαταριών.

Τη 2η και 3η θέση στον ίδιο διαγωνισμό κατέκτησαν δύο επίσης Ολλανδικές startups - η Wellsun, της οποίας τα διαφανή φωτοβολταϊκά πάνελ Lumiduct βελτιστοποιούν τη χρήση της ηλιακής ενέργειας και αναβαθμίζουν την ενεργειακή επάρκεια των κτιρίων και η Skytree, με μία ιδέα που αφαιρεί CO2 από κλειστούς χώρους και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των αυτοκινήτων, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και αυξάνοντας την αυτονομία ηλεκτρικών και λοιπών οχημάτων. Η BMW είχε καλέσει startups από όλη την Ευρώπη, που δραστηριοποιούνται σε τομείς σχετικούς με προϊόντα ή υπηρεσίες μετακίνησης, να υποβάλλουν τις καινοτόμες ιδέες τους πάνω σε θέματα τεχνολογίας, προϊόντων και υπηρεσιών.