Κατάφερε να κάνει το όνομά του συνώνυμο της ταχύτητας, του θεάματος και τελικά συνώνυμο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC), αφού οδηγώντας με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο πίεζε τα αυτοκίνητα πέρα από τα όριά τους, έχοντας ως μότο του το περίφημο: ‘If in doubt, flat-out’ (δηλαδή, σε ελεύθερη απόδοση: αν αμφιβάλλεις, σανίδωσε το γκάζι…). Αυτός ήταν ο Colin McRae, που αγαπήθηκε όσο λίγοι πρωταγωνιστές του WRC…
 
10 χρόνια μετά τον θάνατo του Collin McRae, η Ford δεν ξεχνά και τιμά τη μνήμη του μεγάλου Σκοτσέζου οδηγού που γεννήθηκε και πέρασε όλη του τη ζωή μέσα σε ένα αγωνιστικό μπάκετ και συνέδεσε το όνομά του με πολλές αγωνιστικές επιτυχίες. Όλη του τη ζωή ο Colin McRae την έζησε στα άκρα – τις χαρές, τις λύπες, τη δόξα, την πίκρα, την κατάκτηση, τη καταξίωση, τις νίκες, τις ήττες. Όλα στα άκρα και πάντα με την ίδια γεύση στο στόμα από τη σκόνη, τον πάγο, το καμένο ελαστικό από τις ειδικές διαδρομές που πέρασε – όπως μόνο εκείνος ήξερε να περνά! Ότι και αν οδήγησε ξεπέρασε τα όρια του! Αυτό εκφράζεται άριστα.

Ads

Δεν ήταν όμως τόσο οι επιτυχίες του που καταξίωσαν τον Collin McRae ως έναν από τους πιο διάσημους οδηγούς, όσο ο ασυμβίβαστος και απόλυτα γρήγορος τρόπος της οδήγησής του. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το μόττο του: If in doubt, flat-out.

Ο Colin ήταν ο αγαπημένος των θεατών αφού ήξερε πώς να ξεσηκώνει το πλήθος με τα απίστευτα περάσματά του. Από τα άλματα της Φινλανδίας, μέχρι τους νερόλακκους της Αργεντινής και τις γρήγορες ειδικές διαδρομές της μακρινής Νέας Ζηλανδίας, ο δημιουργούσε φανατικούς θαυμαστές.

image

Ads

image

Όπως ακριβώς και στην Ελλάδα, που επίσης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους φίλους του αθλήματος, έχοντας επικρατήσει συνολικά πέντε φορές στα ελληνικά χώματα. Στις τρεις συνεχόμενες από αυτές ήταν με Ford Focus WRC για το οποίο δήλωσε ο τότε συνοδηγός του, Nicky Grist: “Τo Ford Focus WRC ήταν φτιαγμένο για να αντέξει στη σκληρή δοκιμασία του Ράλι Ακρόπολις και έτσι μας έδινε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε στις  σκληροτράχηλες ειδικές διαδρομές πολύ γρήγορα, γιατί ξέραμε ότι δεν θα πάθαινε τίποτα! Για αυτό και είχαμε τόσο μεγάλη επιτυχία στο σκληρότερο ράλι του πρωταθλήματος.” 

To Ford Focus WRC είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον μεγάλο οδηγό, μιας και με αυτό ο Colin γεύτηκε δύσκολες νίκες και πολλές χαρές. Mπορεί να μην κατάφερε να κερδίσει παγκόσμιο τίτλο με Ford, όμως άφησε στα βουνά και στις ειδικές διαδρομές όλου του κόσμου την τεράστια παρακαταθήκη του, όσο κανένας άλλος οδηγός της ομάδας και των ράλι.

Το φετινό 15ο Rallylegend – αγώνας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο San Marino – έμεινε στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ως ημέρα μνήμης και τιμής για τον μεγάλο Σκοτσέζο οδηγό. Το τεράστιο πλήθος κόσμου, που παρακολούθησε τον φετινό αγώνα, δήλωσε έμπρακτα με τη φετινή του παρουσία, τη μεγάλη αγάπη του προς τον Colin McRae. Παγκόσμιοι Πρωταθλητές αλλά και ενεργοί οδηγοί του WRC ήρθαν στο Σαν Μαρίνο, από όλες τις άκρες της Γης, για να αποτίνουν φόρο τιμής στον μεγάλο Σκοτσέζο οδηγό.

“O Colin McRae σήμαινε τόσα πολλά και σε πολλούς. Είναι πραγματικά  φανταστικό για μένα να συμμετέχω  με  όλους αυτούς τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές Ράλι που ήρθαν για να  τιμήσουν τη ζωή του στο φετινό Rallylegend” δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Peter Solberg.

image

Στη Σουηδία, ήταν ακόμα εν ζωή όταν, οι οργανωτές του Σουηδικού Ράλι έδωσαν το όνομα του στο περίφημο «Colin McRae Crest». Ο λόγος ήταν γιατί σαν τον Σκοτσέζο δεν έχει ακόμα καταφέρει κανένας οδηγός να περάσει και να πηδήξει τόσο μακριά και ιδιόρρυθμα, από αυτό το σημείο της παγωμένης σουηδικής ειδικής διαδρομής.

Στο Ράλι Ακρόπολις έχει καθιερωθεί ειδικό έπαθλο προς τιμήν του, το «Colin McRae Flat Out Trophy» και το κερδίζει ο οδηγός, που με την οδήγησή του, είναι πιο κοντά στο πνεύμα του μεγάλου Σκοτσέζου οδηγού. Όλα τα «Race of Champions», που οργανώνει κάθε χρόνο η Μισέλ Μουτόν, είναι πλέον αφιερωμένα και στη μνήμη του Colin McRae -εκτός του άλλου μεγάλου αδικοχαμένου οδηγού του Henry Toivonen. Στην πατρίδα του τη Σκωτία, διοργανώνουν έναν ολόκληρο αγώνα που φέρει το όνομα του το περίφημο πλέον «Colin McRae Rally» για να τιμήσουν τον συμπατριώτη τους.