Μερικές οικογένειες δεν μπορούν να φανταστούν να κάνουν διακοπές χωρίς τα σκυλιά τους. Μια έρευνα του 2018 διαπίστωσε ότι σχεδόν το 95% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων σχεδίαζαν τουλάχιστον ένα ταξίδι με διανυκτέρευση μαζί τα κατοικίδια τους. Σε πολλά σκυλιά αρέσει να ταξιδεύουν, αλλά ένα ταξίδι μπορεί να γίνει αγχωτικό για εσάς και το κατοικίδιο ζώο σας εάν δεν είστε προετοιμασμένοι. Με σωστό προγραμματισμό, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το ταξίδι σας είναι ασφαλές και άνετο τόσο για εσάς όσο και για το σκυλί σας.
 
Εάν σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε ταξίδι με κατοικίδια ζώα, είτε για διακοπές είτε για άλλο λόγο, θα πρέπει να λάβετε κάποια μέτρα για να προετοιμαστείτε για τις ανάγκες του σκύλου σας στη διαδρομή. Τα ταξίδια στο αυτοκίνητο με σκυλιά, ειδικά τα μεγάλα ταξίδια, προαπαιτούν κάποια σκέψη. Δεν μπορείτε να βασιστείτε στο ότι θα μπορέσετε να προμηθευτείτε ό, τι χρειάζεστε για το κατοικίδιο ζώο σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.
 
10 Συμβουλές για Ασφαλή Ταξίδια με το Αυτοκίνητο με Κατοικίδια

Ads
  1. Περιορίστε το κατοικίδιό σας κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Δεν είναι ασφαλές για εσάς ή το σκύλο σας να χοροπηδάει σε όλο το αυτοκίνητο ενώ οδηγείτε. Πρέπει να είστε εστιασμένοι στην οδήγηση και το σκυλί σας μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή εάν ενθουσιαστεί ή τρομάξει. Οι αερόσακοι μπορεί να προστατεύουν εσάς, αλλά μπορεί να σκοτώσουν το κατοικίδιό σας εάν έχετε κάποιο ατύχημα με το ζώο στο μπροστινό κάθισμα. Γι αυτό το λόγο, τα κατοικίδια πρέπει να βρίσκονται στο πίσω κάθισμα. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ταξιδέψετε το κατοικίδιο ζώο σας είναι με ένα μεταφορέα που έχει δεθεί στο κάθισμα με ζώνη ασφαλείας. Βεβαιωθείτε ότι ο φορέας είναι αρκετά μεγάλος για να μπορεί το σκυλί σας να σταθεί, να γυρίσει, και να ξαπλώσει. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ζώνη ασφαλείας για κατοικίδια, αλλά αυτές δεν έχουν αποδειχθεί να προστατεύουν τα ζώα κατά τη διάρκεια ενός τροχαίου ατυχήματος.
  2. Πραγματοποιήστε αρκετά σύντομα ταξίδια με το σκυλί σας ώστε να εξοικειωθεί με το αυτοκίνητο πριν αποπειραθείτε μακρύ ταξίδι. Αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια αυτών των μικρότερων ταξιδιών μέχρι να νιώθετε άνετα να πραγματοποιήσετε μεγάλα ταξίδια με το σκύλο σας.
  3. Ταΐστε το κατοικίδιό σας ένα ελαφρύ γεύμα τρεις με τέσσερις ώρες πριν φύγετε. Στη διάρκεια της διαδρομής, πάντα σταματήστε για να ταΐσετε το σκυλί σας. Μην το ταΐσετε σε κινούμενο όχημα, καθώς μπορεί να συμβάλει στο να τους προκαλέσει ναυτία.
  4. Μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο σας μόνο σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Τίθεται ζήτημα ασφάλειας σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 20° C ή χαμηλότερες από 0° C. Ωστόσο, μπορεί οι περαστικοί να αποφασίσουν να σπάσουν το παράθυρό σας για να ελευθερώσουν το σκυλί σας εάν πιστεύουν ότι είναι παγιδευμένο μέσα, σε οποιαδήποτε θερμοκρασία.
  5. Ετοιμάστε ένα κιτ ταξιδίου για το κατοικίδιό σας. Φροντίστε να συμπεριλάβετε το βιβλιάριό του, μαζί με απόδειξη πρόσφατων εμβολιασμών. Πάρτε μαζί σας τη συνηθισμένη τροφή του ζώου σας, νερό, φάρμακα και μπολ. Συμπεριλάβετε ό,τι χρειάζεστε για να καθαρίσετε τις ακαθαρσίες του ζώου σας, πχ σακούλες απορριμμάτων, μαντηλάκια, κλπ. Για να διατηρήσετε το κατοικίδιο ζώο σας ευτυχισμένο και απασχολημένο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πάρτε μαζί σας μερικά παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων μερικών καινούργιων για αλλαγή και μερικά παλιά αγαπημένα. Τέλος, μην ξεχάσετε ένα κιτ πρώτων βοηθειών για κατοικίδια.
  6. Ταυτοποιήστε το κατοικίδιο ζώο σας. Το κατοικίδιο ζώο σας πρέπει να διαθέτει μικροτσίπ, βεβαιωθείτε όμως ότι διαθέτει και κολάρο με ετικέτα ταυτότητας με τη διεύθυνση του σπιτιού σας και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου σας. Για μεγαλύτερα ταξίδια και διακοπές, προμηθειτείτε μια προσωρινή ετικέτα με τον αριθμό τηλεφώνου του προορισμού όπου θα μείνετε σε περίπτωση που το κατοικίδιο ζώο σας χαθεί ενώ ταξιδεύετε. Όλα τα κολάρα πρέπει να είναι επίπεδα, και ποτέ να μην χρησιμοποιείτε κολάρο πνιγμού στο σκυλί σας.
  7. Μην αφήνετε το σκυλί σας να βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο ενώ οδηγείτε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό κάνει μερικά σκυλιά χαρούμενα και είναι χαριτωμένο να το βλέπεις. Ωστόσο, το κατοικίδιο ζώο σας κινδυνεύει να τραυματιστεί από τυχόν σκουπίδια ή να πεταχτεί έξω από το παράθυρο σε περίπτωση σύγκρουσης ή εάν πρέπει να πατήσετε απροσδόκητα τα φρένα ή να γυρίσετε. Εάν ακολουθείτε την συμβουλή #1, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα, αλλά χρήζει επανάληψης.
  8. Φέρτε μαζί σας τα σημαντικά έγγραφα του κατοικίδιου ζώου σας. Εάν ταξιδεύετε πέραν των κρατικών ή διεθνών συνόρων, μπορεί να απαιτείται πιστοποιητικό υγείας εκτός από την απόδειξη εμβολιασμού κατά της λύσσας.
  9. Φέρτε δικό σας νερό ή δώστε στο σκυλί σας εμφιαλωμένο νερό. Το πόσιμο νερό από μια άγνωστη πηγή μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στο στομάχι.
  10. Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας για το σκυλί σας. Υπάρχουν πολλά καθίσματα αυτοκινήτου και καλύμματα δαπέδου που προστατεύουν το αυτοκίνητό σας και προσθέτουν άνεση για το σκυλί σας. Εάν βρίσκεστε συχνά σε ταξίδια με σκύλους, ίσως θελήσετε να επενδύσετε σε μερικά από αυτά.

 
Άλλοι Τύποι Ταξιδιών με το Κατοικίδιο Ζώο σας
Ταξίδι με αεροπλάνο

Το ταξίδι με αεροπλάνο μπορεί να είναι περίπλοκο με ένα κατοικίδιο. Η πτήση με σκύλους ενέχει κίνδυνο για ζώα με μικρές ρινικές διόδους, όπως τα μπουλντόγκ και τα παγκ. Είναι πιθανότερο να έχουν προβλήματα με την έλλειψη οξυγόνου και τη θερμοπληξία. Εάν πρέπει να πετάξετε με τα κατοικίδια ζώα σας, δείτε αν μπορούν να ταξιδέψουν στην καμπίνα μαζί σας. Αυτό μπορεί να είναι μια επιλογή για μικρότερα κατοικίδια, αλλά απαιτεί παραπάνω σχεδιασμό. Μην περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή.
 
Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας και να λάβετε πιστοποιητικό υγείας με ημερομηνία όχι νωρίτερα από 10 ημέρες πριν ταξιδέψετε. Επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τον σωστό τύπο μεταφορέα για το ζώο σας.
 
Ταξίδι με τρένο
Τα τρένα Amtrak επιτρέπουν μόνο σκύλους που ζυγίζουν κάτω από 25 κιλά, οπότε το ταξίδι με σκύλο μπορεί να μην είναι επιλογή. Οι μικρότερες σιδηροδρομικές εταιρείες μπορεί να επιτρέπουν κατοικίδια ζώα, και πολλοί ευρωπαϊκοί σιδηρόδρομοι επίσης τα επιτρέπουν. Επικοινωνήστε με την εταιρεία τρένων με την οποία θέλετε να ταξιδέψετε για να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
 
Ταξίδι με πλοίο
Ορισμένες γραμμές κρουαζιέρας επιτρέπουν στα κατοικίδια να ταξιδεύουν μαζί σας, αλλά συνήθως μόνο σε διαβάσεις ωκεανών. Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας θα επιτρέπεται στην καμπίνα σας μαζί σας, καθώς ορισμένα πλοία περιορίζουν τα κατοικίδια ζώα σε ειδικούς χώρους με κλουβιά.

Δείτε το πλήρες άρθρο με τις φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ